Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » Kemikaalien tuotevalvontatehtävät siirtyvät Tukesiin

Työ- ja elinkeinoministeriö

Kemikaalien tuotevalvontatehtävät siirtyvät Tukesiin

Julkaistu: 17.12.2010 klo 11:15
Julkaisija: Työ- ja elinkeinoministeriö

Kemikaalien tuotevalvontatehtävät keskitetään 1.1.2011 alkaen Tukesiin. Samalla viraston nykyinen nimi, Turvatekniikan keskus, muuttuu Turvallisuus- ja kemikaalivirastoksi. Uudessa virastossa työskentelee 200 henkilöä Helsingissä ja Tampereella. Tasavallan presidentti vahvisti 17.12.2010 lain Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta ja muut muutokseen liittyvät lait. Viraston toimintaan liittyvä valtioneuvoston asetus ja maksuasetus annetaan ensi viikolla.

Kemikaalien tuotevalvontatehtävät keskitetään 1.1.2011 alkaen Tukesiin. Samalla viraston nykyinen nimi, Turvatekniikan keskus, muuttuu Turvallisuus- ja kemikaalivirastoksi.  Uudessa virastossa työskentelee 200 henkilöä Helsingissä ja Tampereella. Tasavallan presidentti vahvisti 17.12.2010 lain Turvallisuus- ja kemikaalivirastosta ja muut muutokseen liittyvät lait. Viraston toimintaan liittyvä valtioneuvoston asetus ja maksuasetus annetaan ensi viikolla.

Tukesiin siirtyvät kemikaalien tuotevalvontatehtävät, joita on tähän asti hoidettu Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastossa (Valvira), Suomen ympäristökeskuksessa (SYKE) sekä Elintarviketurvallisuusvirastossa (Evira).

Tukesiin siirtyy yhteensä 74 henkilöä – 37 Valvirasta, 22 SYKE:stä ja 12 Evirasta. Siirtyvistä henkilöistä 59 työskentelee tällä hetkellä Helsingissä ja 12 Tampereella. Lisäksi Tukesin tukipalveluihin siirretään virastoista kolme henkilötyövuotta.

Uudesta Tukesista tulee vahva kemikaaliturvallisuusvaikuttaja, jonka yhtenä visiona on nostaa kemikaaliturvallisuus Suomessa Euroopan kärkeen. Tukes on kemikaalien tuotevalvonnan kansallinen vastuutaho ja Helsingissä sijaitsevan Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) tärkeä yhteistyökumppani.

Uudistuksella tehostetaan kemikaaleja koskevaa tuotevalvontaa, lisätään sen yhdenmukaisuutta, helpotetaan kokonaan uudistuneen ja entistä vaativamman EU-lainsäädännön toimeenpanon resurssipaineita sekä vähennetään yritysten ja kansalaisten tarvetta asioida usean kemikaaliviranomaisen kanssa.

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston tehtävänä on valvoa ja edistää: 1) tuotteisiin, palveluihin ja tuotantojärjestelmiin liittyvää teknistä turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta; 2) kuluttajaturvallisuutta; 3) kemikaaliturvallisuutta; sekä 4) kasvinsuojeluaineiden turvallisuutta ja laatua. Viraston ylijohtajana jatkaa Seppo Ahvenainen.

Viraston yleishallinnollisesta ohjauksesta ja valvonnasta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö. Lisäksi TEM, liikenne- ja viestintäministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, sisäasiainministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä ympäristöministeriö ohjaavat virastoa yhteistoiminnassa kukin omalla toimialallaan.

Lisätiedot:

vanhempi hallitussihteeri Sari Rapinoja, TEM, puh. 010 606 3202

teollisuusneuvos Petri Lehto, TEM, puh. 010 606 3218

ylijohtaja Seppo Ahvenainen, Tukes, puh. 010 605 2555

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs