Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » Suojaa silmäsi ja ole varovainen ilotulitteita käyttäessäsi

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Suojaa silmäsi ja ole varovainen ilotulitteita käyttäessäsi

Tiedote.
Julkaistu: 29.12.2014 klo 11:10
Julkaisija: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa uudenvuoden juhlijoita käyttämään ilotulitteita varovaisesti, noudattamaan käyttöohjeita huolellisesti ja huolehtimaan turvaetäisyyksistä. Suojalasit suojaavat tehokkaasti ilotulitteiden aiheuttamilta silmävammoilta. Suojalasien käyttö on lain mukaan pakollista ilotulitteita ampuville. Tukes suosittelee suojalasien käyttöä myös katsojille.

Suojalasit tulivat lain mukaan pakollisiksi ilotulitteiden ampujille joulukuussa 2009. Vielä vuonna 2009 ilotulitteet aiheuttivat 47 sairaaloissa hoidettua silmävammaa. Sen jälkeen vammat ovat vähentyneet selvästi. Viime vuodenvaihteessa ilotulitteiden aiheuttamien silmävammojen takia joutui sairaalahoitoon 11 henkilöä, joista kaksi oli ilotulitteiden käyttäjiä, kaksi lapsia ja seitsemän katsojia. Heistä yksikään ei ollut suojannut silmiään, ja kaikki vammat olisivat olleet estettävissä suojalasien avulla. Onnettomuusluvut perustuvat Suomen Silmälääkäriyhdistykseltä saatuihin tietoihin.

‒ Suojalasipakko koskee ilotulitteiden ampujia, mutta suosittelen suojalaseja vahvasti myös katsojille. Lasit suojaavat silmiä tehokkaasti ilotulitteiden kipinöiltä, roiskeilta ja pieniltä harhautuneilta ilotulitteilta. Laseja voi ostaa samasta myyntipisteestä kuin ilotulitteitakin, muistuttaa yli-insinööri Harri Roudasmaa Tukesista.

Ilotulitteet ovat K-18-tuotteita

Tukesin reilu vuosi sitten Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan noin viidesosa suomalaisista juhlii uutta vuotta ilotulitteita ampumalla. Kyselyn mukaan ilotulitteiden käyttäjistä valtaosa aikoo käyttää ilotulitteita vastuullisesti: lukea käyttöohjeet ja käyttää suojalaseja. Silti 16 prosenttia ilotulitteita hankkivista ei kertomansa mukaan aio käyttää suojalaseja, ja 33 prosenttia ei aio tutustua ilotulitteiden käyttöohjeisiin etukäteen. Ilotulitteita hankkivista kahdeksan prosenttia aikoi hankkia niitä myös alaikäisille, mikä on vastoin lakia.

Ilotulitteet ovat räjähteitä, joiden käyttöön liittyy aina riskejä. Suomessa saa olla myynnissä vain ilotulitteita, joissa on Tukes-hyväksyntä tai CE-merkki sekä suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet.

Ilotulitteiden myynti alkaa 27.12. ja jatkuu 31.12.2013 asti. Ilotulitteiden myynti ja luovuttaminen alaikäisille on kielletty. Myyjät valvovat ikärajojen noudattamista ja vanhempien vastuulla on huolehtia siitä, ettei ilotulitteita joudu alaikäisten käsiin.

Raketteja ja ilotulitteita saa ampua uudenvuodenyönä kello 18‒02 välisenä aikana.

Tukesin tämänvuotinen ilotuliteturvallisuuskampanja näkyy vahvasti sosiaalisessa mediassa. Osana kampanjaa Tukes on postittanut julkisuuden henkilöille suojalaseja, pyytänyt heitä ottamaan lasit päässä selfieitä ja julkaisemaan ne sosiaalisessa mediassa tunnisteella #muistasuojalasit. Tukes haastaa kampanjaan mukaan myös muita viranomaisia. Lisäksi kuka tahansa kansalainen voi osallistua haastekampanjaan, poseerata suojalasit päässä ja julkaista selfie-kuvansa #muistasuojalasit-tunnisteella.

 

 Näin ammut ilotulitteita turvallisesti:

• Lue tarkasti käyttöohjeet ja noudata turvaetäisyyksiä.

• Valitse riittävän aukea alue ampumispaikaksi.

• Tue ilotulitteet kunnolla, käytä tarvittaessa ampumistelinettä.

• Suojaa silmäsi suojalaseilla, ne ovat suositeltavia myös katsojille.

• Monissa kaupungeissa ilotulitteiden käyttö on kielletty keskusta-alueilla. Rajoitukset Pelastustoimen sivuilla.

• Ilotulitteiden käyttäminen päihtyneenä on ehdottomasti kielletty.

• Ilotulitteet ovat räjähteitä ja kiellettyjä alle 18-vuotiailta.

Tukes valvoo myynnissä olevien ilotulitteiden turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta. Ilotulitteiden käyttöä valvovat poliisit ja myyntiä pelastusviranomaiset.

 

Lisätietoja:

Yli-insinööri Harri Roudasmaa (ilotulitteet), puh. 029 5052 372

Turvallisuusinsinööri Mikko Ojala (ilotulitteet), puh. 029 5052 427

Viestintäjohtaja Johanna Salomaa-Valkamo (turvallisuuskampanja), puh. 029 5052 481

sähköposti etunimi.sukunimi@tukes.fi

Kampanjan kanavat:

www.ilotulitus.info

www.tukes.fi

www.facebook.com/hyvamarkku (aiempien vuosien kampanjoiden keulahahmo Markku opastaa ilotulitteiden turvalliseen käyttöön

www.facebook.com/turvallisuusjakemikaalivirasto

www.twitter.com/ilotulitusinfo

www.twitter.com/tukesinfo

Instagram: @Tukesinfo, #muistasuojalasit

www.youtube.com/user/Tukesinfo

 

 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) valvoo ja edistää teknistä  turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta sekä kuluttaja- ja kemikaaliturvallisuutta Suomessa. Tavoitteenamme on turvallinen, luotettava ja ekologisesti kestävä yhteiskunta.

Valvomme toimialojemme tuotteita, palveluita ja tuotantojärjestelmiä ja toimeenpanemme niihin liittyvää lainsäädäntöä.  Toimintamme tarkoituksena on suojella ihmisiä, omaisuutta ja ympäristöä turvallisuusriskeiltä.

Seuraa Tukesia somessa:

Twitter: @tukesinfo

Facebook: turvallisuusjakemikaalivirasto

LinkedIn: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto

Instragram: @tukesinfo

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs