Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » Rutiini turruttaa – havahduta heijastimella

Trafi

Rutiini turruttaa – havahduta heijastimella

Tiedote.
Julkaistu: 29.08.2013 klo 09:04
Julkaisija: Trafi

Kesä on kovaa kyytiä vaihtumassa syksyyn. Työ ja koulu ovat jo alkaneet ja arki on lähtenyt rullaamaan, mikä on tuonut rutiinit myös liikenteeseen. Tuttu työ- tai koulumatka kuljetaan usein ajatukset vaellellen muualla kuin liikenteessä. Liikenteessä pitää kuitenkin aina olla valmiina reagoimaan yllättäviin tilanteisiin. Muuta liikennettä tulee seurata ja sopeuttaa oma käyttäytyminen siihen.

Autoilijoiden tulee muistaa edelleen nuoret tienkäyttäjät, vaikka koulujen alusta on kulunut jo tovi. ”Lapset ovat kooltaan pieniä ja heidän kykynsä hahmottaa liikennetilanteita on vielä kehittymässä. Aikuinen, kiinnittää siis liikenteessä erityistä huomiota lapsiin ja valpastu esim. koulujen läheisyydessä”, Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Inkeri Parkkari painottaa: ”Lisäksi lasten kanssa pitäisi käydä läpi liikenteessä käytettävät reitit ja varmistaa, että he myös kulkevat sovittuja reittejä.”

Koululaisten vanhempien on hyvä suunnitella etukäteen lapsen koulukyydit myös liikenneturvallisuuden näkökulmasta. ”Vanhempien tulee miettiä, mihin lapsen voi turvallisesti jättää ja mistä hakea siten, että lapsen ja muiden turvallisuus ei vaarannu ja liikenne pysyy sujuvana”, Parkkari sanoo.

Heijastimen paikka oikealla, puolen metrin korkeudella

Syysiltojen pimetessä on huolehdittava, että kaikilla perheenjäsenillä on ulkovaatteissaan heijastimet. Polkupyörissä tulee olla heijastimet ja toimivat valot. Molempia tarvitaan niin taajamissa kuin taajamien ulkopuolellakin. Valotonta pyöräilijää ja heijastimetonta jalankulkijaa voi olla hyvin vaikea havaita valojen ja varjojen kätköistä.

Lain mukaan jalankulkijan on pimeän aikana tiellä liikkuessaan käytettävä asianmukaista heijastinta. ”Heijastimia löytyy nykyisin moneen makuun. Niitä kannattaakin olla vaatteiden lisäksi myös repuissa ja laukuissa. Varmista, että heijastimessasi on CE-hyväksyntä ja EN 13356 -merkintä, joka kertoo, että heijastin on EU-standardin mukainen”, Parkkari muistuttaa: ”Paras paikka heijastimelle on oikealla puolella noin puolen metrin korkeudella. Parhaiten näkyvät vapaasti roikkuvat heijastimet, jotka voi nähdä kaikista suunnista. Myös heijastinliivi parantaa sekä jalankulkijan että pyöräilijän näkyvyyttä varmasti.”

Pyöräillessä valo loistamaan

Pyöräilijän tulee käyttää valoja pimeän tai hämärän aikaan.  Valoja edellytetään myös silloin, kun näkyvyys on huono. Etuvalo on pakollinen, myös takavaloa on hyvä käyttää. ”Valot lisäävät turvallisuutta, kun muut tiellä liikkujat havaitsevat pyöräilijän ja tietysti itse pyöräilijä pystyy havainnoimaan ajorataa paremmin.”  

Valojen lisäksi pyöräilijän on huolehdittava pyörän heijastimista. Pyörässä tulee olla etu-, taka- ja poljinheijastimet sekä sivuheijastimet pinnoissa. ”Älä myöskään unohda pyöräilykypärää. Se kuuluu kaikille”, summaa Parkkari.

Lisätietoja:
johtava asiantuntija Inkeri Parkkari, p. 029 5347 089, inkeri.parkkari(at)trafi.fi

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kehittää aktiivisesti liikennejärjestelmän turvallisuutta, edistää liikenteen ympäristöystävällisyyttä ja vastaa liikennejärjestelmän viranomaistehtävistä. www.trafi.fi

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs