Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » Opetusalan turvallisuuspalkinto 2016 tutkimus- ja kehittämishanke OPETURVA :lle

Suomen Palopäällystöliitto

Opetusalan turvallisuuspalkinto 2016 tutkimus- ja kehittämishanke OPETURVA :lle

Tiedote.
Julkaistu: 27.04.2016 klo 13:00
Julkaisija: Suomen Palopäällystöliitto

Oppilaitosten turvallisuuskulttuurin kehittämisverkoston ja Turun yliopiston tutkimus- ja kehittämishanke OPETURVAon valittu vuoden 2016 Opetusalan turvallisuuspalkinnon saajaksi. Opetusalan turvallisuuspalkinto luovutettiin tänään Opetusalan turvallisuusfoorumissa Helsingissä.

Turvallisuuspedagogisen näkemyksen mukaan oppilaitoksen turvallisuustarkasteluun otetaan mukaan rakennettu oppimisympäristö, oppilaitoksissa toimivien yksilöiden verkosto, oppilaitoksessa tehdyt turvallisuuden toiminnalliset ratkaisut sekä opetussuunnitelma, jonka sisällöt luovat tiedollisen ja taidollisen kontekstin opettajan toiminnalle. Turvallisuuspedagogiseen viitekehykseen sisältyvät sekä tiedot että taidot, mutta myös arvot ja asenteet.

Turvallisuuskulttuurin edistäminen edellyttää opettajalta tietoa turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä, kykyä havainnoida vaaroja aiheuttavia tilanteita ja arvioida tarkoituksenmukaisia käyttäytymismalleja sekä taitoa toimia onnettomuuksia ehkäisten. Hankkeen tarkoituksena on ollut tuoda turvallisuusaiheet opettajankoulutuksen opetussuunnitelmiin siten, että opettajalla olisi valmistuttuaan edellytykset osallistua aktiivisesti koulun turvallisuuskulttuurin kehittämiseen.

Tapahtumassa palkittiin myös Opetusalan turvallisuuden tunnustuspalkinnoilla vantaalainen luokanopettaja Mimmi Veskoniemi, Stop väkivallalle kouluissa ja päiväkodeissa – hanke ja Opetushallituksen opetusneuvos Pekka Iivonen.

Veskoniemen ammattimainen osaaminen ja rohkea toiminta ehkäisivät vakavan onnettomuuden syntymisen Mikkolan koululla syksyllä 2015. Veskoniemi pelasti toisen vuosiluokan oppilaan käyttämällä Heimlichin otetta, kun oppilas oli tukehtumassa tikkarinpalaseen. Ensiaputaitojensa avulla Veskoniemi saattoi jopa pelastaa oppilaan hengen.

STOP väkivallalle -hankkeessa kehitettiin väkivaltatilanteiden ilmoitus- ja käsittelylomakkeet sekä testattiin niiden toimivuutta opetus- ja kasvatusalalla.

Iivonen palkittiin pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta työstä opetusalan turvallisuuden edistämisessä. Hän on ollut vuodesta 2005 asti mukana kehittämissä opetusalan turvallisuusfoorumia ja siihen liittyvää turvallisuuspalkintojärjestelmää. Iivonen on edistänyt opetusalan turvallisuutta myös toimiessaan virkatyössään Opetushallituksessa näistä asioista vastaavana virkamiehenä sekä valtakunnallisen NouHätä – työryhmän puheenjohtajana.

Palkinnot luovutettiin valtakunnallisessa Opetusalan turvallisuusfoorumissa 27.4.2016 klo 13.00 m/s Silja Serenadella, johon oli kokoontunut yli 100 opetusalan turvallisuudesta kiinnostunutta. Vuonna 2005 opetusalan turvallisuustoiminnan edistämiseksi perustetun palkinnon taustalla ovat Opetushallitus, aluehallintovirastot, Opettajien ammattijärjestö OAJ, Suomen Rehtorit ry, Kuntaliitto, Tampereen yliopisto, Pelastusopisto, Helsingin pelastuskoulu, Suomen Palopäällystöliitto ja SPEK-ryhmä.

Suomen Palopäällystöliitto — Finlands Brandbefälsförbund ry on vuonna 1932 perustettu valtakunnallinen järjestö, jonka tavoitteena on kohottaa jäsenistön ammattiosaamista sekä edistää ihmisten, yhteisöjen ja yhteiskunnan valmiutta estää onnettomuuden jo ennalta ja toimia oikein erilaisissa vaaratilanteissa. Palopäällystöliitolla ei ole ammatilliseen edunvalvontaan liittyviä tehtäviä. Sen sijaan turvallisuuden edistäminen on tärkein tehtävämme.

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs