Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietotekniikka » Väitös: Lisää tehoa ja vuorovaikutteisuutta mobiililaitteisiin

Oulun yliopisto

Väitös: Lisää tehoa ja vuorovaikutteisuutta mobiililaitteisiin

Tiedote.
Julkaistu: 11.12.2014 klo 10:15
Julkaisija: Oulun yliopisto

Tulevaisuuden mobiilisovellukset ja käyttöliittymät ovat moniaistisia. Ne vaativat käyttäjältä läheistä vuorovaikutusta.

Konenäkö on monipuolinen aistikäyttöliittymä. Sen avulla voidaan tunnistaa käyttötilanne, ennakoida huomaamattomasti käyttäjän vuorovaikutustarpeet ja suunnata laskennalliset resurssit oikein. Jatkuvasti päällä olevat toiminnot ovat kuitenkin epäkäytännöllisiä. Vaatimukset laitteiden laskennallisesta suoritustehokkuudesta ja akun kestosta estävät pidemmän yhtäjaksoisen käytön.

Väitöskirjassa esitellään uusia energiatehokkaita ratkaisuja mobiililaitteiden kamerapohjaiseen vuorovaikutukseen. Väitöskirja tutkii käyttäjäinteraktiomenetelmien kehittämistä analysoimalla vuorovaikutusta, suoritustehoa, alhaista viivettä ja energiatehokkuutta tuottavia keinoja.

Kamerapohjaiset sovellukset voivat hyötyä interaktiivisten vaiheiden lisäämisestä. Oikein suunniteltuina ne tekevät käyttäjäpalautetta ja -yhteistyötä hyödyntävistä menetelmistä yksinkertaisempia. Tämä johtaa laskennallisen suoritustehokkuuden ja energiatehokkuuden tasapainoon.

Käyttöliittymien käytettävyys on riippuvainen viiveestä. Jatkuvasti päällä oleva aistiva alusta edellyttää kuitenkin tasapainottelua virrankulutuksen vaatimusten kanssa. Käyttöliittymien reaktiivisuutta voidaan parantaa, kun prosessorin käsittelemien operaatioiden määrää vähennetään ja kuormittavimmat tehtävät johdetaan kiihdyttimille tai erillisille prosessoreille.

Väitöstyössä tutkitut tekniikat mobiileista grafiikkaprosessoreista, erillissensoriprosessoinnista ja uudelleen konfiguroitavista kuvaprosessoreista tuovat ymmärrystä tulevaisuuden mobiilialustojen suunnitteluun.

- - -

Master of Science Miguel Bordallo López väittelee Oulun yliopistossa maanantaina 15.12.2014. Tietotekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Designing for energy-efficient vision-based interactivity on mobile devices (Energiatehokas kamerapohjainen vuorovaikutteisuus mobiililaitteissa). Vastaväittäjinä toimivat professori Holger Blume (Leibniz Universität, Hannover, Saksa) ja professori Tommi Mikkonen (Tampereen teknillinen yliopisto) ja kustoksena professori Olli Silvén. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L 10) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science Miguel Bordallo López

Syntymäaika ja -paikka:
1980 Madrid, Espanja

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1998, I.E.S. Mariana Pineda, Espanja

Nykyinen työpaikka:
Oulun yliopisto, Center for Machine Vision Research
0294 480 000

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, tietotekniikan osasto
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
miguelbl@ee.oulu.fi, mbordallo@gmail.com
+358 458 679699

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0672-1

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs