Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tuotanto » Viljasato kasvoi lähes neljänneksen

Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Viljasato kasvoi lähes neljänneksen

Tiedote.
Julkaistu: 28.02.2012 klo 09:00
Julkaisija: Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Tiken satotilaston mukaan vuonna 2011 viljan kokonaissato on noin 3,7 miljardia kiloa. Viljasato kasvoi edellisestä vuodesta vajaan neljänneksen eli noin 680 miljoonaa kiloa. Satotiedot ovat tarkentuneet marraskuussa julkaistuista ennakkotiedoista, ja niihin on lisätty myös nurmien ja muiden peltokasvien satotietoja.<--break->

Kaikkien viljalajien viljelypinta-alat ja hehtaarisadot kasvoivat vuodesta 2010. Eniten kasvoi vehnän tuotanto. Noin 975 miljoonan kilon vehnäsato on kaikkien aikojen suurin Suomessa.

Vuonna 2011 vehnän viljelypinta-ala oli viidenneksen edellisvuotta suurempi. Syysvehnän viljelyalan huomattavasta kasvusta ja korkeista hehtaarisadoista johtuen syysvehnän tuotanto lähes kaksinkertaistui 173 miljoonaan kiloon. Kevätvehnän viljelyala kasvoi noin 13 % ja hehtaarisato 11 %. Tästä seurasi kokonaistuotannon 26 %:n kasvu 801 miljoonaan kiloon.

Rukiin viljelyala kasvoi vajaan kymmenyksen vuodesta 2010. Myös satotaso nousi, joten rukiin tuotanto kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 14 % ja oli nyt noin 78 miljoonaa kiloa.

Rehuviljasato kasvoi

Ohra on edelleen Suomen eniten viljelty viljalaji. Vuoden 2011 noin 1,5 miljardin kilon ohrasato, on 13 % suurempi kuin vuonna 2010. Kasvusta huolimatta ohran kokonaissato on toiseksi huonoin 2000-luvulla.

Ohrasta pääosa, 1,2 miljardia kiloa, oli rehuohraa ja 0,3 miljardia kiloa mallasohraa. Rehuohran tuotanto kasvoi 9 %. Kasvu johtui lähinnä hehtaarisatojen noususta, sillä viljelyala kasvoi vain hyvin vähän. Mallasohran viljelyala kasvoi 11 % ja hehtaarisadot nousivat 18 %. Mallasohran tuotanto kasvoi vajaan kolmanneksen.

Kaurasatoa kasvattivat edellisestä vuodesta sekä noin kymmenyksen suurentunut kylvöala, että kasvanut hehtaarisato (+17 %). Kauran noin miljardin kilon kokonaissato on 29 % suurempi kuin vuonna 2010.

Rypsintuotannossa raju pudotus

Vuonna 2011 rypsin viljelyala pieneni voimakkaasti edellisen vuoden huipuista (-46 %).  Myös rapsin viljelyala pieneni (-10 %), mutta sekä rypsin että rapsin hehtaarisadot nousivat. Rypsin hehtaarisato nousi vain vähän (5 %), mutta rapsin hehtaarisato nousi lähes 40 %. Rapsin pienestä viljelyalasta johtuen vuoden 2011 rypsin ja rapsin yhteissato – noin 115 miljoonaa kiloa – on 36 % pienempi kuin vuonna 2010 saavutettu ennätyssato.

Härkäpavun kokonaistuotanto nousi 20 miljoonaan kiloon (+23 %). Tuotannon kasvu johtui lähes kokonaan hehtaarisadon noususta, sillä viljelyala kasvoi vain noin 3 %. Herneen viljelyala laski viidenneksen, mutta hehtaarisato kasvoi 14 %. Herneen kokonaistuotanto laski kymmenyksen reilusta 13 miljoonasta kilosta noin 12 miljoonaan kiloon.

Kuminan tuotannon kasvu johtui satoikäisen kumina-alan kasvusta noin 30 prosentilla, sillä hehtaarisato laski hieman. Timotein tuotanto kasvoi lähinnä hehtaarisatojen nousun ansiosta, sillä viljelyala kasvoi vain vähän vuodesta 2010.

Peruna- ja sokerijuurikassadoissa parannus

Perunan viljelyala laski hieman (-3 %), mutta hehtaarisato nousi 5 % edellisvuotta suuremmaksi. Hehtaarisadon nousu kompensoi viljelyalan laskun, sillä perunan kokonaissato 673 miljoonaa kiloa, joka oli noin 2 % edellistä vuotta suurempi. Sokerijuurikkaan viljelyala laski edellisestä vuodesta noin 4 %, mutta hehtaarisato nousi 29 % 48 000 kiloon. Sokerijuurikkaan kokonaissato on yli 675 miljoonaa kiloa, joka on neljänneksen suurempi kuin vuonna 2010.

Viljelijöiltä saatujen tietojen mukaan sekä esikuivatun että tuoresäilötyn säilörehun tuotantomäärät laskivat edellisvuoteen verrattuna (-8 % ja -15 %). Tästä seurasi säilörehun kokonaissadon 9 % lasku. Myös kuivaheinäsato laski hieman (-1 %).

Satotilastoissa on mukana ensimmäistä kertaa myös energiakäyttöön viljeltävä ruokohelpi. Ruokohelven korjuuala oli reilut 15 000 hehtaaria ja hehtaarisato runsaat 2 900 kiloa. Kokonaistuotannoksi muodostui näin noin 45 miljoonaa kiloa.

Tilaston taustaa

Satotilasto perustuu viljelijöiden antamiin tietoihin. Tiedot on kerätty verkkopalvelun ja puhelinhaastattelujen avulla noin 5 900 viljelijältä. Viljelykasvien korjuualat on laskettu vähentämällä viljelijöiden tukihakemuksissa ilmoittamasta viljelyalasta satovahinkohakemuksissa ilmoitettu täysin tuhoutunut katoala.

Tilastoon liittyvät taulukot julkaistaan Matilda-maataloustilastopalvelussa satotilaston sivulla.

Lisätietoja:
Tike, Tilastopalvelut
Tutkija Lauri Juntti, puh. 020 77 21251
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@mmmtike

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs