Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Eturauhassyövän riskiin vaikuttava uudenlainen mekanismi löytynyt

Suomen Akatemia

Eturauhassyövän riskiin vaikuttava uudenlainen mekanismi löytynyt

Tiedote.
Julkaistu: 09.01.2014 klo 16:34
Julkaisija: Suomen Akatemia

Kansainvälinen tutkimusryhmä on selvittänyt uudenlaisen mekanismin, joka voi olla useiden geneettisesti syöpiin tai muihin sairauksiin liitettyjen niin sanottujen SNP-varianttien tautiyhteyksien taustalla. Niissä on kyse pienistä vaihteluista eri ihmisten genomissa. Tutkimusten löydösten mukaan SNP-variantit voivat aktiivisesti tehostaa eturauhassyövän leviämistä ja etäpesäkkeiden muodostumista. Löytö on merkittävä uusi avaus eturauhassyövän leviämisen estämisessä.

Tutkimusta on tehty muun muassa Suomen Akatemian rahoituksella. Aihetta koskeva artikkeli on julkaistu arvovaltaisessa Nature Genetics -lehdessä.

Eturauhassyöpä on maailmanlaajuisesti yleisin diagnosoitu syöpätyyppi ja sen pahanlaatuiset kasvaimet ovat toiseksi yleisin syy syöpäkuolemiin. Suomessa diagnosoidaan vuosittain yli 4000 uutta eturauhassyöpätapausta.

Eri ihmisillä suurin osa genomista on lähes identtinen. Genomissa esiintyy kuitenkin runsaasti pientä vaihtelua eli polymorfiaa, jossa on usein kyse vain yhden ainoan nukleotidin vaihtelusta eri yksilöiden välillä tietyssä kohdassa genomia. Tällöin puhutaan yhden nukleotidin monimuotoisuudesta eli niin sanotuista SNP-varianteista (single nucleotide polymorphism). Aiemmat vertailevat geneettiset tutkimukset kymmenien tuhansien eturauhassyöpää sairastavien sekä terveiden miesten antamista näytteistä ovat johtaneet kymmenien eturauhassyöpäriskin kanssa korreloivien SNP-varianttien tunnistamiseen. Suurin osa niistä löytyy geenien välisiltä alueilta, joita ei käytetä varsinaisiin geeneihin, minkä vuoksi kohonneen syöpäriskin taustalla olevien geenien tunnistaminen on haastavaa. Tähän saakka SNP-varianttien rooli eturauhassyövän riskitekijöinä on ollut mysteeri.

Oulun yliopiston Biocenterissä toimivan Gonghong Wein johtama kansainvälinen tutkimusryhmä selvitti tätä kysymystä tutkimalla SNP-vaihteluiden läheisyyteen sitoutuvia geenien ilmentymistä sääteleviä tekijöitä. Tähän kansainväliseen ja monitieteiseen tutkimukseen osallistui tutkijoita useista yliopistoista ja tutkimusinstituuteista (Oulun, Tampereen ja Helsingin yliopistot, Karoliininen Instituutti Ruotsista ja Fudanin yliopisto Kiinasta).

Lisätietoja antaa englanniksi ryhmän johtaja, FT Gonghong Wei, p. 050 4288 121, sp. gonghong.wei@oulu.fi

Nature Genetics artikkeli: http://www.nature.com/ng/journal/vaop/ncurrent/full/ng.2862.html

 

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Leena Vähäkylä
p. 029 5335 139
leena.vahakyla@aka.fi

Suomen Akatemian verkkosivut www.aka.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs