Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tuotanto » VAPON VIIDELLE VOIMALAITOKSELLE PALVELUNA SYNCRON TECHIN TOIMITTAMA TUOTANNON SUUNNITTELU- JA KÄYTTÖTALOUDEN SEURANTAJÄRJESTELMÄ

Syncron Tech Oy

VAPON VIIDELLE VOIMALAITOKSELLE PALVELUNA SYNCRON TECHIN TOIMITTAMA TUOTANNON SUUNNITTELU- JA KÄYTTÖTALOUDEN SEURANTAJÄRJESTELMÄ

Tiedote.
Julkaistu: 12.12.2013 klo 16:06
Julkaisija: Syncron Tech Oy

Vapon voimalaitosten automaatiojärjestelmissä mitataan ja varastoidaan valtava määrä tietoa. Tietomäärästä on saatu tähän asti luotua numeerisia raportteja, joihin on voinut poimia halutut seurattavat parametrit. Mitatun tiedon edelleen jalostamisessa havainnollisiksi kaavioiksi ja toimintaa ohjaaviksi tunnusluvuiksi nähtiin Vapossa olevan selkeää potentiaalia.

 - Halusimme jalostaa laitoksella olevaa tietoa havainnolliseen muotoon ja varmistaa, että seurattavana ovat oikeat asiat. Laitoksilla tehdään satoja mittauksia, mutta niitä ei aina hyödynnetä täysimääräisesti laitoksen käyttötalouden kehittämisessä ja laitoksen toiminnan seurannassa, kehitysjohtaja Jari Kymäläinen kuvaa.

Tavoite on saada eri laitokset samalle viivalle yhdenmukaistamalla tiedon analysointi ja esitystapa. Analyysistä saatuja tietoja voidaan verrata laitokselle asetettuihin tavoitearvoihin.

Vapo kartoitti mahdolliset järjestelmät ja toimittajat. Kolmesta tarjokkaasta valinta päätyi Syncron Techin SyncPower-tuotteeseen.

– SyncPowerista pystymme muokkaamaan sellaisen kuin haluamme. Syncron Techin ja tuotteen joustavuus tässä asiassa tekivät meihin vaikutuksen, hankkeen projektipäällikkö Clas Blomberg sanoo.

Vapolla on Suomessa kuusi voimalaitosta, joista viidessä otetaan käyttöön SyncPower. Pilotti toteutettiin Forssassa.

– Järjestelmää on muokattu paljon Forssan pilotin aikana omien ideoidemme pohjalta ja myös sen jälkeen tuotekehitys on jatkunut. Käytimme siihen runsaasti aikaa, mutta uskomme, että se kannattaa, Blomberg ja Kymäläinen toteavat.

Järjestelmä on käytössä palvelutoteutuksena Forssan ja Salon voimalaitoksilla. Vuoden 2013 aikana järjestelmä otetaan käyttöön myös  Haapaveden, Lieksan ja Sotkamon voimalaitoksilla.

Järjestelmää käyttävät laitosten operaattorit, voimalaitospäälliköt sekä kehitys- ja kunnossapitohenkilöstö. Järjestelmässä on otettu käyttöön myös laitoskohtainen sähköinen vuoropäiväkirja, joka on linkitetty voimalaitosten kunnossapidon tietojärjestelmään.

Kaiken kaikkiaan Vapossa haluttiin välttää se, että eri järjestelmiin kirjataan samoja asioita. Tavoite on, että tiedot kirjataan vain kerran ja järjestelmät keskustelevat keskenään. Esimerkiksi sääennusteet saadaan nyt suoraan järjestelmään, mikä helpottaa ajosuunnitelmien tekemistä. Järjestelmä laskee laitoskohtaiset sähköntuotantoennusteet ja lähettää voimalaitosoperaatorin hyväksynnän jälkeen tiedot automaattisesti sähkömarkkinaoperaattorille. Järjestelmä lähettää hetkelliset sähköntuotantotiedot myös Fingridille.

- Olemme olleet tyytyväisiä sähköntuotannon ennusteominaisuuteen, Blomberg sanoo.

– Sen lisäksi, että järjestelmä helpottaa operatiivisen henkilöstön työtä, se on myös johtamisen työkalu. Tulevaisuudessa johdolla on käytössään yhteismitallinen, analysoitu, helposti saatava ja ymmärrettävä tieto eri voimalaitoksista, Kymäläinen lisää.

Syncron Techin palvelukonseptissa asiakkaan ei tarvitse investoida laitteisiin, eikä sitoa resursseja järjestelmän ylläpitoon ja päivityksiin. Tieto siirretään toimittajan tiloissa toimivaan SyncPower-ohjelmistoon, josta loppuasiakas käyttää sitä verkon kautta.

– Vaikka toteutus pohjautuu vakio-SyncPower-tuotteeseemme, pystymme ottamaan huomioon asiakaskohtaiset tarpeet. Tässä pääsemme myös tarjoamaan Vapolle palvelutoteutuksen erityisiä hyötyjä, yhtenäinen ja kustannustehokas toteutus kaikille laitoksille, toimitusjohtaja Jussi Kontola Syncron Techistä sanoo.

 

Lisätietoja:

Jussi Kontola                                                                   Clas Blomberg

Syncron Tech Oy                                                             Vapo Oy

jussi.kontola@syncrontech.com                                 clas.blomberg@vapo.fi

puh. 040 736 7152                                                         puh. (0)20 790 4862

 

Vapo Oy on energia-alan yritys, jolla on osaamista polttoaineiden ja energian tuotannosta aina lämmönjakeluun asti. Vapo on Suomen kolmanneksi suurin pääosin kotimaisia polttoaineita käyttävä lämmöntuottaja. Vapon strategia on kasvattaa kannattavasti uusiutuvaan biomassaan ja toimitusvarmuuteen perustuvaa polttoaine- ja energialiiketoimintaa. Polttoaine- ja energialiike­toiminta muodostavat Vapon liiketoiminnan ytimen, ja tavoitteemme on hakea lisää synergioita näiden liiketoimintojen välillä.

Vapo Lämpö- ja sähköliiketoiminta vastaa konsernin energialiiketoiminnasta, jonka liikevaihto vuonna 2012 oli 105 miljoonaa euroa. Lämpö- ja sähköliiketoiminta on vahva paikallinen toimija, joka palvelee asiakkaita soveltuvimmilla energiaratkaisuilla hyödyntäen paikallisia biopolttoaineita Pohjoismaissa ja Baltiassa. Tuotamme sähköä, höyryä ja kaukolämpöä asiakkaillemme yhteensä seitsemässä turvetta ja puuta polttavassa voimalaitoksessa. Lisäksi omistamme yhteensä kaksikymmentä kaukolämpöverkkoa ja 140 turvetta, puuta ja pellettiä käyttävää lämpökeskusta, jotka tuottavat lämpöä teollisuusasiakkaille, suurkiinteistöille ja kaukolämpöverkostoihin. Vapo-konsernin sähkönhankinta on noin 80 GWh ja sähköntuotanto noin 120 GWh.

Syncron Tech Oy on vuonna 1992 perustettu, tuotannon hallinnan tietojärjestelmäratkaisujen toimittaja. Pääasiakaskunta on kansainvälisesti toimivat prosessi- ja valmistavan teollisuuden suuret ja keskisuuret yritykset/konsernit sekä energia-alueen toimijat. www.syncrontech.com.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs