Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Flunssapäiviä kertyy lähes jokaiselle

Terveystalo

Flunssapäiviä kertyy lähes jokaiselle

Tiedote.
Julkaistu: 05.11.2013 klo 13:20
Julkaisija: Terveystalo

Flunssan sairastaa vuosittain lähes jokainen suomalainen. Terveystalon puolelle miljoonalle työterveysasiakkaalle pelkästään flunssat aiheuttivat vuonna 2012 yli 380 000 sairauspoissaolopäivää. Influenssasta aiheutuvien pitkien sairauspoissaolojen vuoksi yhä useampi työnantaja tarjoaakin influenssarokotetta työntekijöilleen.

Äkillinen ylähengitystietulehdus eli flunssa aiheutti viime vuonna 380 000 sairauspoissaolopäivää Terveystalon työterveyshuollon piirissä oleville 500 000 suomalaiselle. Kun mukaan lasketaan vielä keuhkoputkentulehdukset, ylittyy 450 000 sairauspoissaolopäivän raja.

– Luvut ovat suuntaa antavia, koska flunssan aiheuttamien sairauspoissaolojen tarkkaa määrää on vaikea tavoittaa. Lähes jokainen suomalainen sairastaa vuoden aikana ainakin kerran flunssaa. Ihmiset kuitenkin tulevat usein flunssaisina töihin tai he tekevät sairaina töitä kotoa, kertoo työterveyslääkäri Päivi Metsäniemi Terveystalosta.

Hengitystiesairaudet aiheuttavat arviolta noin viidenneksen kaikista sairauspoissaoloista. Lääkärit ja sairaanhoitajat myönsivät keskimäärin 2–3 sairauspäivää flunssaa poteville. Terveystalon luvuissa eivät näy työntekijän omalla ilmoituksella tapahtuvat poissaolot, eivätkä esimerkiksi terveyskeskuksessa tai erikoissairaanhoidossa myönnetyt sairauspoissaolopäivät. Todellisuudessa luvut ovat siis vielä korkeammat.

– Flunssan takia on tultava työterveyden vastaanotolle, jos oireet huolestuttavat, kyseessä on pitkittynyt tilanne tai työnantaja vaatii lääkärissäkäyntiä heti ensimmäisestä sairauspäivästä. Jos flunssaan sairastuvalla on muita perussairauksia, kuten astmaa, niin silloin on usein tarvetta lääkärin arviolle hoidon tehostamisesta, Metsäniemi sanoo.

Flunssa vai influenssa?

Flunssa ja influenssa ovat eri tauteja, jotka sekoitetaan usein toisiinsa. Influenssa on tavallista flunssaa rajumpi sairaus. Influenssan oireet, kuten voimakkaat lihaskivut, päänsärky ja korkea kuume alkavat äkillisesti. Lisäksi esiintyy kurkkukipua, yskää ja nuhaa. Keväällä ja kesällä flunssaoireet voimistuvat mahdollisten allergiaoireiden vuoksi.

- Influenssan esiintymisessä on selkeä epidemia, joka osataan ennustaa melko hyvin. Tavallisia flunssia taas esiintyy ympäri vuoden, ja niiden aiheuttajat vaihtelevat. Tavallista flunssaa aiheuttaa joukko viruksia, eikä taudinaiheuttajan nimeä saada useinkaan selville. Siksi puhutaan flunssasta yleisnimenä sairausryhmälle, Metsäniemi toteaa.

Syys-marraskuussa annettava kausi-influenssarokote takaa yleensä hyvän suojan influenssaa vastaan noin vuodeksi. Vuosittainen uusintarokotus on tarpeen, sillä viruskannat vaihtelevat. Rokotus on paras ja käytännössä ainoa keino ehkäistä influenssaa.

Influenssaepidemian voimakkuus vaihtelee vuosittain. Pienillä lapsilla, vajaakuntoisilla ja vanhuksilla tauti voi olla vakava. Työikäisen influenssa voi aiheuttaa pitkiä, tyypillisesti noin viikon, työstä poissaoloja. Lisäksi influenssan jälkitaudit, kuten keuhkokuume, pidentävät usein sairauspoissaoloja. Vuosittain 5–15 prosenttia väestöstä sairastuu influenssaan, ja noin 50 prosenttia sairastuneista on työikäisiä.

Flunssasta tuntuvat kustannukset 

  • Terveystalon työterveyspalvelujen piirissä olevalle 500 00 potilaalle flunssat aiheuttivat yli 380 000 sairauspoissaolopäivää. Yrityksille ja yhteiskunnalle ne aiheuttivat yli 130 miljoonaa euron kustannukset. Flunssan aiheuttamien sairauspoissaolojen määrä on suuntaa antava, koska lyhyisiin poissaoloihin riittää usein työntekijän oma ilmoitus.
  • Koko yhteiskunnan tasolla edellä mainittujen yleisempien sairauspoissaolojen suorien kustannusten voidaan arvioida nousevan 1,7 miljardiin euroon.

Kustannukset on laskettu Terveystalon potilastietojärjestelmästä saatujen lukujen perusteella. Yhden sairauspoissaolopäivän laskennallinen hinta on keskimäärin 350 euroa. Luvuissa eivät näy työntekijän omalla ilmoituksella tapahtuvat poissaolot, eivätkä esimerkiksi terveyskeskuksesta tai erikoissairaanhoidossa kirjoitetut sairauspoissaolopäivät. Todellisuudessa luvut ovat siis vielä korkeammat. Vuonna 2012 Terveystalon työterveyspalvelujen piiriin kuului noin 500 000 suomalaista eli noin viidennes Suomen työllisistä.

Vältä flunssaa! 

  • Tee käsien pesemisestä tapa.
  • Pidä nenäliinaa mukana aina, ettei tarvitse pärskiä tai niistää niin, että mikrobit leviävät. 
  • Vältä kättelyä, jos olet itse nuhainen. 
  • Flunssaa ei voi ehkäistä rokotteella, mutta influenssaa voi, joten influenssarokote kannattaa ottaa.

Nuhasää-sovellus kertoo, missä sairastellaan

Terveystalo on tuonut verkkosivuilleen Nuhasää-sovelluksen, joka kertoo missä juuri nyt sairastellaan. Nuhasään perusteella jokainen voi varautua sairastumisriskiin huomioimalla ennaltaehkäisyn omassa arjessaan. Esimerkiksi lisäämällä käsienpesua ja suuntaamalla yskimisen ja aivastukset vaikkapa omaan kainaloonsa voi hillitä tautien leviämistä. Tutustu Nuhasäähän osoitteessa www.terveystalo.com/nuhasaa

Lisätietoja:

Päivi Metsäniemi, työterveyslääkäri, Terveystalo, puh. 045 6338858, paivi.metsaniemi@terveystalo.com

Anni Romu, viestintäpäällikkö, Terveystalo, puh. 050 571 1887, anni.romu@terveystalo.com

Terveystalo on Suomen suurin terveyspalveluyritys. Yhtiö tarjoaa monipuolisia terveys-, työterveys-, sairaanhoito- ja tutkimuspalveluja lähes 150 toimipaikassa eri puolilla Suomea. Terveystalon asiakkaita ovat yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt, vakuutusyhtiöt sekä julkinen sektori. Terveystalo työllistää valtakunnallisesti lähes 6 500 terveydenhuollon ammattilaista. Terveystalon verojalanjälki vuonna 2012 oli yhteensä 71,9 miljoonaa euroa ja viime vuonna Terveystalo investoi suomalaisten terveyspalvelujen kehittämiseen yli 27 miljoonaa euroa. www.terveystalo.com

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs