Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » HelsinkiMissio utvidgar sin verksamhet bland ensamma svenska seniorer

HelsinkiMissio

HelsinkiMissio utvidgar sin verksamhet bland ensamma svenska seniorer

Pressmeddelande.
Publicerad: 08.09.2011 kl. 11:31
Utgivare: HelsinkiMissio

HelsinkiMissio - HelsingforsMission - utvidgar i höst sin verksamhet för att hjälpa svenskspråkiga ensamma seniorer. Liisa Melin, som senast har jobbat med Kvinnobanken, har kallats för att koordinera verksamheten.  - Ensamheten bland de svenskspråkiga seniorer ä...

HelsinkiMissio - HelsingforsMission - utvidgar i höst sin verksamhet för att hjälpa svenskspråkiga ensamma seniorer. Liisa Melin, som senast har jobbat med Kvinnobanken, har kallats för att koordinera verksamheten. 

- Ensamheten bland de svenskspråkiga seniorer är inte så vanligt som bland de finskspråkiga, säger HelsingforsMissionens verksamhetsledare Olli Valtonen. - Den finlandssvenska kulturen med olika organisationer garanterar de äldre en större trygghet. Därför är det ett stort problem för en finlandssvensk att bli ensam.

HelsingforsMission inbjuder under hösten svenskspråkiga volontärer för att hjälpa. Meningen är att anpassa de verksamhetsformer som redan fungerar bland seniorer på finska: stödpersonverksamhet, telefonjour, gruppledarverksamhet samt snabbhjälp som sköts av volontärer. 

Senaste sex år har HelsinkiMissio hjälpt svenskspråkiga ungdomar på Krisjouren för unga. Den erbjuder kostnadsfritt samtalshjälp för människor i åldern 12-29 år. Våra specialister finns till förfogande när det gäller ångest, ensamhet, ätstörning eller kanske press med studier. Allt detta kostnadsfritt, utan diagnos eller frågan om var du bor.

Antalet svenska seniorer växer fram till 2030

- Antalet svenska seniorer räknas växa fram till 2030. Majoriteten av dessa i Helsingfors är ensamboende, berättar projektchef Liisa Melin. - Bland de svenskspråkiga är mängden av seniorer proportionellt större än bland hela populationen. I årsskiftet var antalet av över 60-åriga svenskspråkiga i Helsingfors 10 570.

- HelsingforsMission har redan ett stort antal svenskspråkiga seniorer som skulle vilja ha hjälp på sitt modersmål. Det är nära vårt hjärta att kunna ge tid, empati och sällskap åt ensamma svenskspråkiga på deras modersmål. Redan inkommande vinter hoppas vi kunna erbjuda seniorer sällskap av en svenskspråkig volontär eller kaffesällskap med någon som har tid över, Melin fortsätter.

Liisa Melin är nationalekonom men har jobbat mest med marknadsföring bl.a. inom politik, den kommunala sektorn och i församlingar i Helsingfors och Stockholm. Senast jobbade hon tre år som kontaktchef på Kyrkans Utlandshjälp för Kvinnobanken.

Vidare uppgifter: Liisa Melin, tel: 045-891 2502, liisa.melin@helsinkimissio.fi, foto: www.helsinkimissio.fi/ajankohtaista

 

Bilagor

HelsingforsMission är en organisation inom det sociala området vars verksamhetsområden består av seniorverksamhet, krisarbete för unga samt verksamhet för specialgrupper. Arbetet som baserar sig på professionellt kunnande och frivilligverksamhet har som huvudsaklig uppgift att söka, hitta och hjälpa bortglömda medborgare samt att utmana alla till närhet och samhällsansvar. Organisationen har 79 anställda och över 600 aktiva frivilliga.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs