Bränning av skräp är en av de vanligaste orsakerna till markbränder. I synnerhet på våren är marken torr, vilket gör att elden lätt sprids. I fjol orsakade skräpbränning 61 markbränder i Egentliga Finland. Därför är det bäst att trädgårdsavfall som insamlas vid vårstädningen, såsom kvistar, ris och löv, komposteras eller transporteras till avfallsstationen. Den som börjar bränna kvistar ska göra det på ett säkert sätt och följa de kommunala miljöskyddsföreskrifterna.
Den som bränner trädgårdsavfall behöver inte lämna in någon anmälan till räddningsmyndigheterna. Däremot ska du alltid läsa din egen kommuns miljöskyddsföreskrifter innan du börjar bränna trädgårdsavfall. Inom det tätbebyggda området är det ofta helt eller delvis förbjudet att bränna kvistar och annat motsvarande material. Blandavfall, plast eller behandlade trävaror får inte alls brännas tillsammans med trädgårdsavfall
Trädgårdsavfallet måste alltid brännas på en säker plats och den som bränner ska ha tillgång till vatten och förstahandssläckare. Det krävs tillstånd av markägaren att få göra upp öppen eld. Bränningen av ris och kvistar får inte orsaka olägenheter för grannarna. Elden måste också övervakas. Askan kan alltjämt vara het i flera dagar och elden kan därför flamma upp på nytt. Om det utfärdats varning för skogsbrand eller gräsbrand, är det förbjudet att göra upp öppen eld.
Om elden sprider sig, kan man först försöka släcka den med förstahandssläckaren. Om man inte kan släcka elden, ska man varna andra och genast ringa nödnumret 112.
Räddningsverket ska underrättas skriftligen om hygges- och halmbränning eller annan användning av eld där rökutvecklingen är avsevärd två veckor innan bränningen inleds. Hygges- och halmbränning får utföras också vid torka med iakttagande av särskild försiktighet, om inte den lokala räddningsmyndigheten har förbjudit uppgörandet av öppen eld inom räddningsväsendets område eller en del av det. Hyggesbränning på skogsmark ska alltid utföras under tillsyn av en yrkesman inom skogsbranschen som är förtrogen med hyggesbränning i praktiken.
Inom Egentliga Finland skall anmälan om hygges- eller halmbränning anmälas på den blankett som finns på räddningsverkets internetsida:
brandinspektören, tfn 050 433 0260
Egentliga Finlands räddningsverk, tfn 02 263 31 11
Egentliga Finlands räddningsverk ansvarar för räddningsverksamheten i hela landskapet, i de 27 kommunerna längst västerut och i skärgården. Verksamhetsområdet omfattar cirka 20 000 kvadratmeter, varav nästan hälften är vattendrag. Räddningsverket tillhandahåller akutvårdstjänster i fem kommuner: Åbo, S:t Karins, Reso, Pargas och Nådendal.
© Koodiviidakko Oy - Y-tunnus 1939962-1