Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tuotanto » Tutkimus: Suomen teollisuudella on mahdollisuus kasvaa analytiikkajärjestelmiä kehittämällä

Tutkimus: Suomen teollisuudella on mahdollisuus kasvaa analytiikkajärjestelmiä kehittämällä

Tiedote.
Julkaistu: 07.04.2016 klo 12:30
Julkaisija: OSG Viestintä Oy

Tuore markkinatutkimus kartoitti Suomen teollisuusalan päättäjien mielipiteitä digitalisaatiosta 

7.4.2016 – Analytiikkayritys SAS Instituten tilaaman markkinatutkimuksen mukaan suomalaisten teollisuusyritysten päättäjät näkevät omat IT-järjestelmänsä digitalisaatiota rajoittavana tekijänä. Tutkimuksessa selvitettiin, millaisessa roolissa digitalisaatio on yritysten strategiassa, millainen merkitys analytiikalla on liiketoiminnan kehittämisessä ja millaisia haasteita näillä alueilla kohdataan. 

Jopa 91 prosenttia vastaajista kertoo digitaalisuuden olevan osa yrityksensä strategiaa. Myös yritysten johdon katsotaan olevan yksimielinen digitalisuuden tärkeydestä ja sen tarjoamista hyödyistä.

Teollisuusyritykset näyttävät keskittyvän digitaalisuudessa asiakashyödyn ja asiakaskokemuksen kehittämiseen (34 % vastaajista).  Myös tekniset fokusalueet ovat vastaajien mukaan keskiössä, sillä 28 prosenttia vastaajista kertoo digitalisuudella kehitettävän automaatiota, järjestelmiä ja ohjelmistoja.

-        Monien teollisuusalan yritysten kannattaisi myös pohtia digitaalisuuden ja analytiikan luomia täysin uudenlaisia palveluita ja toimintamalleja. Nyt vastaajista vain 10 prosenttia mainitsee uusien mallien luomisen fokusalueeksi, vaikka monilla yrityksillä on markkinoille uniikkia dataa, sanoo SAS Institute Oy:n toimitusjohtaja Johan Sandell.

 

Teollisuus kehittyy hankkeilla

Digihankkeita edistetään teollisuudessa selkeästi erilaisten hankkeiden ja projektien kautta (54 % vastaajista). Sen sijaan vain kahdeksan prosenttia vastaajista kertoo digihankkeiden jalkautuksesta osana normaalia johtamista.

Suurimpana haasteena digitaalisuuden jalkautukselle nähdään analytiikka ja se ettei yrityksellä ole toimivaa tiedon hallinta ja analysointikäytäntöä. Myös It-järjestelmät nähdään ongelmaksi, sillä vastaajien mukaan tiedon keruupää ei ole kunnossa. Sen sijaan liiketoiminnan ja IT:n välisen yhteistyön katsotaan olevan kunnossa ja osaamista löytyvän.

-        Ratkaisuja tiedon analysointiin on ja Suomesta löytyy myös osaamista niiden hyödyntämiseen. Kyselyn mukaan teollisuuden päättäjät ymmärtävät analytiikan hyödyt, joten halua järjestelmien kehittämiseen pitäisi löytyä, Sandell sanoo.

Analytiikan hyötyjä listatessa teollisuuden alan vastaajat nostavat ensimmäiseksi liiketoiminnan ja projektien ohjauksen ja tehostamisen (32 %). Kyselyssä haastateltiin myös muiden alojen edustajia. Kaikkien alojen vastaajista vain viidennes (19 %) mainitsi projektien ohjauksen ja tehostamisen analytiikan hyötynä. Muiden alojen vastaajat taas painottivat asiakasymmärryksen kasvattamista (24 % kaikista vastaajista), mutta teollisuuden vastaajista sen mainitsi vain 14 prosenttia.

Suurimpina haasteina analytiikan hyödyntämiselle nähtiin teollisuusyrityksissä datan analysointi ja osaamisen puute (21 %), datan keruu ja sen yhdistäminen järjestelmistä (24 %) sekä puutteelliset järjestelmät ja automaation puute (21 %).

 

Analytiikan käyttö jo hyvässä alussa

Neljännes (23 %) vastaajista kertoo yrityksensä olevan tilanteessa, jossa historiatietoa ja reaaliaikaista tuotannon monitorointitietoa sujuvasti käyttöön. Tieto kertoo menikö prosessi suunnitellusti. Puolet vastaajista (50 %) katsoo pystyvänsä myös luotettavasti ja helposti ennustamaan käytössä olevan kapasiteetin tai kysyntämuutosten vaikutuksen tuotannolle. Nämä vastaajat katsovat tiedon välittyvän sujuvasti myös talousohjaukseen.

Vain 14 prosenttia vastaajista kertoo yrityksessä vallitsevan digitalisaation tai IoT:n kulttuuri. Tällöin liiketoimintaa optimoidaan päivittäin tai viikoittain analytiikalla ja se tuo myös tunnetusti arvoa liiketoimintaan.

-        Kansainvälisille kilpailijoille ei kannata antaa etumatkaa. Suomalaisen teollisuuden kannattaa ottaa analytiikasta irti kaikki saatava hyöty. Olemme jo hyvässä alussa, mutta kokonaisvaltaisen digitaalisen yrityskulttuurin luomiseksi on tehtävä aktiivisesti töitä, Sandell sanoo.

 

Haastattelut toteutti MRK Funnel Oy SAS Instituten toimeksiannosta. Tutkimuksessa haastateltiin puhelimessa yhteensä 61 yrityspäättäjää 1.12.2015 – 12.2.2016 välisenä aikana.

 

Lisätietoja: Sari Hofmann, viestintä- ja markkinointijohtaja 040 753 8294, sari.hofmann@sas.com

 

Liitetiedostot

About SAS

SAS is the leader in business analytics software and services, and the largest independent vendor in the business intelligence market. Through innovative solutions, SAS helps customers at more than 75,000 sites improve performance and deliver value by making better decisions faster. Since 1976, SAS has been giving customers around the world THE POWER TO KNOW®. SAS and all other SAS Institute Inc. product or service names are registered trademarks or trademarks of SAS Institute Inc. in the USA and other countries. ® indicates USA registration. Other brand and product names are trademarks of their respective companies. Copyright © 2015 SAS Institute Inc. All rights reserved.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs