Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » Lasten liikenneturvallisuustapahtuma Työtehoseurassa

TTS Työtehoseura

Lasten liikenneturvallisuustapahtuma Työtehoseurassa

Tiedote.
Julkaistu: 03.11.2015 klo 09:24
Julkaisija: TTS Työtehoseura

Mitä kuorma-auton kuljettaja näkee ohjaamossa istuessaan? Tämä voi yllättää monet. Viikon aikana 600 Nurmijärveläistä 1-6 luokkalaista koululaista tutustui liikenneturvallisuusasioihin Työtehoseuran Rajamäen toimipisteessä.

Tapahtuma sisälsi tietopuolisen osuuden, jossa esitellään raskasta liikennettä lasten ja nuorten näkökulmasta sekä järjestettiin leikkimielinen tietokilpailu asianmukaisin palkinnoin.

Tietopuolisen koulutuksen jälkeen ryhmille näytettiin käytännössä, miten nuori tienkäyttäjä voi ennakoida raskaan kuorma-auton liikkeitä ennakkoon sekä miksi kuorma-autonkuljettaja ei pysty havaitsemaan kevyttä liikennettä kaikkialta autonsa ympäriltä.

Koululaisille kerrottiin kuorma-auton valoista ja niiden merkityksestä. ”Jos auton takana syttyvät valkoiset valot ja alkaa kuulua piippaus, on se merkki siitä, että auto alkaa peruuttaa. Silloin on syytä siirtyä kauemmas”, opasti Työtehoseuran kouluttaja Markku Hietamäki pieniä kuulijoita. ”Myös vilkkujen seuraaminen on tärkeää.”


Lapsille havainnollistettiin kuorma-auton ympärille asetettujen keilojen avulla katvealueita, jossa liikkuvia kuljettaja ei näe. ”Kuorma-autossa on yllättävän paljon alueita, jossa liikkuvia ei havaitse – edessä, peilien takana, auton sivuilla ja takana”, kertoi Markku Hietamäki. ”Jos esimerkiksi ylittää suojatien aivan kuorma-auton edestä, voi jäädä kuljettajalta huomaamatta.” Vaikka kuorma-autossa on paljon peilejä, eivät ne näytä joka paikkaan. Toisaalta pelit aiheuttavat myös katveita yllättäviinkin paikkoihin. Myös auton sivulla oleviin katveisiin voi jäädä, kun auto on kääntymässä oikealle. ”Mistä teidät, että kuljettaja on nähnyt sinut?” kysyi Hietamäki ja sai epäröinnin jälkeen oikean vastauksen: ”Siitä, että auto on pysähtynyt.”

Heijastimen merkityksestä kerrottiin sekä teoriassa että käytännössä. ”Metrimäärät ovat vaikeita hahmottaa, mutta lyhtypylvään välejä laskemalla voidaan sanoa että, jos heijastinta käyttävä näkyy kolmen pylvään päästä, ilman heijastinta näkyy vasta yhden pylväänvälin päästä”, opasti kouluttaja Petri Pitkänen tilanteesta, jossa auto ajaa lähivaloilla. Kaikki tapahtumaan osallistuneet nuoret saivat heijastimen, jotta syksyinen koulutie olisi mahdollisimman turvallinen.

Rajamäen koulun 2B:n oppilaat kuuntelivat kiinnostuneina opastusta. Opettaja oli tyytyväinen järjestettyyn tapahtumaan ja kertoi vanhemmilta tulleesta hyvästä palautteesta: ”Hienoa, että tällainen on järjestetty!”

kuvatekstit:
 
Punaisten keilojen luona seisovat lapset ovat kuljettajalle näkymättömiä.
 
Valkoinen valo takana ja piippaava ääni tarkoittavat, että kuorma-auto on peruuttamassa.


Liitetiedostot

TTS Työtehoseura on valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio, joka kouluttaa vuosittain noin 10000 opiskelijaa eri alojen ammattilaisiksi. Koulutustoiminnan lisäksi TTS Työtehoseura tutkii ja kehittää noin 100 vuosittaisen projektin avulla työmenetelmien toiminnallisuutta, tehokkuutta ja tuottavuutta.

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs