Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietotekniikka » Väitös: Teollisuusautomaatioverkkojen tietoturvan monitorointi

Oulun yliopisto

Väitös: Teollisuusautomaatioverkkojen tietoturvan monitorointi

Tiedote.
Julkaistu: 25.05.2015 klo 12:47
Julkaisija: Oulun yliopisto

Teollisuuslaitosten ja erilaisten infrastruktuurien operoinnissa käytetään hyvin monimuotoisia automaatiojärjestelmiä. Näiden automaatiojärjestelmien tietoturva on usein kyseenalainen. Ongelmia on monia, esimerkiksi tehtaiden automaatiojärjestelmät voivat edustaa usean eri aikakauden tekniikkaa ja sisältää näin myös useiden eri aikakausien heikkouksia.

Automaatiojärjestelmät olivat aiemmin suhteellisen eristyksissä laitosten ulkopuolisista tietoverkoista. Automaatioverkkojen ulkopuolelle suuntautuvien tietoliikenneyhteyksien määrä on kuitenkin nousussa. Tämä eristyneisyyden heikkeneminen on luonut uuden joukon uhkia paljastamalla automaation kommunikaatiorajapintoja ympäröivälle maailmalle. Automaatiojärjestelmien verkkoympäristöt ovat kuitenkin edelleen verrattain eristyneitä ja tämä on yksi niistä erityispiirteistä joita voidaan hyödyntää näiden verkkojen valvonnassa.

Väitöskirjassa esitetään tutkimustuloksia teollisuusautomaatioverkkojen turvallisuuden valvomisesta. Kohteena on erityisesti kyseisen valvonnan suorittaminen käyttäen hyväksi poikkeamien havainnointia ja koneoppimismenetelmiä.

Alkuvaiheen haasteiden ja erityispiirteiden tutkimuksen jälkeen työssä esitellään uusi konsepti "tapahtumapohjainen koneoppiva poikkeamien havainnointi" (Event-Driven Machine Learning Anomaly Detection, EMLAD). Esittely suoritetaan esimerkkitoteutuksen kautta käyttäen hyväksi tunnettua Self-Organizing Map -algoritmia (SOM) ja sen implementaatiota. Esimerkkitoteutus uudesta EMLAD-konseptista on implementoitu käyttäen Bro NSM -työkalun omaa sisäistä ohjelmointikieltä.


- - -

Diplomi-insinööri Matti Mantere väittelee Oulun yliopistossa 29.5.2015. Sulautettujen järjestelmien ja ohjelmistojen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Network Security Monitoring and Anomaly Detection in Industrial Control System Networks (Teollisuusautomaatioverkkojen tietoturvan monitorointi ja anomalioiden havainnointi). Vastaväittäjänä toimii professori Antonio Lioy (Politecnico di Torino, Italia) ja kustoksena professori Juha Röning. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla luentosalissa TS101 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Diplomi-insinööri Matti Mantere

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, tietotekniikan osasto
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
matti.mantere@gmail.com
040 570 8720

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0815-2

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs