Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tuotanto » Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät 4/2012: Suomilaivan pohjassa on reikä – jatkuuko tanssi?

Teknologiateollisuus ry

Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät 4/2012: Suomilaivan pohjassa on reikä – jatkuuko tanssi?

Tiedote.
Julkaistu: 01.11.2012 klo 10:07
Julkaisija: Teknologiateollisuus ry

Suomalaisten yritysten kyky saada tilauksia ja työllistää on heikentynyt dramaattisesti. Tilanteessa, jossa nykyinenkään kilpailukyky ei tuo tilauksia Suomeen, yrityksille tulee lisää kotoperäisiä rasitteita. Työttömyys kasvaa vääjäämättä ja julkisen talouden ahdinko syvenee. Suomi kaipaa päätöksiä, jotka pitkäjänteisesti tähtäävät samaan maaliin eli kasvuun ja Suomen kilpailukyvyn parantamiseen.

Teknologiateollisuuden tilastot kertovat synkkää tarinaa. Sekä uusien tilausten että tilauskannan lasku ovat voimistuneet syksyn aikana. Tilausten väheneminen on laaja-alaista ja koskettaa teknologiateollisuuden kaikkia toimialoja. Yritysten saamat tarjouspyynnöt ovat niin ikään vähentyneet viime kuukausina.

- Hallituksen päätöksenteossa kriisi ei näy. Tätä rataa työttömyys kasvaa varmasti, painottaa Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen.

Turunen vaatii yritysten kilpailukykyä heikentävälle säädösryöpylle stoppia.

- Toisaalta on myös lupauksia, joilla tuettaisiin teollisuuden ja koko elinkeinoelämän uusiutumista. Nyt meillä ei ole kuitenkaan riittävästi tietoa, toteutuvatko lupaukset, sanoo Turunen.

Samaan aikaan, kun Suomessa odotellaan, keskeiset kilpailijamaamme ottavat lisää etumatkaa.

- Suomen kanssa tuotannollisista investoinneista kilpailevat eurooppalaiset maat ovat parantaneet asemiaan. Esimerkiksi Tsekki, Puola ja Viro ovat kilpailukyvyltään selvästi meitä edellä ja lähempänä Euroopan markkinoita. Tällaista etumatkaa meillä ei ole varaa tarjota, korostaa Turunen.

- Yrityksillä on täysi työ, että tilauksia saadaan kotiin. Tässä ne tarvitsevat kaiken tuen suomalaiselta toimintaympäristöltä. Kasvun ja kilpailukyvyn pitäisikin olla ykkösasioita poliittisessa päätöksenteossa, Jorma Turunen vaatii.

Uudet tilaukset vähenivät dramaattisesti

Tilauskannan arvo oli syyskuun lopussa 10 prosenttia pienempi kuin samaan aikaan vuonna 2011 ja 5 prosenttia pienempi kuin kesäkuun lopussa.

Yritysten saamat tarjouspyynnöt vähenivät lokakuussa verrattuna loppukesän tilanteeseen lähes kolmanneksessa yrityksistä, kun niiden lisääntymisestä kertoi seitsemän prosenttia yrityksistä.

Viime kuukausien tilaus- ja tarjouspyyntökehityksen perusteella teknologiateollisuuden yritysten liikevaihdon arvioidaan olevan lähikuukausina alemmalla tasolla kuin vuotta aiemmin vastaavaan aikaan.

Pk-yritysten kannattavuus koetuksella

Monien teknologiateollisuuden pk-yritysten haasteena on myös kannattavuuden heikko taso ja kehitys. Lokakuussa kerättyjen tietojen mukaan alihankkijayrityksistä lähes 30 prosenttia kertoo kannattavuutensa heikosta tasosta, viidennes hyvästä tasosta ja puolet sen tyydyttävästä tasosta. Tulevien kuuden kuukauden aikana yrityksistä kolmannes arvioi kannattavuutensa heikkenevän, runsas 10 prosenttia paranevan ja lähes 60 prosenttia pysyvän ennallaan.

Teknologiateollisuuden yritysten henkilöstön määrä Suomessa on polkenut paikallaan vuosien 2009 ja 2010 pudotuksen jälkeen, mutta kesän jälkeen on tapahtunut käänne heikompaan. Henkilöstöä oli syyskuun lopussa kaikkiaan noin 300 000, josta 10 000 henkilöä oli lomautusjärjestelyjen piirissä. Talouskriisiä edeltävänä vuonna 2008 alan yrityksissä henkilöstöä oli 329 000.

Lisätietoja:                      
toimitusjohtaja Jorma Turunen, puh. 09 192 3310 ja 0500 445 444
viestintäjohtaja Mika Nykänen, puh. 040 825 7329
pääekonomisti Jukka Palokangas, puh. 09 192 3358 ja 040 750 5469

Teknologiateollisuuden tilanne ja näkymät 4/2012 -raportti ladattavissa kokonaisuudessaan Teknologiateollisuus ry:n verkkosivuilla.

Suomalaisen teknologiateollisuuden päätoimialat ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi sekä tietotekniikka-ala. Toimialalla tehdään 80 % koko elinkeinoelämän tutkimus- ja kehitysinvestoinneista. Ala vastaa 60 % Suomen koko viennistä, ja liikevaihdosta yli 70 % kertyy globaaleilta markkinoilta. Teknologiateollisuus ry:n runsaat 1 600 jäsenyritystä edustavat lähes 90 % Suomen koko teknologiateollisuudesta.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs