Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » LähiTapiola: Liukkauteen varautumalla yhteiskunta voi saavuttaa miljoonasäästöt vuosittain

LähiTapiola

LähiTapiola: Liukkauteen varautumalla yhteiskunta voi saavuttaa miljoonasäästöt vuosittain

Tiedote.
Julkaistu: 17.02.2015 klo 11:54
Julkaisija: LähiTapiola

Kaatumiset aiheuttavat Suomessa vuosittain satojen miljoonien eurojen sairaanhoitokustannukset. Summa perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvioon. LähiTapiola muistuttaa, että arkisilla keinoilla, kuten kenkien liukuesteillä tai talvisin varovaisella ja kiireettömällä liikkumisella, voidaan vähentää merkittävästi loukkaantumisiin johtavia liukastumisia ja niiden aiheuttamia kustannuksia.

LähiTapiolan TerveysHelppi-puhelinpalveluun on tullut talven aikana useita kysymyksiä lääkärinhoitoa vaativista liukastumisvammoista. TerveysHelpissä puheluihin vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset, jotka antavat tarvittaessa ohjeet, millaiselle lääkärille vamman kanssa on hakeuduttava. Yleisimmin liukastumisissa loukkaantuu käsi, kylki tai nilkka. Liukastumisia on tapahtunut muun muassa kotipihoilla, lenkkipoluilla, kaduilla, parkkipaikoilla ja muilla julkisilla paikoilla.

Paitsi, että kaatumiset aiheuttavat inhimillistä kipua ja kärsimystä, ne näkyvät myös työnantajille sairauspoissaoloina ja kustannuksina.

–Liukkaus on Suomessa jokatalvinen ilmiö, joten pidämme velvollisuutenamme pitää yllä asiakkaidemme tietoisuutta asiasta ja haluamme parantaa turvallisuutta. Laskennallisesti meidänkin asiakkaillemme tapahtuu yli 40 000 liukastumista vuosittain, mutta uskomme, että lukuisilta turhilta loukkaantumisilta voidaan välttyä. Luun murtuma tai venähdys on aina vakava asia ja sotkee arjen pitkäksi aikaa. Pahimmillaan liukastuminen aiheuttaa kallovamman ja menehtymisen, sanoo turvallisuuteen erikoistunut LähiTapiolan osastopäällikkö Antti Määttänen.  

Vammojen vakavuudesta ja hoidon tarpeesta riippuen yhden liukastumistapaturman hinta voi nousta useisiin tuhansiin euroihin. Liukkauteen varautumalla yhteiskunta voi saavuttaa miljoonasäästöt vuositasolla, Antti Määttänen arvioi.

Arkisilla keinoilla voi vähentää liukastumisen vaaraa

Kenkien valinta ja liukuesteiden käyttö vähentävät varmuudella liukastumisen vaaraa. Varovaisuus liikkuessa ja ajan varaaminen kulkemiseen liukkaalla kelillä ovat arkisia vinkkejä. LähiTapiola on myös kokeillut liukkaudesta varoittavien tekstiviestien lähettämistä asiakkailleen.

–Ohjeet ovat samat kuin tieliikenteessäkin. Nastat lisäävät pitoa, ja vauhti täytyy sopeuttaa kelin mukaiseksi. Kokemuksemme tekstiviestivaroitusten lähettämisestä asiakkaillemme ovat myös osoittaneet, että tämäntyyppinen huolenpito saattaa lisätä valmiutta varautua liukkauteen. Liukastumisen vaara on silloin helpompi ottaa vakavasti, Määttänen sanoo.

Liukastumiset on otettava vakavasti

Pihojen ja katujen kunnossapidolla on suuri merkitys liukastumisten estämisessä. Ulko-oven läheisyyteen tulisi varata talvisin hiekoitushiekalle astia. Jokainen liukkautta havaitseva voi hiekoittaa kulkuväyliä esimerkiksi taloyhtiöiden ovien edustalla.

–Vaikka me suomalaiset olemme tottuneet talveen, liukkauden suhteen valistustyölle on vielä tilausta. Liukastumiset on otettava vakavasti, sillä niiden aiheuttamat yhteiskunnalliset vaikutukset ovat mittavia. Parhaimmillaan voidaan saavuttaa säästöjä sekä hoitokustannuksissa että muun muassa vapaaehtoisten ja lakisääteisten tapaturmavakuutusten korvausmenoissa, Määttänen sanoo.

Lisätiedot:

Antti Määttänen
osastopäällikkö, LähiTapiola
0400 568 588
etunimi.sukunimi@lahitapiola.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs