Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tuotanto » Viljasato 2000-luvun toiseksi pienin

Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Viljasato 2000-luvun toiseksi pienin

Tiedote.
Julkaistu: 01.09.2011 klo 09:00
Julkaisija: Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Viljasta on edelleen odotettavissa 3,6 miljardin kilon sato. Vaikka sato on 2000-luvun toiseksi pienin, on se 20 prosenttia suurempi kuin viime vuonna. 2000-luvun suurin sato korjattiin toissavuonna (4,3 miljardia kiloa) ja pienin viime vuonna (3,0 miljardia kiloa). Keskimääräisen hehtaarisadon arvioidaan olevan hieman kymmenen vuoden keskiarvoa suurempi.

Satonäkymät ovat valtaosin paremmat kuin viime vuonna johtuen kuluvan kesän suotuisista lämpöolosuhteista ja suuremmasta viljelyalasta. Alueellisia eroja satonäkymiin tuovat sadeolosuhteet, jotka ovat vaihdelleet kuivuudesta liikaan sateeseen. Myös sadon laatuarviot vaihtelevat paljon eri puolilla maata. Loppukasvukauden sää ratkaisee toteutuvan satomäärän ja sadon laadun.

Suuri vehnäsato

 Arviot vehnän ja rukiin hehtaari- ja kokonaissadoista ovat edelleen keskimääräistä paremmat, joskin ne ovat alentuneet heinäkuun arvioista. Vehnän kokonaissato noussee 935 miljoonaan kiloon, josta pääosa on kevätvehnää. Rukiin sato-odotus on 76 miljoonaa kiloa, mikä on 7 miljoonaa kiloa enemmän kuin viime vuonna.

Satoennusteiden mukaan myös ohran, kauran ja seosviljan sadot kasvavat viime vuodesta. Odotukset ovat suuremmat kuin heinäkuussa. Ohran kokonaissato noussee 1,5 miljardiin kiloon ja kauran 1,0 miljardiin kiloon. Seosviljan sadoksi arvioidaan 53 miljoonaa kiloa.

Rypsistä ja rapsista on odotettavissa viime vuotta parempi hehtaarisato ja yhteensä 132 miljoonan kilon kokonaissato.

Viljelyalan notkahdus taittui

 Viljojen viljelyala kasvoi viime vuodesta noin 94 000 hehtaaria. Kokonaissadon kasvu vuodesta 2010 onkin summa sekä viljelyalan että hehtaarisadon kasvusta. Tänä vuonna siis taittui vilja-alan notkahdus, mutta silti vilja-ala jäi noin 90 prosenttiin viimeisen kymmenen vuoden keskialasta. Viljojen kokonaissatoarvio jää myös arviolta 0,3 miljardia kiloa alhaisemmaksi kuin keskiarvosato viimeiseltä kymmeneltä vuodelta.

Kaikilla viljalajeilla hehtaarisadosta on odotettavissa normaali tai hieman keskimääräistä parempi. Viimevuotiseen tapaan syysviljojen eli vehnän ja rukiin hehtaarisato on keskimääräistä parempi, joten sadonlisä johtuu niiden osalta viljelyalan kasvusta. Sen sijaan ohran ja kauran sadonlisä johtuu sekä viime vuotta paremmasta hehtaarisadosta että viljelyalan kasvusta.
Tilastoon liittyvät taulukot julkaistaan Matilda-maataloustilastopalvelussa Ennakkosatotilastot - kotisivulla.

Lisätietoja

Tike, Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus

Aktuaari Sirpa Karppinen, puh. 020 77 21 341

Tilastopäällikkö Anneli Partala, puh. 020 77 21 376

Tiedot käyvät ilmi Tiken tekemästä kesän toisesta ennakkosatotilastosta. Tiken ennakkosatotilaston satoarviot perustuvat paikallisten ProAgria Keskusten asiantuntijoiden omilta alueiltaan antamiin arvioihin, jotka kuvaavat tilannetta elokuun 25. päivänä. Kuntakohtaisten arvioiden pohjana ovat silmämääräiset havainnot sekä paikallinen asiantuntemus. Viljelykasvien pinta-alat perustuvat viljelijöiden tukihakemuksissaan ilmoittamiin tietoihin. Tiedot ovat tukirekisterin tilanteesta 25.8.2011, jolloin pääosa viljelyaloista oli tallennettu.

 

Seuraava tämän vuoden satotilasto (= satotilaston ennakkotiedot) julkaistaan marraskuun 24. päivä. Silloin tilasto perustuu viljelijöiden ilmoittamiin satotietoihin.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs