Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Turvallisuus » 15 miljoonaa lasta syntyy ennenaikaisesti

Pelastakaa Lapset ry

15 miljoonaa lasta syntyy ennenaikaisesti

Tiedote.
Julkaistu: 02.05.2012 klo 20:00
Julkaisija: Pelastakaa Lapset ry

Keskosena syntyvien määrä maailmassa on ennätyksellisen suuri ja jatkaa kasvuaan. Edullisilla hoitokeinoilla voitaisiin pelastaa yli 75 prosenttia niistä 1,1 miljoonasta lapsesta, jotka kuolevat vuosittain ennenaikaisen syntymän vuoksi. Suomi sijoittuu keskostilastoissa viiden parhaiten pärjäävän joukkoon.

Joka vuosi noin 15 miljoonaa lasta, eli useampi kuin yksi kymmenestä, syntyy ennenaikaisesti, selviää tänään julkistettavasta Born Too Soon: The Global Action Report on Preterm Birth -raportista. Raportti on kansainvälisen Pelastakaa Lapset -järjestön, the March of Dimes -säätiön, the Partnership for Maternal, Newborn & Child Healthin ja Maailman terveysjärjestö WHO:n yhteistyötä.   Yli miljoona keskosta kuolee pian synnytyksen jälkeen. Lukuisat saavat elinikäisen fyysisen tai neurologisen vamman tai kärsivät oppimisvaikeuksista, mikä aiheuttaa suuria kustannuksia perheille ja yhteiskunnalle.   Raporttia varten on kuultu yli 100 asiantuntijaa, jotka edustavat noin 50 eri yritystä, yliopistoa, järjestöä ja vanhempien ryhmää. Raportti sisältää maailman ensimmäisen listauksen keskosten määrästä maittain.

”Ennenaikaisten syntymien vaarallisuutta ei ymmärretä," toteaa lääketieteen tohtori Joy Lawn, yksi raportin toimittajista ja kansainvälisen Pelastakaa Lasten Saving Newborn Lives -ohjelman johtajista. ”Keskosuus on taustalla lähes puolessa kaikista vastasyntyneiden kuolemantapauksista, ja se on toiseksi yleisin alle 5-vuotiaiden lasten kuolinsyy heti keuhkokuumeen jälkeen. Ennenaikaiset syntymät tappavat kuusi kertaa enemmän lapsia kuin AIDS.

Raportin luvut osoittavat, että ongelma on suuri ja maiden väliset erot huomattavia. Keskosista 60 prosenttia syntyy Etelä-Aasiaan tai Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan. Ongelma on kuitenkin maailmanlaajuinen. Kun maailman maat laitetaan järjestykseen keskosten määrän mukaan, kymmenen kärjestä löytyvät mm. Yhdysvallat ja Brasilia. Esimerkiksi Yhdysvalloissa noin 12 prosenttia, eli useampi kuin joka yhdeksäs, lapsista syntyy keskosena, mikä on kaksi kertaa enemmän kuin Kiinassa ja suurimmassa osassa Euroopan maita.

Maat, joissa syntyy eniten keskosia:

Intia - 3 519 100, Kiina - 1 172 300, Nigeria - 773 600, Pakistan - 748 100, Indonesia - 675 700, Yhdysvallat - 517 400, Bangladesh - 424 100, Filippiinit - 348 900, Kongon demokraattinen tasavalta - 341 400 ja Brasilia - 279 300.

Maat, joissa syntyy eniten keskosia 100 lasta kohden:

Malawi - 18,1/100, Komorit ja Kongo - 16,7, Zimbabwe - 16,6, Päiväntasaajan Guinea- 16,5, Mosambik - 16,4, Gabon - 16,3, Pakistan - 15,8, Indonesia - 15,5 ja Mauritania - 15,4.

Vertailukohtana 11 maata, joissa syntyy vähiten keskosia sataa lasta kohden:

Valkovenäjä - 4,1, Ecuador - 5,1, Suomi, Kroatia ja Samoa - 5,5, Liettua ja Viro - 5,7, Antigua ja Barbuda - 5,8, Japani ja Ruotsi - 5,9.

”Ennenaikaisten syntymien määrä lisääntyy. Keskosten määrästä on saatu luotettavaa tietoa 65 maasta ja kaikissa paitsi kolmessa näistä määrä on kasvanut viimeisen 20 vuoden aikana,” tohtori Lawn sanoo. ”Maailmassa syntyy yhä 50 miljoonaa lasta kotona eikä monilla vauvoilla ole kuollessaan syntymä- tai kuolintodistuksia.  Näistä maakohtaisista arvioista saamme selkeän kuvan sitä, paljonko keskosia syntyy ja kuolee."

Korkean tulotason maissa keskosten määrän kasvulla on yhteys ikääntyneiden synnyttäjien määrään, hedelmöityslääkkeiden ja niitä seuraavien perättäisten raskauksien yleistymiseen sekä elämäntapoihin, kuten lihavuuteen, tupakointiin ja diabetekseen. Hoidollisesti tarpeettomat induktiot ja keisarileikkaukset ovat myös lisänneet ennenaikaisia synnytyksiä. Matalan tulotason maissa ennenaikaiset syntymät taas johtuvat tartuntataudeista, malariasta, hiv:stä ja teiniraskauksista. Sekä rikkaissa että köyhissä maissa monet keskostapaukset jäävät kuitenkin selvittämättä.

Myös maiden sisäinen vaihtelu on suurta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa vuonna 2009 keskosten osuus tummaihoisten amerikkalaisten lapsista oli 17,5 prosenttia, kun valkoisilla sama luku oli 10,9. Äidin ikä oli myös merkittävä tekijä. Yhdysvalloissa keskosten osuus 20 – 35-vuotiaiden naisten lapsista oli 11 – 12 prosenttia ja alle 17- tai yli 40-vuotiailla osuus oli 15 prosenttia. 

Hälyttävin erottava tekijä on kuitenkin se, että keskosen selviytyminen riippuu synnyinpaikasta. Matalan tulotason maissa yli 90 prosenttia hyvin ennenaikaisista keskosista (synnytys ennen 28 raskausviikkoa tai yli kolme kuukautta ennen laskettua aikaa) kuolee muutaman päivän ikäisenä, kun osuus korkean tulotason maissa on alle 10 prosenttia. 

”Vaihtelu 10 ja 90 prosentin välillä kertoo siitä, että nämä lapset eivät synny vain etuajassa - he syntyvät kuolemaan. Edes heidän perheensä eivät tiedä, että on olemassa tehokkaita keinoja vauvojen pelastamiseksi", tohtori Lawn korostaa, "Monet maat, esimerkiksi Ecuador, Turkki, Oman ja Sri Lanka, ovat puolittaneet keskoskuolemien määrän parantamalla vakavien jälkitautien, kuten infektioiden ja hengitysvaikeuksien, hoitoa.”

Todistetusti tehokkaita keinoja ovat:

• Uhkaavan ennenaikaisen synnytyksen yhteydessä äidille annettava steroidiruiske, joka auttaa sikiön keuhkoja kehittymään ja ehkäisee hengitysvaikeuksia. Yksi ruiske maksaa alle euron, mutta matalan tulotason maissa hoitoa saa vain 10 % sitä tarvitsevista. Pelkästään tämä hoitokeino pelastaisi vuosittain lähes 400 000 lasta.

• ”Kenguruhoito”, jossa vastasyntynyttä pidetään lämpimänä äidin ihoa vasten, jolloin imetys on helppoa, infektiovaara laskee ja äiti valvoo lasta jatkuvasti.  Tämä hoitokeino pelastaisi 450 000 lasta vuosittain.

• Tulehduksien hoitaminen antibiooteilla ja antiseptinen klooriheksidiinivoide, joka estää napanuoran tulehtumisen.

Arviolta kolme neljästä keskoskuolemasta voitaisiin estää ilman kalliita hoitoja, jos nämä todistetusti tehokkaat ja edulliset keinot olisivat kaikkien vastasyntyneiden saatavilla synnyinpaikasta riippumatta.  Etulinjaan tarvitaan osaavaa henkilökuntaa, erityisesti kätilöitä ja sairaanhoitajia, joilla on olennaiset taidot. 

Born Too Soon -raportti huipentuu kansainväliseen tavoitteeseen puolittaa keskoskuolemien määrä vuoteen 2025 mennessä. Tavoite on mahdollinen, mutta se vaatii maailmanlaajuista huomiota keskosille, taloudellista tukea päättäjiltä ja vanhempien äänen kuulemista.

Raportti kokonaisuudessaan (englanniksi): www.who.int/pmnch/media/news/2012/preterm_birth_report/en/index.html

Interaktiivinen kartta ennenaikaisista synnytyksistä: www.marchofdimes.com/borntoosoon

Every Woman Every Child -järjestön keskosiin liittyvät sitoumukset (englanniksi):  www.everywomaneverychild.org/

Lisätietoja:

Monika Gutestam, Save the Children, +1 202 640 6713, +1 202 262 6937 (matkapuhelin); mgutestam@savechildren.org

Carita Päivänen, viestintäpäällikkö, Pelastakaa Lapset ry, puh. 040 535 8221, carita.paivanen@pelastakaalapset.fi

Pelastakaa Lapset ry on vuonna 1922 perustettu, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka tukee erityisesti vaikeissa oloissa eläviä lapsia ja pyrkii edistämään lapsen oikeuksien toteutumista Suomessa ja maailmalla. Pelastakaa Lapset on osa Save the Children – järjestöä, joka toimii lasten hyväksi yli 120 maassa. Visionamme on maailma, jossa toteutuu jokaisen lapsen oikeus elämään, suojeluun, kehittymiseen ja osallistumiseen. Tehtävänämme on parantaa sitä tapaa, jolla lapsia kohdellaan sekä saada aikaan välittömiä ja pysyviä muutoksia lasten elämään. Lisätietoa: www.pelastakaalapset.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs