Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » EU:n taisteluosastoista keskusteltava

Reserviläisliitto tiedottaa

EU:n taisteluosastoista keskusteltava

Tiedote.
Julkaistu: 10.05.2014 klo 15:00
Julkaisija: Reserviläisliitto tiedottaa

Reserviläisliitto vaatii keskustelua EU:n taisteluosastoista. Vuodesta 2007 valmiudessa olleita osastoja ei ole koskaan käytetty. Reserviläisliiton varapuheenjohtaja Osmo Suominen peräänkuuluttaa näkemyksiä EU-vaaleissa ehdoilla olevilta:

-Tähän mennessä EU:n taisteluosastoja ei ole vielä käytetty, vaikka monen kriisin yhteydessä asia on ollut esillä. Pelkkä osastojen ylläpitäminen ja niiden harjoittelu sekä siihen liittyvät asiat ovat nielleet Suomessakin ison määrän rahaa sekä henkilöresursseja viime vuosina. Eikö EU:n taistelujoukkoja pitäisi käyttää kun ne kerran ovat olemassa?

Suomi osallistui kahteen puolen vuoden valmiusvuoroon vuosina 2007 ja 2008. Ruotsin johtamassa pohjoismaisessa taisteluosastossa ovat olleet Suomen lisäksi mukana Norja, Viro ja Irlanti sekä Alankomaiden vetämässä taisteluosastossa Suomen lisäksi Saksa, Itävalta ja Liettua. Suomi on ollut viimeksi valmiusvuorossa vuoden 2011 alkupuoliskolla.

Taisteluosastot voivat toimia lyhytkestoisissa, mutta vaativissa kriisinhallintaoperaatioissa esimerkiksi YK:n rauhanturvaoperaatioita tukien. Varapuheenjohtaja Suominen hämmästelee, ettei osastoja haluta käyttää näihinkään tehtäviin:

- Tälläkin hetkellä Suomessa valmistellaan osallistumista Keski-Afrikan operaatioon, johon olemme lähettämässä parinkymmenen sotilaan joukon. Miksi tähän, poikkeuksellisen vaativaksi kuvattuun operaation ei käytetä erikseen muodostettavien joukkojen sijasta EU:n taisteluosastoja? Niiden toimenkuvaanhan tämä olisi sopinut paremmin kuin hyvin.

Lempäälän Reserviläisten 60-vuotisjuhlassa lauantaina puhuneen, Reserviläisliiton 1. varapuheenjohtajan Osmo Suomisen mukaan Suomen tulisi harkita uudestaan osallistumistaan EU:n taistelujoukkoihin, jos niitä ei jatkossakaan käytetä mihinkään.

Lisätietoja asiasta antavat:

- Reserviläisliiton varapuheenjohtaja Osmo Suominen: 0400 908 314, ojs@luukku.com
- Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Olli Nyberg: 0400 640 755, olli.nyberg@reservilaisliitto.fi

Suomen suurin maanpuolustusjärjestö

Reserviläisliitto on Suomen suurin maanpuolustusjärjestö, johon kuuluu 349 paikallista yhdistystä ja noin 36.000 henkilöjäsentä. Aliupseereita jäsenistä on 60, miehistöä 27 ja upseereita neljä prosenttia. Armeijaa käymättömien osuus on vajaat 10 prosenttia.

Liiton tehtävänä on ylläpitää reserviläisten kenttäkelpoisuutta sekä suomalaisten maanpuolustustahtoa. Päätoimintamuotoja ovat ammunta, urheilu ja liikunta, maanpuolustustahdon hyväksi tehtävä työ, veteraanituki ja erilainen koulutus. Reserviläisiitto on jäsenenä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksessä (MPK), jonka vapaaehtoiskouluttajista noin puolet on Reserviläisliiton jäseniä.

Reserviläisliiton puheenjohtajana toimii kansanedustaja Mikko Savola Ähtäristä. Lisätietoja osoitteesta www.reservilaisliitto.fi.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs