Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » Ketterän tilannekuvajärjestelmän kehittäminen käynnistyy Etelä-Savossa

Miktech Oy

Ketterän tilannekuvajärjestelmän kehittäminen käynnistyy Etelä-Savossa

Tiedote.
Julkaistu: 23.04.2013 klo 08:15
Julkaisija: Miktech Oy

Etelä-Savossa käynnistyy 1.5.2013 iNEMIS-hanke, jossa kehitetään tilannekuvajärjestelmää viranomaisten ja kansalaisten käyttöön häiriötilanteissa. Etelä-Savon Pelastuslaitoksen johtaman hankkeen tavoitteena on uudistaa viranomaisten johtamistyökaluja sekä parantaa tilannekuvatietoisuutta, kansalaisten osallistamista ja tiedottamista erilaisissa häiriötilanteissa.

Häiriöiden hallitseminen turvallisuustilanteen muuttuessa vaatii viranomaisilta erityisiä toimia. Tilannekuva tarkoittaa häiriötilanteessa toimivien tahojen ymmärrystä tapahtuneista asioista ja niihin vaikuttaneista olosuhteista sekä tilanteen mahdollisesta kehittymisestä. iNEMIS-hankkeessa (Intelligent National Emergency Management Information System) kehitetään nyt tilannekuvajärjestelmää, joka helpottaa sekä viranomaisia että kansalaisia häiriötilanteessa toimimisessa ja tilanteen palauttamisessa ennalleen.

Yhteiskunnan turvallisuusstrategiassa todetaan, että päätöksentekijöillä tulee olla riittävä tilannetietoisuus, joka on väline oikea-aikaiseen päätöksen tekoon ja toimintaan häiriötilanteissa. iNEMIS-hankkeessa rakennetaan nyt eri osapuolille työkalua tilannetietoisuuden parantamiseksi, kertoo pelastusjohtaja Seppo Lokka Etelä-Savon Pelastuslaitokselta.

iNEMIS-tilannekuvajärjestelmää hyödyntävät alkuvaiheessa ensisijaisesti pelastusviranomaiset, kaupunkien ja kuntien johtavat henkilöt, poliisi sekä kansalaiset. Kukin toimijoista saa tilannekuvajärjestelmän avulla yhtenäisen ja reaaliaikaisen tiedon häiriötilanteesta. Tilannekuva koostetaan kunkin tahon tarpeiden mukaan määritellyistä tietolähteistä ja toimitetaan halutussa muodossa esimerkiksi älypuhelimeen.

Järjestelmän avulla viranomaiset voivat antaa toisilleen ja kansalaisille toimintaohjeita tilanteissa. Kaksisuuntaisella järjestelmällä halutaan myös parantaa kansalaisten osallistumista, turvallisuudentunnetta ja toimintaa häiriötilanteissa, kuvailee Lokka.

Uusi teknologia mahdollistaa kevyet ja avoimet tilannekuvajärjestelmät, joita voidaan käyttää järeämpien viranomaisjärjestelmien rinnalla. Näitä mahdollisuuksia ei toistaiseksi ole riittävästi hyödynnetty: iNEMIS-hankkeessa luodaan nyt ensimmäisenä Suomessa ketterä ja avoin tilannekuvajärjestelmä helpottamaan toimintaa häiriötilanteissa, toteaa ohjelmakoordinaattori Heikki Silvennoinen Miktechistä.

iNEMIS-hankkeen rahoitus perustuu Etelä-Savon Maakuntaliiton myöntämään EAKR-rahoitukseen (70 %) sekä yhteistyökumppaneiden 30 % rahoitusosuuteen. Pääyhteistyökumppaneihin kuuluvat Etelä-Savon Pelastuslaitos, Miktech Oy, Järvi-Suomen Energia Oy, ESE-Verkot Oy, MPY Oy ja BLC Oy. Miktechin koordinoima ympäristöturvallisuuden klusteri Safesaimaa on osallistunut hankkeen valmisteluun. 

Lisätiedot:

Heikki Silvennoinen, ohjelmakoordinaattori, Miktech Oy, puh. 0440 365 704, heikki.silvennoinen@miktech.fi

Seppo Lokka, pelastusjohtaja, Etelä-Savon Pelastuslaitos, 020 133 4460, seppo.lokka@espl.fi

Miktech Oy on innovaatio- ja teknologiakeskus, joka edistää tutkimustoiminnan ja elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä keskittyen uuden teknologian synnyttämiseen ja käyttöönottoon sekä teknologiayhtiöiden toiminnan kehittämiseen. Miktechillä on keskeinen rooli alueen kehittämistyössä, sillä Miktech koordinoi Mikkelin kaupungin kehittämisstrategian mukaisia kehityshankkeita teknologian saralla. www.miktech.fi

Safesaimaa on ympäristöturvallisuuden klusteri, joka edistää alan liiketoiminnan ja osaamisen kehitystä Etelä-Savon alueella. Klusteriin kuuluu ympäristöturvallisuusalan yrityksiä ja julkisia organisaatioita. Safesaimaa toteuttaa osaltaan Mikkelin kaupungin elinkeinostrategiaa, jossa ympäristöturvallisuus on nostettu yhdeksi kehittämisen kärkialueista. Safesaimaan toimintaa koordinoi Miktech Oy. Safesaimaa-klusterin toimintaa rahoittavat Euroopan unionin aluekehitysrahasto, kunta ja yritykset. EU-rahoituksen myöntänyt viranomainen on Etelä-Savon maakuntaliitto. http://www.safesaimaa.fi/

 

 

   

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs