Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tuotanto » Reaaliaikainen metallipitoisuuden mittalaite kehitetty Kajaanissa

Oulun yliopisto

Reaaliaikainen metallipitoisuuden mittalaite kehitetty Kajaanissa

Tiedote.
Julkaistu: 06.02.2015 klo 12:00
Julkaisija: Oulun yliopisto

Oulun yliopisto, Kajaanin yliopistokeskus
Mittaustekniikan yksikkö CEMIS-Oulu / Kajaani

 

Mediakutsu ja tiedote 

Julkaistavissa 6.2.2015 klo 12.00

Reaaliaikainen metallipitoisuuden mittalaite kehitetty Kajaanissa

Oulun yliopiston tutkimusryhmässä CEMIS-Oulussa on kehitetty uusi laite, jonka avulla teollisuudesta luontoon menevistä vesistä voidaan mitata metalleja reaaliaikaisesti.

Myös teollisuuden kiinnostus loppukäyttäjinä on kasvanut, koska kaupallisia ratkaisuja ei ole ja koska tarpeet ja lainsäädäntöön liittyvät vaatimukset kasvavat koko ajan. EHP-tekniikka Oy:n toimitusjohtaja Risto Hiljanen on ollut hankkeen ohjausryhmässä ja hän tiivistää markkinoilta tulevan sanoman:

”Teollisuudesta poistuvista vesistä pitäisi mitata metalleja jatkuvatoimisesti. Valmiita ratkaisuja ei ole globaalisesti saatavilla” 

Reaaliaikaista metallipitoisuuden mittausta demonstroidaan tarkemmin tiedotusvälineiden edustajille perjantaina 6.2.2015 CEMIS-Oulun Kajaanin toimipisteessä (Kehräämöntie 7) klo 9-11. Tervetuloa.

Tekes-rahoitteisen MEAN-hankkeen tuloksena on kehitetty sähkökemiaan perustuva mittalaite, jota on testattu useissa teollisissa kohteissa viimeisen vuoden aikana, erityisesti kaivannaisteollisuudessa. Samalla on tehty selvityksiä uuden liiketoiminnan kehittämisestä laitteen ympärille.

Hankkeessa syntynyt prototyyppi toimii Suomen vaativassa arktisessa ilmastossa ja sille on löytynyt jo kiinnostuneita asiakkaita teollisuuden piirissä. Laitteisto kykenee mittaamaan jopa mikrogramma per litra pitoisuuksia kuparia, lyijyä ja elohopeaa vedessä. Hankkeen tekemissä kartoituksissa samankaltaista, vaativissa olosuhteissa toimivaa reaaliaikaista mittausta ei ole vielä markkinoilla. Tavoitteena on valita sopivin kaupallistamismalli lisensioinnin tai uuden perustettavan yrityksen muodossa ja tavoitteena on, että vuonna 2016 markkinoilla on kaupallinen ratkaisu teollisuusasiakkaille.

Tutkimushanke sai rahoituksen Tekesin kansallisesta ”Tutkimusideoista uutta tietoa ja liiketoimintaa” -hausta. Korkean tason tutkimuksen lisäksi projektin aikana selvitetään mahdolliset hyödyntämispolut sekä lupaavin etenemisreitti ja -tapa. Lisäksi selvitetään idean hyödyntämistä perustettavien yritysten liiketoiminnassa tai sen kehittämistä uudeksi liiketoiminnaksi jo olemassa olevassa yrityksessä.

Hankkeen ohjausryhmässä on tutkimusorganisaation lisäksi ollut asiantuntijoina mm. liiketoiminnan kehittämisen ja alan markkinatuntemuksen omaavia huippuosaajia.

 

Lisätietoja:

Jarkko Räty, tutkimuspäällikkö      
Oulun yliopisto Mittaustekniikan yksikkö CEMIS-Oulu
puh. 0294 484638                          

                                       

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs