Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tuotanto » Riskiperustainen tarkastus ja kunnossapito – standardi lausunnolla

METSTA ry

Riskiperustainen tarkastus ja kunnossapito – standardi lausunnolla

Tiedote.
Julkaistu: 14.06.2016 klo 11:40
Julkaisija: METSTA ry

Lausuntovaiheessa olevassa standardi prEN 16991 antaa ohjeita ja menettelyjä riskiperustaiselle tarkastus- ja kunnossapitotoiminnalle laajasti eri teollisuusaloilla kuten prosessi- ja kemianteollisuudessa, sähköntuotannossa sekä voimalaitoksissa. Standardin tavoitteena on esimerkiksi vaikuttaa parantavasti avaintunnuslukuun ”kokonaiskäyntiaika” ja vastaavasti vähentävästi avaintunnuslukuun ”toimintakelvottomuusaika”. Kansallinen lausuntokierros kestää 20.7.2016 saakka.

Teollisuuden tarve varmistaa tuotannon jatkuvuus sekä tehokkuus ovat 90-luvulta alkaen muuttaneet tuotannon tarkastus- ja kunnossapitotoimintaa ohjaavasta ja aikaperustaisesta toiminnasta kohti riskiperustaista toimintaa. Nyt lausunnolla oleva eurooppalainen standardi prEN 16991 perustuu 2000-luvun alussa toteutettuun eurooppalaiseen tutkimusprojektiin, josta valmistui CWA-julkaisu ”Risk-Based Inspection and maintenance Procedures  For European Industry (RIMAP)“.

Lausunnolla olevan prEN 16991 standardin amerikkalainen vastine on standardi API-580 kuitenkin siten, että eurooppalaisessa standardissa on laajempi käyttöalue eli sitä voidaan soveltaa  myös muihin kuin prosessilaitoksiin. Lisäksi standardi on laadittu siten, että se on yhteensopiva eurooppalaisten määräysten kanssa.

Standardin sisällysluettelo on seuraava:

-          Riskiperusteisen tarkastuksen puitteet
-          RBIF laadunhallintajärjestelmän osana
-          Yhteensopivuus muihin hallintojärjestelmiin
-          RBIF menettelyprosessi
-          Alustava analyysi ja suunnittelu
-          Tietojen kerääminen ja validointipuitteet
-          Monitasoinen riskianalyysi
-          Päätöksien teko ja toimintasuunnitelma
-          Suoritus ja raportointi
-          Ylläpito ja suoritusten arviointi

Standardi on valmisteltu CEN teknisessä komiteassa 319 'Maintenance' ja Suomessa asiaa seuraa kansallinen standardisointikomitea K319 'Kunnossapito ja kunnonvalvonta'.

Mitä tarkoittaa lausuntovaiheessa oleva standardi?

Lausuntovaihe on yksi tärkeimmistä vaiheista standardin kehittymisessä kohti lopullista muotoaan. Se on ensimmäinen varsinainen julkinen kierros, jossa eri maat muodostavat oman näkemyksen ja konsensuksen standardin aihealueeseen ja sisältöön. On tärkeää saada kommentteja ja kehitysehdotuksia laajalta kohdeyleisöltä.

Mistä löydät lausuntokierroksella olevan standardin ja miten kommentoit?

Lausuntokierroksella olevan prEN 16991 standardin löydät lausuntopyyntöportaalista osoitteesta http://lausunto.sfs.fi

SFS:n Lausuntopyyntöpalvelu mahdollistaa lausuntovaiheessa oleviin standardiehdotuksiin tutustumisen ja niiden sisällön kommentoimisen suoraan palvelun kautta. Lausuntopyyntökierroksella olevat standardiehdotukset on mahdollista hakea joko tunnuksen tai nimen avulla. Palvelun kautta voi lähettää vinkin kollegalle kiinnostavasta standardiehdotuksesta ja pyytää häntä kommentoimaan sitä.

Standardiehdotuksesta kiinnostuneen lukijan täytyy rekisteröityä Lausuntopyyntöpalvelun käyttäjäksi. Rekisteröitynyt käyttäjä voi tallentaa omia kommentteja ja palata myöhemmin jatkamaan kommenttiensa kirjaamista.  

Lisätiedot: Kimmo Konkarikoski, METSTA, 040 579 4393

METSTA, Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry on vuonna 2007 perustettu yleishyödyllinen standardisointiin keskittynyt yhdistys.METSTA vastaa teknologiateollisuuteen kuuluvien kone- ja metallituoteteollisuuden, metallien jalostuksen, talotekniikan sekä energianhallinnan standardisoinnista, tarkoituksenaan edistää osaltaan suomalaisen kone- ja metalliteollisuuden kilpailukykyä sekä alan ja käyttäjien turvallisuutta.Lisätiedot: www.metsta.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs