Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tuotanto » Kirjailija vastaa eläintuottajien syytöksiin

Into Kustannus

Kirjailija vastaa eläintuottajien syytöksiin

Tiedote.
Julkaistu: 07.03.2014 klo 12:25
Julkaisija: Into Kustannus

Keskiviikkona julkistettu Salainen päiväkirja eläintiloilta on herättänyt julkista keskustelua. Kirjailija Eveliina Lundqvistin teosta kohtaan on esitetty kritiikkiä muun muassa Maa- ja metsätaloustuottajien Keskusliitto MTK:n taholta.

MTK:n tiedotteessa (5.3.) sanotaan: ”[k]irja keskittyy kertomaan siitä, mitä kirjailija itse olettaa tuotantoeläinten tuntemuksista.”

Lundqvist vastaa: ”Jos lehmä erotetaan vasikastaan ja tämän jälkeen lehmä ammuu hyvin kovaa, ravaa pitkin navettaa, parkkeeraa itsensä poikimakarsinan viereen, vaikka alue on sonnassa ja muut lehmät ulkona, niin silloinko en voi kirjoittaa, että lehmä on epätoivoinen? Suomalaisilla eläintiloilla huomasin monesti, että eläinten tunteet kielletään. Mutta se kai on pakko: muutenhan työskentelystä tuotantotiloilla ei tulisi mitään.”

Julkistamistilaisuudessa Suomen Sikayrittäjät ry:n puheenjohtaja Martin Ylikännö perusteli sähköpiiskan käyttöä: ”Se on oikein käytettynä hyvä apuväline eläimiä siirrettäessä, eikä aiheuta tarpeetonta kipua.”

Lundqvist vastaa: ”Eläimiä ei saa lyödä. Sähköpiiskaa ei saa käyttää. Mitä kertoo eläintuotannosta se, että tuottajien mukaan on pakko käyttää väkivaltaa?”

Huomenta Suomi -ohjelmassa (5.3.) Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikka ei tiennyt, mihin tutkimuksiin Lunqvist viittasi puhuessaa broilerien jalkasairauksista.

Lundqvist vastaa: ”Welfare Quality -materiaalissa arvioidaan, että 10–30 % broilereista kärsii kivuliaista jalkasairauksista. Suomessa tehdyssä ensimmäisessä broilerien Welfare Quality -arvoinneissa 50,4 % linnuista sai arvosanan 3 kävelytestissä, mikä tarkoittaa ”ilmeistä epänormaaliutta, vaikuttaa liikkumismahdollisuuteen” (käännetty WQ-ohjeista: obvious abnormality, affects ability to move). Vakavampia arvosanoja 4–5 sai 0,6 % linnuista (Lähde: Siipikarjaliiton lehti vuodelta 2013). Täten voi siis sanoa, että yli puolella suomalaisista broilereista on liikkumisvaikeuksia. Lisäksi EFSAn raportissa arvosana 3 luokitellaan tasoksi, joka voi jo aiheuttaa linnulle kipua ja epämukavuutta. Suomalaiset vähättälevät arvosanaa 3, koska lintu kuitenkin pääsee kävelemään ruokintalaitteille.”

MTK:n tuotantoeläinten terveyden ja hyvinvoinnin asiantuntija Leena Suojala sanoi MTV:n artikkelissa (5.3.): ”Hän [Lundqvist] on tervetullut kaikille tiloillemme vierailemaan”.

Lundqvist vastaa: ”Avoimuuden nimissä olisi hienoa, että yleisöllä olisi mahdollisuus päästä seuraamaan esimerkiksi porsaan kastraatiota.” Kirjassaan hän kuvaa tilan emännän tekemää kastraatiota seuraavasti:

”Hän pisti kipulääkkeen ihon alle niskaan, otti veitsen ja viilsi porsaan kiveksiin viillon. Sen jälkeen hän plumpsautti kiveksen esiin ja repi sen sieltä pois kivesnuorineen ja heitti verisen klimpin karsinaan porsaiden emon viereen.”

Lundqvist huomauttaa, että eläinten tunteista on tehty tutkimuksia, ja eräitä niistä löytyy täältä.

 

Kirjan tiedot:
ISBN: 978-952-264-284-4
Kategoria: Into-tieto
Ilmestyminen: 03/2014
Sivumäärä: 260
Sidosasu: nid.
Kansikuva: http://www.intokustannus.fi/images/isotkannet/SalainenPaivakirja_Luonnos.jpg

Arvostelukappaleet: arvostelukappaleet@kurvinkirja.fi

Lisätiedot:
tatu.matilainen@intokustannus.fi, 040 746 2617
jaana.airaksinen@intokustannus.fi, 045 633 4495

Into on ketterä ja ärhäkkä kustantamo. Julkaisemme ajankohtaista tietoa, hillittömän kiinnostavaa kaunoa, kantaaottavia pamfletteja, laadukasta käännöskirjallisuutta ja Le Monde diplomatique & Novaja Gazeta -lehteä. Monet kirjoistamme ovat saatavissa myös e-kirjoina.

www.intokustannus.fi | www.mondediplo.fi | www.into-ebooks.com | www.facebook.com/intokustannus

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs