Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietotekniikka » Väitös: Tilastolliseen radiokanavamalliin perustuva tiedonsiirron suorituskyvyn ennustaminen ja lähetyksen mukauttaminen

Oulun yliopisto

Väitös: Tilastolliseen radiokanavamalliin perustuva tiedonsiirron suorituskyvyn ennustaminen ja lähetyksen mukauttaminen

Tiedote.
Julkaistu: 04.04.2016 klo 14:09
Julkaisija: Oulun yliopisto

Tietoteknisten laitteistojen laskennallisen tehon kasvaminen yhdistettynä niiden fyysisen koon pienenemiseen on vaikuttanut merkittävästi myös langattoman tietoliikenteen kehitykseen. Laajakaistaiset lähetysmenetelmät, moniantennijärjestelmät sekä iteratiiviset vastaanotinalgoritmit ovat esimerkkejä tuoreista edistysaskeleista. Uudet menetelmät ovat mahdollistaneet tiedonsiirtokapasiteetin entistä tehokkaamman hyödyntämisen, mutta samanaikaisesti järjestelmien suorituskyvyn analyyttisestä tarkastelusta on tullut entistä vaikeampaa.

Iteratiivisten vastaanotinalgoritmien toimintaa on havainnollistettu ns. EXIT-karttojen avulla. Väitöskirjassa on pyritty osoittamaan, että EXIT-karttoja sekä laajakaistaisen moniantennikanavamallin tilastollisia ominaisuuksia hyödyntämällä on mahdollista luotettavasti ennustaa tehokkaan iteratiivisen vastaanottimen suorituskyky. Ennustusmenetelmässä on mahdollista ottaa huomioon kanavan viiveprofiili, antennien lukumäärä sekä antennikohtainen lähetysteho, modulaatioaste ja kanavakoodi.

Lähetyksen mukauttamisessa kanavakapasiteetti pyritään hyödyntämään mahdollisimman tehokkaasti. Yleisesti tavoitteena voi olla siirrettävän informaation määrän maksimointi tai lähetystehon minimointi. Mikäli lähetettyä pakettia ei kyetä vastaanottamaan virheettömästi, tarvitaan uudelleenlähetyksiä. Kehittyneissä uudelleenlähetysmenetelmissä vastaanotin pyrkii hyödyntämään aikaisempien epäonnistuneiden lähetysten myötä kertynyttä informaatiota. Useimmat mukautusmenetelmät tarvitsevat ajankohtaista kanavatietoa. Kehitettyä suorituskyvyn ennustusmenetelmää voidaan soveltaa tilanteissa, joissa lähettimellä on käytössään ainoastaan tilastollista kanavatietoa. Lähetystehoa sekä modulaatiota ja koodisuhdetta optimoivia menetelmiä täydennetään vastaanottimelle kertyneen informaation määrää hyödyntävillä mukautuvilla uudelleenlähetysmenetelmillä.

- - -

Diplomi-insinööri Jarkko Huusko väittelee Oulun yliopistossa 8.4.2016. Tietoliikennetekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Communication Performance Prediction and Link Adaptation Based on a Statistical Radio Channel Model (Tilastolliseen radiokanavamalliin perustuva tiedonsiirron suorituskyvyn ennustaminen ja lähetyksen mukauttaminen). Vastaväittäjänä toimii professori Kimmo Kansanen (Norwegian University of Science and Technology, Norja) ja kustoksena professori Markku Juntti. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L10) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Diplomi-insinööri Jarkko Huusko

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, CWC
0294 480 000

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1147-3

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs