Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tuotanto » Tiedote: Vetoomus hallitusohjelmaneuvottelijoille: terveellä kilpailulla kasvua ja työpaikkoja suomalaiseen rakentamiseen

Rakennustuoteteollisuus RTT ry, Betoni ja muuratut rakenteet

Tiedote: Vetoomus hallitusohjelmaneuvottelijoille: terveellä kilpailulla kasvua ja työpaikkoja suomalaiseen rakentamiseen

Tiedote.
Julkaistu: 08.05.2015 klo 14:47
Julkaisija: Rakennustuoteteollisuus RTT ry, Betoni ja muuratut rakenteet

Puheenjohtaja Juha Sipilä                                                                                                          8.5.2015
Puheenjohtaja Timo Soini
Puheenjohtaja Alexander Stubb


Vetoomus hallitusohjelmaneuvottelijoille: terveellä kilpailulla kasvua ja työpaikkoja suomalaiseen rakentamiseen

Arvoisa puolueen puheenjohtaja,

Kivirakentajat toteutti kyselytutkimuksen eduskuntapuolueiden eduskuntavaaliehdokkaille. Kysyimme ehdokkaiden mielipiteitä rakentamisen merkityksestä talouskasvulle ja työpaikkoihin, suhtautumisesta kivirakentamiseen, eri rakennusmateriaalien kohtelusta sekä rakentamisen ympäristövaikutusten arvioinnista.

Tulokset sisälsivät monta arvokasta viestiä ja auttoivat hahmottamaan tulevien kansanedustajien ajatusmaailmaa. Havahduimme myös vakavaan ja erittäin ongelmalliseen asiaan, josta haluammekin nyt teihin erikseen vedota.

Kysyttäessä, että ”tulisiko julkisen vallan mielestäsi pyrkiä edistämään jonkun tietyn rakennusmateriaalin käyttöä”, oli vastausten (n=486) jakauma seuraava:

40 %: ei, lainsäädännön, säädösten ja ohjeiden tulisi olla materiaalineutraaleja.
2 %: kyllä, julkisen vallan tulisi edistää kivirakentamista.
52 %: kyllä, julkisen vallan tulisi edistää puurakentamista.
6 %: en osaa sanoa.

Ymmärrämme, etteivät vastaukset sellaisenaan heijasta ehdokkaan puolueen virallista linjaa. Pidämme silti hälyttävänä, että enemmistö vastanneista ehdokkaista (52 %) on valmis rakentamisessa hylkäämään tasapuolisuuden ja terveen kilpailun haluamalla tukea puurakentamista sen kilpailijoiden kustannuksella, ja riippumatta siitä, tuottaako puurakentaminen kestävää ja turvallista rakennuskantaa. Tulevat lainsäätäjät ovat näin siis valmiita hylkäämään lainsäädännön perusvaatimukset tasapuolisuudesta. Aiemmin on ajateltu, että rakennuslainsäädännössä ei suosita eikä voida suosia mitään rakennusmateriaalia. Lain on katsottu olevan niiden suhteen neutraali.

Koemmekin nyt tärkeäksi lähestyä teitä korostamalla terveen kilpailun ja tasapuolisen kohtelun merkitystä näin vaalien ja tulevan hallitusohjelmatyön alla. Esimerkiksi kivirakentaminen on rakennusten koko käyttöikä huomioiden yhtä ympäristöystävällistä kuin puurakentaminen. Nettotyöpaikkojakaan ei syrjivällä politiikalla synny työn siirtyessä yhden materiaalin parista toiseen. Lisäksi kivi on kiistatta turvallinen ja kestävä, kotimainen rakennusmateriaali.

Terve kilpailu ja julkisen vallan tasapuolinen toiminta johtavat muiden yhteiskunnan alojen tavoin myös rakentamisessa tehokkaisiin ja kuluttajaystävällisiin ratkaisuihin, talouskasvuun ja työpaikkoihin. Toivomme, että huomioitte tämän päättäessänne Suomen tulevaisuuden suuntaviivoista myös rakentamista koskien.

Kunnioittavasti,

 

Jussi                                                                      Tiina
Mattila                                                                   Suonio
Toimitusjohtaja                                                      Tuoteryhmäpäällikkö
Betoniteollisuus ry                                                  Rakennustuoteteollisuus RTT ry, Muuratut rakenteet

Rakennusteollisuus RT ry on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen toimien talonrakennus-, infra- ja erikoisurakoitsijoiden sekä rakennustuoteteollisuuden yhteinen edunvalvontajärjestönä, joka aloitti toimintansa nykymuotoisena 1.1.2007. RT on EK:n neljänneksi suurin jäsenliitto. Rakennustuoteteollisuus RTT ry on Rakennusteollisuus RT:n jäsen ja Betoniteollisuus ry on puolestaan RTT:n jäsen.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs