Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » Risujen ja oksien poltossa kytee maastopalon vaara

Varsinais-Suomen pelastuslaitos/ Egentliga Finlands räddningsverk

Risujen ja oksien poltossa kytee maastopalon vaara

Tiedote.
Julkaistu: 31.08.2016 klo 13:33
Julkaisija: Varsinais-Suomen pelastuslaitos/ Egentliga Finlands räddningsverk

Syyssiivouksessa kertyvä puutarha- ja haravointijäte on parasta kompostoida tai toimittaa jäteasemalle. Jos puutarhajätettä, kuten risuja ja oksia, päätetään kuitenkin polttaa omalla tontilla, on se osattava tehdä oikein ja viranomaisten määräysten mukaisesti. Jätteiden polttaminen on kokonaan kielletty. Roskien ja puutarhajätteen poltto aiheuttaa grillien ja nuotioiden ohella eniten maastopaloja vuodessa. Kuluneena vuonna roskien ja risujen poltosta on aiheutunut 39 maastopaloa, 2 rakennuspaloa ja 16 muuta tulipaloa Varsinais-Suomen alueella.

Risujen ja oksien poltosta ei tarvitse tehdä ilmoitusta pelastusviranomaiselle. Silti on varmistettava, että risujen polttaminen tontilla on yleisten säännösten mukaan sallittua. Esimerkiksi kunnan ympäristösuojelumääräys on huomioitava. Useissa kunnissa risujen, hakkuutähteiden ja lehtien avopoltto nuotiolla, tynnyrissä ja muussa vastaavassa astiassa on kokonaan kielletty taajaan asutuilla alueilla. On myös hyvä muistaa, että mökkikunnan määräykset voivat poiketa asuinkunnan määräyksistä.

Avotulen tekoon on oltava aina maanomistajan lupa. Myöskään naapurille ei saa aiheutua haittaa puutarhajätteen poltosta. Sekajätettä, muovia tai käsiteltyä puutavaraa ei saa lainkaan polttaa puutarhajätteen seassa. Risut ja oksat on luonnollisesti poltettava aina turvallisessa paikassa ja lähelle on varattava vettä ja alkusammutin. Tulta on myös vartioitava. Tuhka saattaa pysyä kuumana useita päiviä polttamisen jälkeen ja syttyä uudelleen.

Metsäpalovaroituksen, ruohikkopalovaroituksen tai muun tulipalovaaran aikaan avotulen tekeminen on kiellettyä. Avotuleksi lasketaan pelastuslain mukaan esimerkiksi nuotio tai muut vastaava, josta tulen on mahdollista päästä irti maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi. Maapohjasta eristetyt grillit, tiilistä tai kiviaineksesta valmistetut tulisijat ja vastaavat laitteet eivät ole pelastuslain mukaan avotulia.

Jos palo leviää, paloa voi yrittää sammuttaa ensin itse alkusammuttimella. Jos palo ei sammu, on varoitettava muita ja soitettava viipymättä hätänumeroon 112.

Lisätietoja:

palotarkastaja p. 050 433 0260 tai pelastuslaitos.palotarkastaja@turku.fi

Varsinais-Suomen pelastuslaitos vastaa pelastustoiminnasta maakunnan kaikissa 27 kunnassa. Palvelut tuotetaan vuorokauden ympäri toiminta-alueella, joka käsittää noin 20 000 neliökilometriä. Lähes puolet alueesta on vesistöä. Lisäksi pelastuslaitos tuottaa ensihoitopalveluita viiden kunnan alueella: Turussa, Kaarinassa, Raisiossa, Paraisilla sekä Naantalissa.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs