Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » Sähköpalon syttymisen voi estää

Editor Helsinki Oy / Editori.fi

Sähköpalon syttymisen voi estää

Tiedote.
Julkaistu: 20.11.2013 klo 08:00
Julkaisija: Editor Helsinki Oy / Editori.fi

Sähkölaitteista johtuvia tulipaloja syttyy vuodessa maassamme jopa pari tuhatta. Näiden ehkäisyyn on kehitetty Suomessa älykäs palovaroitin, joka VTT:n tutkimusten mukaan estää tehokkaasti palon syttymisen.

Fidepro Oy:n kehittämän ja markkinoiman ja kansainvälisesti patentoidun Älypalovaroittimen idea on yksinkertainen, kuten hyvät oivallukset yleensä ovat. Tavalliseen verkkovirtaan kytkettyyn, paristovarmennettuun palovaroittimeen lisätään älykkyyttä, käytännössä piirilevy. Kun palovaroitin reagoi savuun, lähtee älyosasta käsky vikavirtakytkimelle katkaista sähkövirta häiriökohteesta. Näin kytevä palo ei pääse kehittymään alkua pidemmälle. Kun viallinen sähkölaite on irrotettu verkkovirrasta, voidaan virta kytkeä päälle napsauttamalla vikavirtasuojan vipu takaisin päälle.

Estää syttymisen tutkitusti
Koneiden ja laitteiden aiheuttamia tulipaloja oli viime vuonna 3500. Kaikkien suurvahinkoja aiheuttaneiden tulipalojen syytä ei pystytä selvittämään, mutta tiedetyistä suurvahinkopalojen aiheuttajista lähes kolmannes johtui sähkölaitteesta tai sähköasennuksista.

– Kodeissa sähköpalot syttyvät tavallisimmin lieden päälle unohtuneista tavaroista, valaisimista, pesukoneista sekä viihde-elektroniikasta. Myös kiukaat ovat tulipalojen aiheuttajia. Näihin kaikkiin Älypalovaroitin on helppo kytkeä ja estää vahingon syntyminen, korostaa Fidepro Oy:n toimitusjohtaja Jere Putkisaari. Käytännössä se on nopein ja paras tapa ylipäänsä estää tuhot.

Älypalovaroitin voidaan helposti kytkeä katkaisemaan virta halutuista laitteista ja  pistorasioista, mutta valaistus kannattaa jättää päälle turvallisen poistumisen takaamiseksi.

Fidepron kehittämää älypalovaroitinjärjestelmää on testattu ja käytetty jo yli kymmenen  vuotta menestyksekkäästi. VTT:n tutkimuksen mukaan esimerkiksi keittiössä oleva Fidepron Älypalovaroitin katkaisee sähkönsyötön 1-3 minuutissa, jos päälle jääneellä liedellä on syttyvää materiaalia. Ilman Älypalovaroitinta liedellä olevan palavan materiaalin kuumeneminen saattaa johtaa palon syttymiseen ja on kuolettava noin 15 minuutissa.

Tulipalot aiheuttavat vuosittain isoja taloudellisia vahinkoja, henkilömenetyksistä puhumattakaan. Tukesin selvitysten mukaan lähes kaikki sähköpalokuolemat ovat tapahtuneet normaalissa kotiympäristössä. Tukes pitääkin tärkeänä, että varsinkin ikäihmisten käytössä oleva tekniikka järjestetään heidän toimintakyvylleen sopivaksi. Erityisesti niissä rakennuksissa, joiden asukkaiden normaali vaaraan reagointi tai poistumiskyky on alentunut, tulisi käyttää teknistä suojausta palon syttymisen estämiseksi.

Helppo ja edullinen
Älypalovaroitin soveltuu kotiin, mökille ja työpaikoille. Paloturvallisuuden lisäksi se antaa  turvan myös sähköiskuilta. Vikavirtasuoja reagoi sähkölaitteen virran vuotoihin ja katkaisee virran tuhannesosasekunneissa. Sähköiskua ei näin ehdi saada viallisesta laitteesta tai esimerkiksi lapsen työntäessä jonkin esineen pistorasiaan.

Älypalovaroittimen hankkiminen on helppoa. Tarvitsee vain olla yhteydessä Fideprohon, joko nettisivujen kautta tai puhelimitse ja kertoa minkä kokoiseen ja ikäiseen asuntoon järjestelmä hankitaan. Fidepron kanssa yhteistyössä toimiva sähköasennusliike hoitaa järjestelmän paikalleen. Koska kyseessä on verkkovirtaan liittävä laite, voi asennustyön tehdä vain pätevä ammattilainen. Kotiin asennettaessa työn osuudesta on mahdollista saada kulloinkin voimassa oleva kotitalousvähennys.

– Tavallisen 80-90 neliömetrin perheasunnon palo- ja sähköturvallisuuden parantaminen Fidepron Älypalovaroitinjärjestelmän avulla maksaa vain noin 400-500 euroa. Uudiskohteissa, joissa palovaroittimen asennustyöt voidaan tehdä muiden sähkötöiden ohessa, kustannus on pienimmillään vain kymmenissä euroissa asuntoa kohden, kertoo Fidepro Oy:n hallituksen puheenjohtaja Mika J. Lehtimäki. – Koska kustannukset jäävät käytännössä näin pieniksi, ei ole järkeä olla asentamatta turvaa omaan kotiinsa, hän jatkaa.

Mikäli Älypalovaroitin asennetaan vanhaan rakennukseen, jossa ei ole verkkovirtaan kytkettyjä palovaroittimia tai vikavirtakytkintä, nostaa tämä kustannuksia hieman lisääntyvien sähkötöiden osalta.

Suositusten mukaan asunnon jokaisen kerroksen tai tason alkavaa 60 neliömetriä kohden on oltava vähintään yksi palovaroitin. Vuodesta 2009 alkaen uudisrakennusten palovaroittimien pitää lain mukaan olla verkkovirtaan kytkettyjä, mikä tekee Fidepron asentamisesta entistäkin helpompaa ja edullisempaa.

Älypalovaroitin soveltuu loistavasti myös teollisuuteen estämään suurpaloja. Käyttökohteiksi sopivat erityisesti sähkötrukkien latauspisteet, kompressori- ja laitehuoneet sekä sähköpääkeskukset, joista aiheutuu vuosittain miljoonien eurojen palovahingot.

Vakuutusyhtiön turvakumppani
Fidepro on Älypalovaroittimellaan vakuutusyhtiö If:in vakuutusturvakumppani, sillä vakuutusyhtiöt haluavat vähentää vahinkojen syntymistä. Tulipalot ovat iso vahinkoryhmä ja aiheuttavat helposti isoja tuhoja.
– Kannattaa kysyä mahdollista alennusta vakuutusmaksuihin, jos käytössä on älykäs palovaroittimemme, kehottaa Jere Putkisaari.

Fideprolla on patentit menetelmään useissa maissa, joten tuotteen vientipotentiaali on valtaisa. Toimitusjohtaja Putkisaari kertookin, että laitteen markkinointia on tarkoitus laajentaa alkuvaiheessa If:in sopimuskumppanina naapurimaihin.

Lisätietoa ja yhteydenotot: http://bit.ly/19gJHjy

Editori Helsinki Oy - yritysviestinnän asiantuntija


Editori.fi-asiantuntijakanava tuo esille oman alansa asiantuntijat, persoonat ja vaikuttajat. www.editori.fi


Lisätiedot: Valtteri Rantalainen | p. 09 4241 2223 | valtteri.rantalainen(a)editorhelsinki.fi | www.editorhelsinki.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs