Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietotekniikka » Väitös: Uusia ratkaisuja kolmiulotteiseen kuvanmuodostukseen

Oulun yliopisto

Väitös: Uusia ratkaisuja kolmiulotteiseen kuvanmuodostukseen

Tiedote.
Julkaistu: 10.08.2015 klo 13:30
Julkaisija: Oulun yliopisto

Uusia ratkaisuja kolmiulotteiseen kuvanmuodostukseen

Ympäristön kolmiulotteista mallintamista tietotekniikan avulla tarvitaan esimerkiksi lääketieteessä, viihde- ja pelisovelluksissa ja itseohjautuvissa autoissa. Laadukkaan 3D-kuvan muodostaminen epätäydellisestä kaksiulotteisesta kuvadatasta vaatii tarkkaa matemaattista mallinnusta ja tehokkaita laskenta-algoritmeja. Kyseistä tutkimusalaa kutsutaan laskennalliseksi kuvantamiseksi.

Väitöskirja tarjoaa useita uusia keinoja parantaa korkealaatuisen 3D-kuvan muodostamiseen vaadittavia vaiheita. Työssä on kehitetty uusia menetelmiä niin etäisyyskameroiden kalibrointiin, samanaikaisesti tapahtuvaan paikannukseen ja kartoitukseen, syvyyskartan korjaamiseen, etäisyyspistepilven yksinkertaistamiseen kuin vapaan katselukulman kuvantamiseenkin.

Väitöstyö esittää uuden yhtäaikaisen paikannus- ja kartoitusmenetelmän, joka hyödyntää yhden värikameran tuottamaa informaatiota. Väitös selvittää myös mahdollisuuksia pienentää 3D-datan määrää syvyyskarttoja harventamalla ja yhdistämällä. Tällöin päällekkäisestä datasta voidaan luopua säilyttämällä kuitenkin datan alkuperäinen resoluutio. Lisäksi väitöstyössä on esitetty uusi tapa, jolla kuvanäkymä voidaan muodostaa synteettisesti eri katselukulmista 3D-tietoa hyödyntämällä.

Väitöstyössä kehitetyt algoritmitoteutukset ovat julkaistu avoimena lähdekoodina, ja alan tutkimus- ja kehitysyhteisö on hyödyntänyt niitä jo laajasti. Esimerkiksi Kinect-sensorille vuonna 2011 suunniteltu uudenlainen kalibrointitapa oli kehityshetkellään alan edistyksellisin. 

- - -

Master of Science Daniel Herrera Castro väittelee Oulun yliopistossa 14.8.2015. Tietotekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on From images to point clouds. Practical considerations for three-dimensional computer vision (Kuvista pistepilveksi. Käytännön näkökulmia kolmiulotteiseen tietokonenäköön). Vastaväittäjänä toimii professori Ville Kyrki Aalto-yliopistosta ja kustoksena professori Janne Heikkilä. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Wetteri-salissa (IT 115) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science Daniel Herrera Castro

Syntymäaika ja -paikka:
1982 San josé, Costa Rica

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1999 Costa Rica

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto
0294 482 755

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, tietotekniikan osasto
0294 482 755

Väittelijän yhteystiedot:
045 807 8055
dherrera@ee.oulu.fi

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0853-4

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs