Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » Ongelma-asuminen on viranomaisten yhteinen haaste

Varsinais-Suomen pelastuslaitos/ Egentliga Finlands räddningsverk

Ongelma-asuminen on viranomaisten yhteinen haaste

Tiedote.
Julkaistu: 01.03.2016 klo 09:26
Julkaisija: Varsinais-Suomen pelastuslaitos/ Egentliga Finlands räddningsverk

Varsinais-Suomen pelastuslaitos kannustaa viranomaisia yhteistyöhön, sillä tiedonvaihdon avulla voidaan ennaltaehkäistä tulipaloja ja palokuolemia.

Pelastuslain 42§ mukaan viranomaisella on velvollisuus ilmoittaa havaitsemastaan palo- tai onnettomuusvaarasta pelastusviranomaiselle. Pelastuslain ilmoitusvelvollisuus koskee myös kunnan työntekijöitä ja esimerkiksi tukiasumisesta tai hoitolaitostoiminnasta huolehtivia tahoja. Varsinais-Suomen pelastuslaitos perusti viime vuonna asumisturvallisuuden työryhmän, jonka tavoitteena on tiedottaa ilmoitusvelvollisuudesta ja tarjota siihen liittyvää koulutusta yhteistyöviranomaisille.

Kodeissa käyvät viranomaiset avainasemassa

Palo- tai onnettomuusvaara liittyy usein kohteisiin, joiden asukkailla on hankaluuksia elämänhallinnan kanssa. Kotiin on voitu kerätä valtavasti tavaraa, jolloin kulkureitit tukkiintuvat tai päihteitä käytetään niin runsaasti, että harkinta- ja toimintakyky heikkenevät.

Riskiryhmään kuuluvat myös yksin kotona asuvat vanhukset, sillä ikääntyessä toimintakyky heikkenee ja iän myötä tulevat sairaudet voivat kasvattaa onnettomuusriskiä. Muistisairas huonokuntoinen vanhus voi unohtaa hellan päälle eikä tulipalon sattuessa pääsekään pakenemaan.

– Suomessa palokuolemat tapahtuvat miltei aina kotona, mutta pelastusviranomaisten on ollut vaikeaa löytää ne kodit, joissa riski on suurin. Muiden viranomaisten tekemä ilmoitus on yksi keino löytää nämä kohteet, kertoo Varsinais-Suomen asumisturvallisuuden työryhmään kuuluva johtava palotarkastaja Knut Lehtinen.

Onnettomuuksien ennaltaehkäisyssä keskeisessä roolissa ovat ne viranomaiset ja kunnan työntekijät, jotka käyvät työssään ihmisten kotona. Juuri tästä syystä pelastuslaitos tarjoaa kaikille Varsinais-Suomen alueen kotihoidon esimiehille maksutonta turvakorttikoulutusta, jossa käydään läpi, miten onnettomuusriksi tunnistetaan ja milloin on syytä ilmoittaa asiasta pelastusviranomaisille.

42§-seminaari kokoaa eri alojen viranomaiset yhteen

Varsinais-Suomen pelastuslaitos järjestää 8.3.2016 42§-seminaarin, jonka tavoitteena on asumisturvallisuustiedon lisääminen sekä eri alojen viranomaisten verkostoituminen. Seminaaripäivä koostuu asumisturvallisuuteen ja ilmoitusvelvollisuuteen liittyvistä luennoista ja case-tapauksista. Seminaariin luennoitsijoina on alansa asiantuntijoita, jotka lähestyvät aihetta oman ammatillisen näkemyksensä kautta.

Seminaari pidetään 8.3.2016 klo 9–16 Turun ammattikorkeakoulun Ruiskadun yksikössä, osoitteessa Ruiskatu 8, 20720 Turku. Seminaari on tarkoitettu kaikille Varsinais-Suomen viranomaisille, kunnan työntekijöille sekä tahoille, jotka toimivat ongelma-asumisen ja ikäihmisten kotona asumisen parissa. Seminaariin ilmoittautuminen on päättynyt ja maksuttomaan seminaariin on ilmoittautunut noin 250 viranomaista ympäri Varsinais-Suomea.

Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan seminaaria 8.3.2016 klo 9.00–16.00. Ilmoittautumiset perjantaihin 4.3.2016 mennessä sähköpostitse osoitteeseen pelastuslaitos.tiedotus@turku.fi.

Lisätiedot ilmoitusvelvollisuudesta ja asumisturvallisuudesta:

johtava palotarkastaja Knut Lehtinen, knut.lehtinen@turku.fi tai 050 4319 602

palotarkastaja Eerik Virtanen, eerik.virtanen@turku.fi tai 050 4319 538

Lisätiedot tiedotusvälineiden saapumisesta 42§-seminaariin:

tiedottaja Eeva Hämäläinen, eeva.hamalainen@turku.fi tai 044 907 3590

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs