Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tuotanto » Teollisuuden liikevaihto kasvoi heinä-syyskuussa 7,8 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna

Tilastokeskus

Teollisuuden liikevaihto kasvoi heinä-syyskuussa 7,8 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna

Julkaistu: 15.12.2008 klo 09:13
Julkaisija: Tilastokeskus

Teollisuuden liikevaihto oli Tilastokeskuksen mukaan heinä-syyskuussa 7,8 prosenttia suurempi kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kotimaan myynti kasvoi 8,7 prosenttia ja vientiliikevaihto 6,3 prosenttia vuodentakaisesta.

Teollisuuden liikevaihto oli Tilastokeskuksen mukaan heinä-syyskuussa 7,8 prosenttia suurempi kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kotimaan myynti kasvoi 8,7 prosenttia ja vientiliikevaihto 6,3 prosenttia vuodentakaisesta.

Liikevaihto kasvoi heinä-syyskuussa eniten energia- ja vesihuollossa, 35,7 prosenttia ja kemianteollisuudessa, 21,1 prosenttia. Liikevaihdon kasvu oli ripeää myös koneiden ja laitteiden valmistuksessa, metallituotteiden valmistuksessa sekä elintarvikkeiden, juomien ja tupakan valmistuksessa. Sen sijaan kustantamisessa ja painamisessa liikevaihto laski 0,8 prosenttia ja puu- ja paperiteollisuudessa 6,4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Koko teollisuuden ja sen eräiden toimialojen liikevaihdon vuosimuutos ajanjaksolla 07/2008-09/2008, %

Teollisuuden liikevaihtokuvaaja kuvaa yrityksiä, joiden päätoimiala on teollisuus. Indeksien laskenta perustuu verohallinnon arvonlisäverotietoihin, joita täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelun aineistolla. Teollisuusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla isojakin vaihteluita etenkin metalliteollisuuden toimialoilla. Vaihtelut johtuvat pääasiassa laskutuskäytännöistä. Suurten konetoimitusten ja projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka työtä toimituksen eteen olisi tehty useita kuukausia tai vuosia.

Tässä tilastossa otetaan tammikuuta 2009 koskevista tiedoista lähtien käyttöön toimialaluokitus TOL 2008 ja perusvuosi 2005=100. Lisätietoja TOL 2008-luokituksesta on saatavilla Tilastokeskuksen TOL 2008-sivuilla. Teollisuuden liikevaihtokuvaajan siirtymisestä TOL 2008 -toimialaluokitukseen on uutinen tilaston kotisivulla.

Lähde: Teollisuuden liikevaihtokuvaaja, syyskuu 2008. Tilastokeskus

Lisätietoja: Matti Paavonen (09) 1734 3331, Tarja Husso (09) 1734 3534, volyymi.indeksi@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Hannele Orjala

Katsaukset

Taulukot

      Tietokantataulukot

      Teollisuuden liikevaihtokuvaajat

      Liitetaulukot

Kuviot

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs