Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietotekniikka » Väitös: Älykkäät langattomat laitteet ja resurssien jakaminen: suorituskykyanalyysi

Oulun yliopisto

Väitös: Älykkäät langattomat laitteet ja resurssien jakaminen: suorituskykyanalyysi

Tiedote.
Julkaistu: 07.07.2016 klo 12:41
Julkaisija: Oulun yliopisto

Radioresurssit ovat rajallisia ja nykyään useat erilaiset langattomat järjestelmät haluavat osansa radiotaajuuksista. Ongelmaksi alkaa tulla se, ettei taajuuksia ole enää jäljellä uusille sovelluksille.

Älykäs "kognitiivinen radio" on nousemassa lupaavaksi työkaluksi niukkojen radioresurssien ja taajuuksien käytön tehottomuuden ratkaisemisessa. Kognitiivinen radio nuuskii taajuuksia ja etsii kullakin hetkellä vapaita taajuuksia (spektriaukkoja).

Tässä väitöskirjassa painotus on älykkäiden radioverkkojen suorituskykyanalyysissa ja radioresurssien hallinnassa. Työssä kehitetään jatkuva-aikaiseen Markov-ketjuun perustuva analyyttinen malli joka ottaa huomioon kaikki olennaiset asiat.

Lisäksi työssä tutkitaan radikaalia uutta ideaa siihen miten hoitaa se kun useat radiot haluavat käyttää samaa kanavaa. Tähän ehdotetaan niin herkkää nuuskimista että samaan aikaan tapahtuvat lähetykset (haitalliset törmäykset) voidaan minimoida.

Nykyään laitteiden välinen viestintä ilman, että tarvitaan tukiasemia väliin, on suosittu aihe. Työssä tutkitaan laitteiden välistä suoraa viestintää paikallisen jakauman kanssa, jossa käyttäjillä on tapana kasaantua solun sisällä esimerkiksi rakennuksiin.

- - -

Master of Science Isameldin Suliman väittelee Oulun yliopistossa tiistaina 12.7.2016. Tietoliikennetekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Performance analysis of cognitive radio networks and radio resource allocation (Kognitiivisten radioverkkojen ja resurssiallokaation suorituskykyanalyysi). Vastaväittäjänä toimii professori Mohammed Salem Elmusrati Vaasan yliopistosta ja kustoksena dosentti Janne Lehtomäki Oulun yliopistosta.
Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla OP-salissa (L10) kello 12.

- - -

Väittelijän oppiarvo ja nimi:
Master of Science Isameldin Suliman

Tiedekunta ja yksikkö:
Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, CWC-Radioteknologiat
0294 480 000

Väitöskirjan www-osoite: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1275-3

- - -

* * * * * * * * * *

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestinta@oulu.fi
0294 484092

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs