Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietotekniikka » Väitös: Joukkoistaminen toimii myös paikkasidonnaisesti toteutettuna

Oulun yliopisto

Väitös: Joukkoistaminen toimii myös paikkasidonnaisesti toteutettuna

Tiedote.
Julkaistu: 10.08.2015 klo 13:02
Julkaisija: Oulun yliopisto

Joukkoistaminen toimii myös paikkasidonnaisesti toteutettuna

Joukkoälyn hyödyntämistä erilaisten tehtävien ratkomiseen mobiili- ja verkkoteknologioiden avulla on tutkittu paljonkin, mutta fyysiseen paikkaan kytkeytyvää joukkoistamista toistaiseksi vähän.

Väitöskirja lisää tutkimustietoa paikkasidonnaisten joukkoistamisteknologioiden käyttökelpoisuudesta ja tehokkuudesta sekä tarjoaa alustavaa tietoa tehtäviä ratkovan ihmisjoukon käyttäytymismalleista.

Väitöskirja sisältää neljä tapaustutkimusta, joissa ihmisille oli tarjolla erilaisia tehtäviä heidän arkisten kulkuväyliensä varrelle sijoitetuissa julkisissa näytöissä tai tableteissa: esimerkiksi malariasolujen luokittelua, avainsanojen luomista paikallissijainneista ja henkilöiden tunnetilan arviointia videosilueteista.

Tutkimuksen mukaan paikkasidonnaisesti toteutettaviksi sopivat parhaiten lyhyet, yksinkertaiset, mutta samalla tarpeeksi monipuoliset tehtävät. Joukkotyöhön osallistumiseen tarvitaan motivaatiota, jonka ylläpitämistä eri keinoin on tärkeä pohtia jo tehtävien suunnitteluvaiheessa. Osallistumishalukkuutta voi lisätä pelillistämisellä tai palkitsemisella.  

Väitöstutkimuksen mukaan tarkoituksenmukaisesti toteutetut joukkoälytehtävät tuottavat luotettavaa tietoa jopa monimutkaisissa käyttöympäristöissä, kuten paikkasidonnaisia teknologioita hyödyntävissä julkisissa tiloissa. Paikkasidonnainen joukkoistaminen voi toimia siinä missä muut joukkoistamistavat ja -teknologiat.  Erityisenä vahvuutena on mahdollisuus saada tietty paikkaan sidottu ihmisjoukko tekemään työtä yhdessä ja hyödyntää paikallistason tietämystä.

- - -

Master of Science Jorge Goncalves väittelee Oulun yliopistossa 14.8.2015. Tietotekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Situated crowdsourcing: feasibility, performance and behaviours (Paikkasidonnaisen joukkoälyn tehokkuus, käyttökelpoisuus ja käyttäytymismallit). Vastaväittäjänä toimii professori Albrecht Schmidt (University of Stuttgart, Saksa) ja kustoksena professori Vassilis Kostakos. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L10) kello 12.

- - -

Oppiarvo ja nimi:
Master of Science Jorge Goncalves

Syntymäaika ja -paikka:
1987

Tiedekunta ja laitos:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, tietotekniikan osasto
0294 480 000

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-0850-3

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs