Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » Huolimattomassa risujen ja oksien poltossa kytee maastopalon vaara

Varsinais-Suomen pelastuslaitos/ Egentliga Finlands räddningsverk

Huolimattomassa risujen ja oksien poltossa kytee maastopalon vaara

Tiedote.
Julkaistu: 24.03.2016 klo 14:49
Julkaisija: Varsinais-Suomen pelastuslaitos/ Egentliga Finlands räddningsverk

Kevätsiivouksessa kyytiä saaneet oksat ja puutarhajätteet tulisi toimittaa kaatopaikalle tai kompostiin. Mikäli puutarhajäte päätetään kuitenkin polttaa omalla tontilla, on se osattava tehdä oikein. Risujen ja oksien poltto aiheuttaa grillien ja nuotioiden ohella eniten maastopaloja vuodessa. Vuonna 2015 Varsinais-Suomen alueella syttyi noin 40 risujen poltosta aiheutunutta maastopaloa. 

Risujen ja oksien poltosta ei tarvitse tehdä ilmoitusta viranomaiselle. Silti on varmistettava, että risujen polttaminen tontilla on yleisten säännösten mukaan sallittua. Esimerkiksi kunnan ympäristösuojelumääräys on huomioitava. Risujen ym. poltto on usein kielletty tai rajoitettu taajama-alueella ja avotulen tekoon on oltava aina myös maanomistajan lupa. Myöskään naapurille ei saa aiheutua haittaa puutarhajätteen poltosta. Sekajätettä, muovia tai käsiteltyä puutavaraa ei saa lainkaan polttaa puutarhajätteen seassa.

Metsäpalovaroituksen aikaan avotulen tekeminen on kiellettyä. Puutarhajätteet on luonnollisesti poltettava aina turvallisessa paikassa ja lähelle on hyvä varata vettä ja alkusammutin. Tulta on myös vartioitava. Tuhka saattaa pysyä kuumana useita päiviä polttamisen jälkeen ja syttyä uudelleen.

Jos palo leviää, paloa voi yrittää sammuttaa ensin itse alkusammuttimella. Jos palo ei sammu, on varoitettava muita ja soitettava viipymättä hätänumeroon 112.

Metsänhoidollinen ja muu kulotus vaatii ilmoituksen pelastuslaitokselle

Kulotuksesta tai muusta merkittävästi savua tuottavasta tulen käsittelystä on ilmoitettava kirjallisesti pelastuslaitokselle kaksi viikkoa ennen kulotuksen alkamista. Kuivanakin aikana saa kulottaa erityistä varovaisuutta noudattaen, ellei alueen pelastusviranomainen ole kieltänyt avotulen tekoa määräajaksi pelastustoimen alueella tai osassa sitä. Metsämaa tulee kulottaa aina kulotukseen perehtyneen metsäammattilaisen valvonnassa.

Varsinais-Suomen alueella kulotuksesta tulee ilmoittaa pelastuslaitoksen verkkosivuilta löytyvällä lomakkeella:

Lisätietoja:

Päivystävä palotarkastaja p. 050 433 0260
Varsinais-Suomen pelastuslaitos p. 02 2633 111

 

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs