Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » TVL: Sukellustyön valmistelut tehtävä huolella

Tapaturmavakuutuskeskus

TVL: Sukellustyön valmistelut tehtävä huolella

Tiedote.
Julkaistu: 23.04.2014 klo 09:00
Julkaisija: Tapaturmavakuutuskeskus

Työryhmä oli vuonna 2010 kuvaamassa satamassa vedenalaisia rakenteita. Sukeltaja sai sukeltaessaan sairauskohtauksen. Hän kuoli myöhemmin sairaalassa tapahtuman seurauksena. Tapahtuneesta suoritettiin työpaikkaonnettomuuksien tutkinta.

Tapaturmatekijät

Työ ei ollut edennyt suunnitellusti. Yrittäjä sukelsi ilman räpylöitä sekä turva- ja yhteydenpitoköyttä. Paikalla ei ollut varosukeltajaa. Kannatinarkun päältä yksi työryhmän jäsen avusti sukeltajaa kaikuluotaimen kaapelin kanssa ja toinen oli radioyhteydessä sukeltajaan.

Kun noin 10 minuuttia oli kulunut sukeltamisen aloittamisesta, pyysi sukeltaja vetämään itsensä ylös. Työryhmän jäsenet nostivat toimintakyvyttömän sukeltajan pintaan kaikuluotaimen kaapelin avulla ja siirsivät hänet uimalla rantaan. Sukeltajaa elvytettiin ensin rannalla ja jonka jälkeen hänet kuljetettiin sairaalaan.

Tutkinnassa ilmeni, ettei sukellustyötä oltu ilmeisesti suunniteltu etukäteen. Kuvaaminen oli alkuperäisen suunnitelman mukaan ollut tarkoitus tehdä lautalta ilman sukeltamista. Työn tilaaja ei ollut edellyttänyt kirjallisia suunnitelmia tai riskien arviointia. Sukellustyön aloituskokousta tilaajan kanssa ei pidetty.

Miten vastaavat työtapaturmat olisi vältettävissä?

Tutkintaryhmä suosittaa tutkintaraportissa vastaavien tapaturmien välttämiseksi:

• Sukellustyön turvallisuusohjeiden mukainen turvallisuussuunnitelma tehdään myös silloin, kun yrittäjä sukeltaa itse.

• Pidetään sukellustyön aloituskokous. Kokouksessa tarkastetaan tilaajan, suunnittelijan, sukellustyönjohtajien, satamapäällikön / aluksen kapteenin kesken vaadittavat luvat, pätevyydet, todistukset sekä henkilökohtaiset sukelluspäiväkirjat.

• Pelastustoiminta suunnitellaan ennen sukellustyön aloittamista. Paikalla tulee olla ainakin kaksi sukeltajaa varusteineen sekä perehdytetty pinta-avustaja. Viestiyhteyden soveltuvuus ja toiminta on varmistettava.

• Sukelluspaikalla pitää olla vedenpinnan tason lähellä lautta tai taso, jolle sukeltaja voidaan hätätilanteessa nostaa vedestä.

• Jos sukeltaja on epävarma terveydentilastaan ja edellytyksistään suorittaa työ turvallisesti, sukellusta ei pidä aloittaa.

• Sukellusyrityksellä on oltava koko henkilökuntaa koskeva työterveyshuollon toimintasuunnitelma, jossa on kiinnitettävä erityistä huomiota ensiapuvalmiuden ylläpitämiseen sekä sukeltavan henkilökunnan terveysvaatimuksiin. Kaikilla sukellusryhmän jäsenillä on oltava voimassa olevat terveystodistukset. Tiedot terveystarkastuksista ja sukeltamista rajoittavista tekijöistä merkitään henkilökohtaiseen sukelluspäiväkirjaan.

Tapaturmantutkintaraportti YTOT 5/10

Lisätietoja antaa tutkintaryhmän työtä johtanut työturvallisuuspäällikkö Janne Sysi-Aho, p. 0400 157 936, etunimi.sukunimi@tvl.fi

Työpaikkaonnettomuuksien tutkintajärjestelmä Suomessa

Työpaikkaonnettomuuksien tutkintajärjestelmä (TOT) tutkii useimmat Suomessa työpaikoilla sattuvat kuolemaan johtaneet työtapaturmat. TOT- tutkintajärjestelmä perustuu keskeisten työmarkkinajärjestöjen ja Tapaturmavakuutuslaitosten liiton (TVL) väliseen sopimukseen. Tutkinnat aloitettiin vuonna 1985. Vuodesta 1998 lähtien tutkintaan on otettu myös yrittäjille ja itsenäisille ammatinharjoittajille yhteisellä työpaikalla sattuneet tapaukset (YTOT).

Kaikki valmiit tutkintaraportit, TOT- ja YTOT-raportit, löytyvät sivulta totti.tvl.fi Raportit ovat vapaasti hyödynnettävissä.

TOT-tutkintajärjestelmästä lisätietoja antavat: johtaja Mika Tynkkynen, p. 040 771 1582, etunimi.sukunimi@tvl.fi, työturvallisuuspäällikkö Janne Sysi-Aho, p. 0400 157 936, etunimi.sukunimi@tvl.fi, erikoistutkija Hannu Tarvainen, p. 040 516 9255, etunimi.sukunimi@tvl.fi

Tapaturmavakuutuslaitosten liitto TVL

  • koordinoi lakisääteisen tapaturmavakuutuksen toimeenpanoa
  • tilastoi työtapaturmat ja ammattitaudit sekä analysoi niiden syyt ja seuraukset
  • kehittää lakisääteistä tapaturmavakuutusta ja sen toimeenpanojärjestelmää
  • edistää korvausjärjestelmän yhtenäisyyttä sekä eri osapuolien ja toimeenpanojärjestelmän yhteistyötä
  • tekee työtä työtapaturmien ja ammattitautien ehkäisemiseksi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs