Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » Sosiaali- ja terveysalan tunnustuspalkinto Lahteen

Lahden kaupunki

Sosiaali- ja terveysalan tunnustuspalkinto Lahteen

Tiedote.
Julkaistu: 06.05.2015 klo 13:57
Julkaisija: Lahden kaupunki

Lahden kaupungin sosiaali- ja terveystoimialan Ikinä-hanke on saanut valtakunnallisen Sosiaali- ja terveysalan tunnustuspalkinnon.

Tunnustuspalkinto myönnettiin Lahden sosiaali- ja terveystoimen vanhusten palveluiden ja kuntoutuksen vastuualueelle systemaattisen toimintatavan luomisesta asukkaiden ja potilaiden kaatumisriskin arviointiin ja kaatumisten ehkäisyyn. Vaikka toimintamallin kehittäminen on vasta melko alussa, palkintotoimikunta katsoi, että Lahdessa ollaan asiassa edelläkävijöitä. Toimintatapa on tarkoitus laajentaa alueelliseksi, mahdollisesti jopa valtakunnalliseksi.

Palkinnon saajat julkistettiin ja palkinnot luovutettin tänään Jyväskylässä Terve-Sos 2015 -tapahtuman yhteydessä. Valtakunnalliset palkinnot jaettiin nyt yhdettätoista kertaa.

Lahden hanke on paikallinen sovellus THL:n vuosina 2014–2016 kehittämästä Ikinä-mallista, joka on systemaattinen toimintatapa kaatumisriskin arviointiin sekä kaatumistapaturmien ja putoamisten ehkäisyyn.

Mallin avulla henkilökunta

  • osaa tunnistaa asiakkaat, joilla on riski kaatua
  • osaa ehkäistä kaatumisia eri toimintaympäristöissä
  • yhtenäistää kaatumisten ehkäisyn käytänteitä kaatumisriskin kartoituksessa, kirjaamisessa, toimintatavoissa ja arvioinnissa
  • osaa hyödyntää tietoa hoito-, kuntoutus- ja palvelusuunnitelman teossa
  • jakaa tietoa ja osallistaa asiakkaat sekä heidän omaisensa huomioimaan kaatumisriskiin vaikuttavia tekijöitä.

Ikinä on Lahden kaupungin kotihoidon, palveluasuminen sekä akuutti- ja pitkäaikaisvuodeosastojen yhteinen kehittämishanke. Työntekijöitä näissä toiminnoissa on yhteensä noin 900. Kehittämishankkeessa ovat mukana myös yksityiset asumispalveluiden tuottajat Dila, Mainiovire ja Attendo, joilta Lahden kaupunki ostaa asumispalveluita ikääntyneille kaupunkilaisille. Kaikkiaan aktiivista kehittämistyötä tehdään 43:ssa kaupungin omassa toimintayksikössä sekä kolmen yksityisen palveluntuottajan asumispalveluyksiköissä.

Hankkeessa kehitetyt toimintatavat on otettu osaksi pysyvää toimintaa, ja niitä kehitetään edelleen.

Palkinnon myöntävät sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Kuntaliitto, pelastusviranomaiset, Suomen Palopäällystöliitto, Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja palveluntuottajien edustajat.

Lisätietoja:

Kuntoutuspäällikkö Pirkko Heinonen, p. 044 018 7081pirkko.heinonen@lahti.fi               

Fysioterapeutti AMK Iiris Salomaa, p. 044 716 1334 iiris.salomaa@lahti.fi                     

Suunnittelija (RAI)Tiina Lehtinen, p. 0440 187 873 tiina.lehtinen@lahti.fi

Lisätietoja Ikinä-toimintamallista:

http://www.thl.fi/fi/web/tapaturmat/iakkaat/ikina-toimintamalli           

Lahden kaupunki on voimakkaasti uudistuva yli 100 000 asukkaan kasvukeskus. Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, palvelut korkeatasoisia ja luonnonläheinen asuinympäristö viihtyisä. Ympäristön ja muotoilun edelläkävijänä Lahti tarjoaa näköalapaikan kaupunkikehitykseen. Lahden kaupunki ja Nastolan kunta yhdistyvät vuoden 2016 alusta.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs