Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » Ge akt på säkerheten vid avfyrning av fyrverkeripjäser

Varsinais-Suomen pelastuslaitos/ Egentliga Finlands räddningsverk

Ge akt på säkerheten vid avfyrning av fyrverkeripjäser

Pressmeddelande.
Publicerad: 31.12.2015 kl. 09:00
Utgivare: Varsinais-Suomen pelastuslaitos/ Egentliga Finlands räddningsverk

Vid avfyrandet av fyrverkeripjäser kring årsskiftet är det skäl att förse sig med skyddsglasögon. Detta gäller både dem som skjuter raketer och dem som enbart står och tittar på. Tråkiga olycksfall och skador kan också undvikas, om den som hanterar fyrverkeripjäser noggrant läser bruksanvisningen på förpackningen, eftersom alla fyrverkeripjäser kan vara farliga, om de hanteras på ett ovarsamt sätt.

Fyrverkeripjäser får avfyras under tiden 31.12 kl. 18.00 – 1.1 kl. 02.00.

All försäljning och överlåtelse av fyrverkeripjäser till personer under 18 år och till berusade är förbjuden, och detta gäller också innehav av fyrverkeripjäser. Förbudet gäller också smatterband och tomtebloss.

Notera lokala begränsningar om avfyrning och beakta miljön

Räddningsverket i Egentliga Finland förbjuder pga. risken för eldsvåda avfyrning av fyrverkeripjäser i centrum av Åbo, Nystad och Nådendal samt i Nådendal dessutom på området kring badinrättningen.

Åbo centrum: området avgränsas av Aningaisgatan, Nylandsgatan, Österlånggatan, Kungsgårdsgatan, Martinsgatan, Allégatan och Bangårdsgatan. Dessa gator ingår i avgränsningsområdet. (karta)

Nystad: området avgränsas av Pakkahuoneenranta, Rantakatu, Vakka-Suomenkatu, Ajurinkuja, Myllyrinne, Myllykatu, Viikaistenkatu, Mäyhälänkatu, Merimiehenkatu, Pietolankatu, Kaarikatu och Vekarantie. Dessa gator ingår i avgränsningsområdet. (karta)

Nådendal: området på Raatihuoneenaukio avgränsas av Kristiinankatu, Alikatu, Torikatu, Katinhäntä, Raatihuoneenkatu och Tavastiankatu och området kring Nådendals bad avgränsas av Rantaruonankatu, Ruonanpolku, Aurinkotie och Venevalkamatie. Dessa gator ingår i avgränsningsområdet. (karta)

Inrikesministeriets räddningsavdelning har på sina webbsidor (www.pelastustoimi.fi) en förteckning över de kommuner som meddelat begränsningar i fråga om användningen av fyrverkeripjäser.

Resterna av fyrverkeripjäser ska förstöras på ett säkert sätt

Ansvarsfull användning av fyrverkeripjäser samt bortstädning av förpackningsmaterial och rester av fyrverkeripjäserna innebär att också andra kan ta del av feststämningen. Resterna av fyrverkeri­pjäserna ska förstöras på ett säkert sätt, eftersom glödande raketdelar kan leda till eldsvådor.

Om elden trots allt kommer lös, ska du försöka släcka elden så snabbt som möjligt så, att du kväver den eller släcker med vatten. Hjälp finns att få på nödnumret 112. Ett samtal till nödnumret kräver inget riktnummer, inte heller vid samtal från mobiltelefon.

Allmänna anvisningar för säker hantering av fyrverkeripjäser:

 • Tänd inte sådana fyrverkeripjäser inomhus som är avsedda för utomhusbruk.
 • Avfyra inte fyrverkeripjäser på balkonger eller i fönster till bostadshus.
 • Håll inte fyrverkeripjäserna i handen när du tänder dem, om det inte i anvisningarna uttryckligen sägs att detta tryggt kan göras.
 • Rikta inte fyrverkeripjäserna och kasta inte heller tända fyrverkeripjäser mot andra människor, byggnader, annan egendom eller brännbart material.
 • Använd inte smällare, de är numera helt förbjudna.
 • Gör inte ändringar i och kombinera inte heller på något sätt de produkter som affärerna säljer.
 • Använd inte andra produkter än sådana som säljs i affärerna. Det är vanligen hemgjorda produkter som ger upphov till allvarliga olyckor.
 • Överlåt inte fyrverkeripjäser till minderåriga eller personer som är alkoholpåverkade. Det är alltid Du som ansvarar för användningen av de produkter som du köpt.
 • Kom alltid ihåg att använda skyddsglasögon, när du avfyrar fyrverkeripjäser.
 • Välj en säker och tillräckligt öppen avskjutningsplats. Kom ihåg att resterna av de raketer som avskjuts faller tillbaka ner på marken och kan förorsaka skador.
 • Följ anvisningarna om skyddsavstånd.
 • Stöd grytorna ordentligt och använd ändamålsenliga avskjutningsställningar för raketerna.
 • Se till att det finns släckningsutrustning på avskjutningsplatsen, t.ex. handbrandsläckare, släckningsfilt eller vatten.

Ytterligare information:

jourhavande brandinspektören, tfn 050 433 0260 eller pelastuslaitos.palotarkastaja@turku.fi

Egentliga Finlands räddningsverk ansvarar för räddningsverksamheten i hela landskapet, i de 27 kommunerna längst västerut och i skärgården. Verksamhetsområdet omfattar cirka 20 000 kvadratmeter, varav nästan hälften är vattendrag. Räddningsverket tillhandahåller akutvårdstjänster i fem kommuner: Åbo, S:t Karins, Reso, Pargas och Nådendal.

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs