Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » Förstavårdarna på cykel hjälper till vid Aura åstrand i Åbo under det kommande veckoslutet

Varsinais-Suomen pelastuslaitos/ Egentliga Finlands räddningsverk

Förstavårdarna på cykel hjälper till vid Aura åstrand i Åbo under det kommande veckoslutet

Pressmeddelande.
Publicerad: 19.05.2016 kl. 13:12
Utgivare: Varsinais-Suomen pelastuslaitos/ Egentliga Finlands räddningsverk

Under det kommande veckoslutet, 20–22 maj, rör sig förstavårdarna från Egentliga Finlands räddningsverk med cykel längs Aura åstrand i Åbo. Verksamhetsområdet täcker båda sidorna av Aura åstrand, från Domkyrkobron ända till hamnen. Cykelförstavårdarna är i tjänst från fredag till söndag kl. 9–20.

Två förstavårdare arbetar åt gången och de rör sig i par längs med åstranden. Cykelförstavårdarna har en vårdberedskap på basnivå och samma utrustning som i en ambulans på basnivå. I praktiken betyder detta återupplivning och andra snabba åtgärder på händelseplatsen. Cykelenheten flyttar aldrig patienten, utan en ambulans tillkallas för uppgifter som kräver sjuktransport. Av säkerhetsskäl innehåller utrustningen inga starka smärtmediciner.

Cykelförstavårdarnas uppdrag kommer från fältledaren för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt eller direkt från platsen. Nödcentralen larmar inte cykelenheten. Cykelförstavårdarna fungerar även som en rådgivande enhet och allmänheten kan ställa frågor om första hjälpen-vård. Cykelenheten ersätter inte en ambulans i beredskap utan är en s.k. extra enhet.

Förstavårdens cykelenhet är ett försök med syfte att nå patienten snabbare vid publikevenemang samt i stadskärnans trängsel. Försöket är det första hos Egentliga Finlands räddningsverk men på andra orter i Finland och runt om i världen har man tidigare provat på motsvarande verksamhet med goda resultat. Nästa pilotperioder infaller möjligen under Åbos Superveckoslut 27–31 juli samt under Skärgårdens Säkerhetsdag i Pargas 6 augusti.

Vi önskar medierna välkomna att bekanta sig med cykelförstavårdarna vid Forum Marinum fredagen 20 maj kl. 13. Forum Marinum ligger på adressen Slottsgatan 72, 20100 Åbo.

Mer information:

chef för förstavården Markku Rajamäki tfn 050 574 1165

Egentliga Finlands räddningsverk ansvarar för räddningsverksamheten i hela landskapet, i de 27 kommunerna längst västerut och i skärgården. Verksamhetsområdet omfattar cirka 20 000 kvadratmeter, varav nästan hälften är vattendrag. Räddningsverket tillhandahåller akutvårdstjänster i fem kommuner: Åbo, S:t Karins, Reso, Pargas och Nådendal.

Upptäck resten av företagets pressmaterial

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs