Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tuotanto » Suomi elää metsästä - taas!

Uusiutuva metsäteollisuus -osaamisklusteri

Suomi elää metsästä - taas!

Tiedote.
Julkaistu: 05.06.2013 klo 08:30
Julkaisija: Uusiutuva metsäteollisuus -osaamisklusteri

Pk-yrityksiä innostetaan uusiin bisnesmahdollisuuksiin valtakunnallisella kiertueella.

Ennakkoluuloton ajattelu voi pelastaa suomalaisen metsäteollisuuden tulevaisuuden. Puusta on kehitettävä aivan uusia, korkean jalostusasteen tuotteita, esimerkiksi kosmetiikkaa, lääkkeitä, liikennepolttonesteitä ja älypaperia, sillä Suomesta on leikattu perinteisten metsäteollisuustuotteiden tuotantoa merkittävästi.

”Nyt pitää katsoa yhä syvemmälle metsän siimekseen: miten esimerkiksi pihkaa tai mahlaa, nanokuituja tai puun polymeerejä ja uuteaineita voidaan hyödyntää; mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon”, kehittämispäällikkö Harri Välimäki Joensuun Tiedepuisto Oy:stä sanoo.

Kuumin trendi on metsäbiotalous ja etenkin biojalostus: miten puusta, puun kuoresta tai muusta metsäbiomassasta valmistetaan uusia tuotteita. Suuria mahdollisuuksia uuteen liiketoimintaan on teknologiassa - koneissa ja laitteissa, joilla biomassaa korjataan, kuljetetaan tai jalostetaan uusiksi tuotteiksi.

Liiketoimintamahdollisuuksista voisivat hyötyä eniten pienet ja keskisuuret yritykset, sillä kaikki ideat eivät olet tarpeeksi suuria kansainvälisille konserneille. Pk-yritysten suuren potentiaalin metsäteollisuuden tulevaisuudessa toteaa myös Juha Sipilä, Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan Kestävä kehitys -jaoston puheenjohtaja.

”Puun mahdollisuuksien laajamittaiseen hyödyntämiseen tarvitaan pieniä ja keskisuuria yrityksiä”, Sipilä sanoo Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan Kaikkea muuta puusta -julkaisussa.

Kiertue starttaa syyskuussa

Uusiutuva metsäteollisuus -osaamisklusteri, jonka tavoitteena on luoda metsäteollisuudelle menestyksekäs tulevaisuus, lähtee ensi syksynä valtakunnalliselle kiertueelle innostamaan pk-yrityksiä metsän mahdollisuuksista. Yrittäjille kerrotaan uusista metsäbiotalouden mahdollisuuksista ja liiketoiminnoista Metsäbiotalouden RoadShow -kiertueella, joka tarjoaa ajankohtaista tietoa syksyllä kahdeksalla eri paikkakunnalla.

Uusiutuva metsäteollisuus -osaamisklusteri järjestää kiertueen yhdessä Työ- ja elinkeinoministeriön Metsäalan strategisen ohjelman, Finnish Bioeconomy Cluster FIBIC Oy:n ja VTT:n kanssa. Seminaarisarjassa kerrotaan metsän liiketoimintamahdollisuuksista ja siitä, miten alalle lähteviä yrittäjiä voidaan tukea heidän liiketoiminnassaan muun muassa Uusiutuva metsäteollisuus -osaamisklusterin hankkeiden avulla.

Metsäbiotalouden RoadShow -kiertueen paikkakunnat ja päivämäärät:

6.9. Jyväskylä

11.9. Nuuksio, Espoo

17.9. Mikkeli

18.9. Imatra

24.9. Kokkola

1.10. Kajaani

2.10. Joensuu

7.11. Päätösseminaari Helsingissä

 

Lisätietoa:

Kehityspäällikkö Harri Välimäki, Joensuun Tiedepuisto Oy, puh. 050 379 9112   harri.valimaki@carelian.fi

www.carelian.fi/roadshow2013

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan Kaikkea muuta puusta -julkaisu on ladattavissa osoitteesta: http://web.eduskunta.fi/dman/Document.phx?documentId=xj11213155355305&cmd=download

Metsäbiotalous

Biotalous on uusiutuvista luonnonvaroista valmistettujen tuotteiden jalostamista ja kulutusta. Metsäbiotalouden raaka-aineina on metsäbiomassa, kuten runkopuu, kannot, hakkuutähteet, puun kuori, sahanpuru, hake, marjat, kävyt ja metsäkasvit. Metsäbiotalouteen liittyy myös metsäbiomassan hankinta ja jalostus raaka-aineeksi esimerkiksi sahoilla, sellutehtailla tai biojalostamoissa.

 

Uusiutuva metsäteollisuus -osaamisklusteri

Uusiutuva metsäteollisuus -osaamisklusteri tukee suomalaisen metsäteollisuuden uusiutumista. Se auttaa alan toimijoita tuomaan uusia ratkaisuja perinteisten tuotteiden rinnalle kilpailukyvyn lisäämiseksi ja pk-yritysten kasvun vauhdittamiseksi. Klusteriohjelman toteutukseen osallistuu kuusi osaamiskeskusta; Jyväskylä, Kaakkois-Suomi, Kokkola, Mikkeli, Measurepolis-Kajaani sekä Pohjois-Karjala. Toimintaa koordinoi Wirma Lappeenranta Oy.

www.fifcluster.fi 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs