Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tuotanto » Koulutustarve kasvussa - Insinööripula uhkaa Suomea

Satakunnan ammattikorkeakoulu

Koulutustarve kasvussa - Insinööripula uhkaa Suomea

Tiedote.
Julkaistu: 01.04.2016 klo 14:25
Julkaisija: Satakunnan ammattikorkeakoulu

Insinöörialoilla työllisyysnäkymät ovat hyvät. Tekniikan ala on suhdannevaihteluista huolimatta tulevaisuudessakin vahvasti työllistävä muun muassa eläköitymisten ja uusien teknologioiden myötä.

Monien alojen aloituspaikkoja ollaan vähentämässä, mutta Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on ehdottanut tekniikan ja liikenteen alan aloituspaikkojen lisäämistä ammattikorkeakouluissa. Muutaman vuoden sisällä työvoimapula näyttää uhkaavan tekniikan aloilla. OKM:n tuoreen selvityksen mukaan uusien insinöörien koulutusvaje on tällä hetkellä viisi prosenttia. Suurinta työvoimapulaa odotetaan kone-, sähkö- ja rakennustekniikan aloille.

Teknisten palveluiden ja tuotteiden rooli on merkittävä Suomen vientiteollisuudessa.

− Suomessa on kattava ja monialainen insinöörikoulutus. Suomalaista insinööriosaamista arvostetaan myös muualla maailmassa, kertoo Valmetilla suunnitteluinsinöörinä työskentelevä Jaana Saksi. Hän on valmistunut kolmisen vuotta sitten kone- ja tuotantotekniikan insinööriksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta.

Jaana Saksin työ on kansainvälistä. Valmet toimittaa sellun kuivauskoneita eri puolille maailmaa.

− Myös osavalmistusta ostetaan Suomen rajojen ulkopuolelta. Valmetilla on noin 150 toimipistettä yli kolmessakymmenessä maassa, hän kertoo.

Aiemmin suunnitteluassistenttina työskennelleen Jaana Saksin tie insinööriksi on käynyt sattumien kautta.

− Huomasin, että haluan omaksua enemmän tietoa ja osaamista tekniseltä alalta, halusin suunnittelijoiden avustamisen sijaan suunnitella myös itse. Vaikka visio tulevaisuuden työtehtävistä eli vahvana, niin tiedostin myös insinöörikoulutuksen mukanaan tuomat mahdollisuudet toimia tekniikan alalla useissa eri tehtävissä.

Nyt hän työskentelee Valmetilla samassa arkkileikkuriryhmässä, jossa oli suunnitteluassistenttina.

− Opiskelemaan lähtiessäni minulla oli selkeä visio siitä, miksi lähdin opiskelemaan ja mitä haluan tulevaisuudessa työkseni tehdä. Valitsin opintojaksoni sen mukaan, että ne palvelivat mahdollisimman hyvin päämääräni.

 

Info

Satakunnassa insinööriksi (AMK) voi valmistua energia- ja ympäristötekniikan, konetekniikan, logistiikan, merenkulun, rakennus- ja yhdyskuntatekniikan, sähkö- ja automaatiotekniikan, tieto- ja viestintätekniikan, sekä tuotantotalouden koulutusohjelmista. Ammattikorkeakoulujen yhteishaku on käynnissä 6.4. asti.

SAMKissa on käytössä suoravalinta ensikertalaishakijoille. Ilman valintakoetta valitaan suoraan ne ensisijaiset hakijat, jotka ovat saaneet laajan matematiikan ylioppilaskokeesta vähintään arvosanan C tai lyhyen matematiikan ylioppilaskokeesta vähintään arvosanan E.SAMKissa haussa olevat koulutukset löytyvät osoitteesta samk.fi/haku.

Tekniikan koulutusta tarjoavat ammattikorkeakoulut ovat tehneet pitkäjänteistä yhteistyötä insinöörikoulutuksen opetussisältöjen kehittämisessä keskenään sekä työelämän kanssa. Tänä vuonna halutaan tuoda esiin insinöörien merkitys Suomen hyvinvoinnille, erityisesti vientiteollisuuden nostamisessa.

Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK) on 6300 opiskelijan ja yli 400 asiantuntijan monialainen, kansainvälisesti suuntautunut korkeakoulu. Toimimme Porissa, Raumalla, Huittisissa ja Kankaanpäässä.

SAMKissa voi suorittaa AMK-tutkintoja ja ylempiä AMK-tunkintoja neljällä eri osaamisalueella: hyvinvointi ja terveys, palveluliiketoiminta, logistiikka ja meriteknologia sekä teknologia

Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa harjoitetaan osaamisalueilla, ja se kuuluu olennaisena osana kaikkiin tutkintoihin.

Kuvia SAMKista (vapaa käyttöoikeus). Kotisivut samk.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs