Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietotekniikka » Väitös: Menetelmiä ihmisen liikkeiden automaattiseen tunnistukseen anturitiedon avulla

Oulun yliopisto

Väitös: Menetelmiä ihmisen liikkeiden automaattiseen tunnistukseen anturitiedon avulla

Tiedote.
Julkaistu: 01.04.2015 klo 08:00
Julkaisija: Oulun yliopisto

Menetelmiä ihmisen liikkeiden automaattiseen tunnistukseen anturitiedon avulla

Ihmiskehoon kiinnitetyistä liikettä mittaavista antureista, kuten kiihtyvyysantureista, saatavaa tietoa voidaan käyttää ihmisten liikkeiden automaattiseen tunnistamiseen. Väitöskirjassa esitellään anturitietoon perustuvia käyttäjäriippumattomia hahmontunnistusmalleja, joiden avulla voidaan tunnistaa erityyppisiä ihmisten toimia, kuten kävely ja juoksu. Tunnistusta on sovellettu kahteen eri alueeseen: arkitoimien tunnistamiseen älypuhelimella sekä toimien tunnistamiseen teollisessa ympäristössä. Molemmilla sovellusalueilla on omat erityisvaatimuksensa ja -haasteensa, joihin väitöskirja tarjoaa suunnitteluratkaisuja.

Liikkeen tunnistus älypuhelimen anturitiedosta on haastavaa esimerkiksi siksi, että puhelimen asento ja paikka voivat vaihdella. Myös puhelimen akun rajallinen kesto luo omat haasteensa. Tämän vuoksi tunnistus tulisi tehdä mahdollisimman kevyesti ja vähän virtaa kuluttavalla tavalla.

Teollisessa ympäristössä haasteet ovat toisenlaisia. Yksikin virheellinen tunnistus voi aiheuttaa suuren vahingon, kun tarkoituksena on tunnistaa esimerkiksi työvaiheiden oikea suoritusjärjestys kokoamislinjastolla. Teollisessa ympäristössä tavoitteena onkin tunnistaa toimet mahdollisimman tarkasti välittämättä siitä, kuinka paljon virtaa ja tehoa tunnistus vaatii.

Väitöskirjassa esiteltyjä uusia menetelmiä voidaan hyödyntää esimerkiksi hyvinvointisovelluksissa ja -rannekkeissa sekä työntekijöiden opastamisessa uusiin tehtäviin. Menetelmien avulla voidaan myös mukauttaa älypuhelimen näkymä käyttäjän liikkeeseen perustuen.

- - -

Filosofian maisteri Pekka Siirtola väittelee Oulun yliopistossa 10.4.2015. Sulautettujen järjestelmien alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Recognizing human activities based on wearable inertial measurements: Methods and Applications (Ihmisen toimien tunnistaminen liikettä mittaavien anturien tietoon perustuen). Vastaväittäjänä toimii professori Barbara Hammer Bielefeldin yliopistosta Saksasta ja kustoksena professori Juha Röning. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla luentosalissa TS101 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Pekka Siirtola

Syntymäaika ja -paikka:
1981 Oulainen

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2000, Oulaisten lukio

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, tietotekniikan osasto
040 771 9346

Tiedekunta ja yksikkö:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, tietotekniikan osasto
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
pesiirto@ee.oulu.fi
puh. 040 771 9346

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0769-8

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs