Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Työelämä » Autismitietoisuuden päivänä 2.4. haastetaan kertomaan omista erityisen mielenkiinnon kohteista

Autismi- ja Aspergerliitto ry

Autismitietoisuuden päivänä 2.4. haastetaan kertomaan omista erityisen mielenkiinnon kohteista

Tiedote.
Julkaistu: 29.03.2016 klo 15:32
Julkaisija: Autismi- ja Aspergerliitto ry

Lauantaina 2.4. vietetään YK:n julistamaa kansainvälistä autismitietoisuuden päivää. Autismi- ja Aspergerliitto levittää tänä vuonna autismitietoutta lanseeraamalla 2.4. kello 12 haastevideon, jossa esitellään autismin kirjoon liittyvää piirrettä – erityisen mielenkiinnon kohdetta (ekko). Useilla autismin kirjon henkilöillä on oma erityisen mielenkiinnon kohteensa tai useampikin. Ekkot voivat vaihdella elämän aikana tai pysyä samana. Ekkot saattavat joskus olla hyvin erikoisia.

Autismin kirjon henkilö voi uppoutua erityisen mielenkiinnon kohteeseensa tuntikausiksi ja pystyy oppimaan aiheesta valtavan määrän hyvin yksityiskohtaistakin tietoa. Erityisen mielenkiinnon kohteeseensa keskittyminen tuottaa autismin kirjon henkilölle syvää onnen- ja tyytyväisyyden tunnetta. Mikäli erityisen mielenkiinnon kohde osuu yhteen opiskeluaiheen tai työn kanssa, autismin kirjon henkilöä perusteellisempaa ja paneutuneempaa opiskelijaa tai työntekijää voi olla vaikea löytää. Autismin kirjon henkilöistä voi ekkojensa kautta tulla esimerkiksi huippututkijoita tai muusikoita.

Sosiaalisessa mediassa julkistettavan videon ideana on esitellä autismin kirjon henkilöiden erityisen mielenkiinnon kohteita ja samalla haastaa muita ihmisiä kertomaan omista mielenkiinnon kohteistaan, koska kaikilla meillä on joku asia, josta olemme erityisen kiinnostuneita. Haastekampanjaan voi osallistua julkaisemalla sosiaalisessa mediassa tekstin, kuvan tai lyhyen videon omasta ekkosta. Postaukseen voi lisätä hashtagin #munekko.

Autismi- ja Aspergerliitto järjestää 2.4. yhdessä Autismisäätiön kanssa Helsingin Kamppi-ostoskeskuksessa tapahtuman, jossa haastevideon julkistamisen lisäksi jaetaan autismitietoisuuden siemeniä, esitellään autismin kirjoa draaman keinoin sekä kerrotaan autismin kirjon henkilöille suunnatuista palveluista ja toiminnasta. Paikalla on sekä asiantuntijoita että autismin kirjon henkilöitä.

Olemme myös mukana maailmanlaajuisessa Light It Up Blue -kampanjassa, jossa autismitietoisuutta lisätään valaisemalla tunnettuja rakennuksia siniseksi. Viime vuonna yli 18 600 rakennusta ympäri maailmaa hohti sinisenä, muun muassa Empire State Building New Yorkissa, Sagrada Familia -kirkko Barcelonassa ja Kristuksen patsas Rio de Janeirossa. Suomessa autismitietoisuuspäivän iltana loistavat sinisenä ainakin Finlandia-talo sekä Tampere-talon kahvila Soolo.

Liiton jäsenyhdistykset ympäri Suomea järjestävät autismitietoisuuden päivänä tapahtumia ja koulutustilaisuuksia. Ohjelmassa on muun muassa autismiystävällisiä elokuvanäytöksiä ja touhuhetki sisäleikkipuistossa. Lisätietoa liiton ja jäsenyhdistysten tapahtumista löytyy osoitteesta www.autismiliitto.fi/waad2016

Järjestämme mielellään haastatteluja erityisen mielenkiinnon kohteista autismin kirjon henkilöiden kanssa.

 

Lisätietoa :

Helin Vesala, viestintäkoordinaattori, helin.vesala@autismiliitto.fi puh. 050 591 5899

Tarja Parviainen, toiminnanjohtaja tarja.parviainen@autismiliitto.fi puh. 050 409 7940

Liitetiedostot

Autismin kirjossa kyse on koko elämän mittaisesta häiriöstä, joka johtuu keskushermoston erilaisesta kehityksestä. Autismin kirjo vaikuttaa siihen, miten henkilö viestii ja on vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa, sekä siihen, miten hän aistii ja kokee ympäröivän maailman. Autismin kirjon häiriö ilmenee hyvin yksilöllisesti, vaikka kaikilla autismin kirjon henkilöillä on havaittavissa joitain yhteisiä piirteitä käyttäytymisessään. Autismin kirjolla on 1 % väestöstä, joten Suomessa on noin 54 000 autismin kirjon henkilöä. Autismitietoisuutta lisäämällä madalletaan esteitä, joita autismin kirjon henkilöt elämässään kohtaavat. Vuonna 1997 perustettu Autismi- ja Aspergerliitto ry on valtakunnallinen edunvalvontajärjestö, jolla on 24 jäsenyhdistystä.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs