Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » Lumi notkautti lievästi joukkoliikenteen suosiota

HSL Helsingin seudun liikenne

Lumi notkautti lievästi joukkoliikenteen suosiota

Tiedote.
Julkaistu: 29.09.2011 klo 10:24
Julkaisija: HSL Helsingin seudun liikenne

Lähijunien arvosanat muita liikennevälineitä jäljessä

Matkustajien tyytyväisyys HSL-alueen joukkoliikenteeseen on pysynyt korkealla tasolla. Joukkoliikennepalvelut saivat HSL:n kevään 2011 asiakastyytyväisyyskyselyissä yleisarvosanakseen 3,95 asteikolla yhdestä viiteen. Yli 80 prosenttia matkustajista oli tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä joukkoliikenteeseen. Vain kaksi prosenttia vastaajista antoi joukkoliikenteelle huonon tai erittäin huonon arvosanan. Tiedotteen lopussa on linkki itse tutkimukseen.

Sekä joukkoliikenteen yleisarvosana että liikennevälineille annetut numerot kuitenkin laskivat hieman vuodesta 2010, mikä selittynee pääosin sillä, että luminen talvi asetti liikenteelle poikkeuksellisen suuria haasteita.

VR:n lähijunaliikenteen arvosanat jäivät selvästi muista välineistä jälkeen. Metro sai matkustajilta totuttuun tapaan korkeimman kokonaisarvosanan, tällä kertaa 4,18. Raitioliikenne sai kokonaisarvosanakseen 3,99, bussiliikenne 3,81 ja junaliikenne 3,57.

Tyytymättömyyttä aikatauluissa pysymiseen

Metron laatuarvosanat laskivat hieman vuodesta 2010. Matkustajat olivat aiempaa tyytymättömämpiä muun muassa istumapaikkojen saantiin ja aikatauluissa pysymiseen. Metrossa tehtiin tammi-toukokuussa yhdeksän prosenttia enemmän matkoja kuin vuoden 2010 alkupuoliskolla, joten junissa on ollut aiempaa ahtaampaa. Matkustamista ovat hidastaneet myös radan varren ja asemien työmaat.

Myös bussimatkustajat olivat aiempaa tyytymättömämpiä aikatauluissa pysymiseen ja matkanteon sujuvuuteen. Haastava talvi lisäsi ajamattomia lähtöjä, mutta arvosanoissa näkynee myös se, että bussiliikenteen matkustajamäärä kasvoi alkuvuonna kuusi prosenttia vuodesta 2010, mikä on tarkoittanut pitempiä pysähdyksiä pysäkeillä.

Raitioliikenteessä kuljettajien palvelukyky sai korkeamman arvosanan kuin keväällä 2010, samoin matkanteon sujuvuus ja aikatauluissa pysyminen. Arvosanat kertovat, että raitioliikenne selvisi toisesta peräkkäisestä lumitalvesta olosuhteisiin nähden hyvin. Helsinki rajoitti talvella kadunvarsipysäköintiä, joten virheellinen pysäköinti haittasi liikennettä selvästi vähemmän kuin talvella 2010. 

VR:n lähijunien arvosanoissa näkyivät viime talven toistuvat myöhästymiset ja vuorojen peruutukset. Matkan sujuvuuteen oli tyytymättömiä peräti 60 prosenttia vastaajista, aikatauluissa pysymiseen puolestaan 40 prosenttia.

Mielipiteitä linjoista 

HSL kysyi myös matkustajien mielipiteitä yksittäisistä linjoista. Bussilinjoista korkeimman kokonaisarvosanan 4,31 sai seutulinja 105, Kamppi - Tapiola - Mankkaa, jossa ystävälliset kuljettajat saivat kiitosta. Heikoimman arvosanan 2,17 matkustajat antoivat seutulinjalle 518, Sörnäinen - Kuninkaanmäki, joka sai kritiikkiä myöhästymisistä ja ajamattomista lähdöistä.

Raitiovaunuliikenteessä kokonaisarvosanat linjoille vaihtelivat 4,13 ja 3,85 välillä. Matkustajat antoivat korkeimman arvosanan linjalle 10, joka pysyi vastaajien mielestä parhaiten aikataulussa ja matalimman linjalle 9, joka vastaajien mielestä viivästeli eniten.

Lähijunaliikenteessä korkeimman kokonaisarvosanan 3,78 sai Leppävaaraan menevä A-juna, matalimman 3,29 Kirkkonummelle menevä S-juna, joka vastaajien mielestä pysyi huonoiten aikataulussa.

HSL kysyi myös arvosanaa matkalippujen tarkastajien toiminnalle. Lähes 90 prosenttia vastaajista oli siihen tyytyväisiä.

Lähijunat kattavasti mukana

HSL tutki keväällä matkustajien tyytyväisyyttä ensimmäisen kerran kattavasti myös VR:n lähiliikenteen junissa, joten lähijunamatkustajien osuus vastaajista kasvoi. Aiemmin heidän mielipiteitään selvitettiin vain suppealla otoksella kolmella lähiliikenteen asemalla Helsingissä. HSL kysyi tammi-toukokuussa kaiken kaikkiaan yli 23 000 matkustajan mielipiteitä joukkoliikenteestä.

Esitys asiakastyytyväisyystutkimuksen tuloksista HSL:n verkkosivuilla osoitteessa

http://www.hsl.fi/FI/mikaonhsl/Documents/Talous_ja_media/Asty_tulokset%202008_%202011.pdf

Lisätietoja: HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi puh. 050 5658884 ja joukkoliikennesuunnitteluosaston johtaja Ville Lehmuskoski, puh. 040 520 6710.

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa pääkaupunkiseudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 350 työntekijää ja liikevaihto on runsaat 500 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehdään vuosittain 320 miljoonaa matkaa, mikä on noin 60 % kaikista Suomen joukkoliikennematkoista.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs