Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietotekniikka » Väitös: Kuvanäkymässä olevat olennaiset asiat automaattisesti esille

Oulun yliopisto

Väitös: Kuvanäkymässä olevat olennaiset asiat automaattisesti esille

Tiedote.
Julkaistu: 10.11.2014 klo 12:11
Julkaisija: Oulun yliopisto

Kuvanäkymässä olevat olennaiset asiat automaattisesti esille

Ihminen kykenee kohdistamaan katseensa hetkessä keskeisiin asioihin. Myös tietokoneen pitäisi pystyä käsittelemään suurta määrää visuaalista informaatiota vastaavalla tavalla. Tällaisen mekanismin toteuttaminen tietokonenäöllä edellyttää menetelmiä, joilla tarpeetonta tietoa voidaan suodattaa.

Salienssista eli silmiinpistävyydestä on tullut suosittu tutkimusaihe tietotekniikassa, vaikka sitä on jo pitkään tutkittu kognitiivisissa tieteissä. Tietokonenäössä käytetyt salienssimenetelmät ovat laskennallisesti tehokkaita ja niitä voidaan käyttää monissa sovelluksissa, kuten kuvan ja videon pakkaamisessa, objektin tunnistuksessa ja seurannassa.

Väitöskirjassa on mallinnettu visuaalista salienssia. Sillä tarkoitetaan muunnosta kuvasta salienssikartaksi siten, että laskennallinen silmiinpistävyys vastaa ihmisen silmänliikkeistä muodostettuja tilastoja. Työssä on kehitetty salienssimenetelmiä tietokonenäön tarpeisiin kuvan- ja videonkäsittelyn keinoin.

Työssä on myös tutkittu silmänliikkeiden merkitystä salienssin mallintamisen kannalta. Lisäksi silmänliikkeitä ja salienssia on hyödynnetty useissa sovelluksissa. 

- - -

Master of Science Hamed Rezazadegan Tavakoli väittelee Oulun yliopistossa 14.11.2014. Konenäön alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Visual saliency and eye movement: modeling and applications (Visuaalinen salienssi ja silmänliike: mallintaminen ja sovellukset). Vastaväittäjänä toimii professori Göte Nyman Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Janne Heikkilä. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla luentosalissa TS 101 kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science Hamed Rezazadegan Tavakoli

Syntymäaika: 1981

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, tietotekniikan osasto
0294 480 000

Väittelijän yhteystiedot:
h.rtavakoli@yahoo.com
040 873 4471

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0581-6

 

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs