Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietotekniikka » Trenditutkimus: Edistyksellisin viidennes erottuu muista

Trenditutkimus: Edistyksellisin viidennes erottuu muista

Julkaistu: 01.04.2009 klo 12:53
Julkaisija:

Suomeen on syntynyt uusi viestintätekniikkaa käyttävä eliitti, joka on edistänyt sosiaalista hyvinvointiaan modernilla viestintä¬teknologialla suhteessa paljon muita enemmän ja nopeammin. Näin syntynyt viestintäkuilu kapenee, kun useammat suomalaiset omaksuvat tämän etujoukon viestintätottumuksia. Soneran vuoden 2009 trenditutkimuksessa ”IT-yhteisöksi” nimetty käyttäjäprofiili kattaa noin 20 % suomalaisista. Ryhmään kuuluvista on puolet 18-25 -vuotiaita ja puolet naisia.

Suomeen on syntynyt uusi viestintätekniikkaa käyttävä eliitti, joka on edistänyt sosiaalista hyvinvointiaan modernilla viestintä¬teknologialla suhteessa paljon muita enemmän ja nopeammin. Näin syntynyt viestintäkuilu kapenee, kun useammat suomalaiset omaksuvat tämän etujoukon viestintätottumuksia.
Soneran vuoden 2009 trenditutkimuksessa ”IT-yhteisöksi” nimetty käyttäjäprofiili kattaa noin 20 % suomalaisista. Ryhmään kuuluvista on puolet 18-25 -vuotiaita ja puolet naisia.

IT-yhteisön jäsenille on yhteistä se, että he pitävät yksityiselämässään välttämättömänä jatkuvaa internetyhteyttä, tietokonetta ja matkapuhelinta. Uudesta teknologiasta ja sen käyttöön kulutetusta ajasta on tullut investointi henkilökohtaisten suhteiden hoitamiseen ja sosiaalisen identiteetin rakentamiseen. Myös muut suomalaiset omaksuvat samoja viestintätottumuksia, mutta hitaammin. Tämä on synnyttänyt viestintäkuilun suomalaisten välille.

”IT-yhteisö on lyhyessä ajassa erottunut muusta väestöstä tavallaan verkostoitua ja hoitaa ihmissuhteita. Useimmat suomalaiset kokevat viestintätekniikan tiedonhakua ja asiointia helpottavana tekijänä, mutta tässä ryhmässä teknologia on välttämätön ja samalla luonnollinen osa arkea, melkein oman persoonan jatke”, sanoo tutkimuspäällikkö Jesse Broman TeliaSonera Finlandista.

IT-yhteisön jäsenet surffaavat langattomasti netissä kaikkein säännöllisimmin. Puolet surffaa internetissä langattomasti viikoittain ja joka neljäs (26 prosenttia) päivittäin. Matkapuhelimen tai tietokoneen käyttäminen illalla sängyssä on kaksi kertaa tavallisempaa IT-yhteisössä kuin muun väestön parissa. Viidesosa (20 prosenttia) käyttää sängyssä tietokonettaan ja 60 prosenttia matkapuhelintaan. Vastaavat luvut koko väestössä ovat 11 ja 41 prosenttia.

Joka kolmas (39 %) IT-yhteisön jäsen lukee blogeja säännöllisesti, kun vastaava luku Suomen muun väestön keskuudessa on 29 %.

”IT-yhteisö on kasvava ryhmä, joka näyttää suuntaa tulevaisuuden kehitykselle. Vuonna 2009 yhä useammat suomalaiset liittyvät tähän etujoukkoon. Kyse on ennen kaikkea kasvavasta ’IT-keskiluokasta’, joka lisää sosiaalista hyvinvointiaan monipuolisella ja verkottuvalla viestintätekniikan ja –palveluiden käytöllä”, Jesse Broman sanoo.

Viestintäpalveluiden käyttö kasvaa

Langaton internetin käyttö lisääntyy tasaisesti, sillä 30 prosenttia kaikista suomalaisista aikoo surffata tänä vuonna internetissä langattomasti entistä enemmän. Tällä hetkellä jo 51 prosenttia koko väestöstä surffaa internetissä langattomasti matkapuhelimella tai tietokoneella.

Käyttäytymiseltään IT-yhteisöstä eroaa selvimmin ryhmä, joka käyttää teknologiaa tiedonhakuun ja joka ei tunne tarvitsevansa jatkuvasti internetyhteyttä, tietokonetta tai matkapuhelinta. Ryhmään kuuluu lähinnä miehiä ja yli 40-vuotiaita.

Liikkuvan laajakaistan käyttö kasvaa myös tässä ryhmässä vuonna 2009. Yli kolmannes (40 %) surffaa jo langattomasti matkapuhelimella tai kannettavalla, ja joka viides (21 %) aikoo lisätä liikkuvan laajakaistan käyttöä. Noin joka kuudes (16 %) aikoo käyttää matkapuhelintaan aiempaa enemmän ja on kiinnostunut muistakin palveluista kuin tekstiviesteistä ja puheluista.

Nopeiden laajakaistayhteyksien tarve kasvaa, kun liikkuvuus ja langaton käyttö lisääntyvät suomalaisten keskuudessa vuonna 2009 ja kun teknologia koetaan yhä enemmän oman persoonan jatkeeksi. Nopeampia laajakaistayhteyksiä tarvitaan myös, koska liikkuvien elämäntapojen vuoksi kolmannes suomalaisista katsoo hyvin harvoin televisio-ohjelmia niiden normaaleina lähetysaikoina. Muutos luo kysyntää laajakaistan kautta tarjottaville tv-, tallennus- ja tilausvideopalveluille.

Trenditutkimus, profiilikuvaukset ja tilastokone on julkaistu internetissä osoitteessa www.sonera.fi/trend

Tutkimuksen toteutti United Minds Ruotsissa, Norjassa, Suomessa, Tanskassa, Latviassa ja Liettuassa marras–joulukuussa 2008. Tutkimus suoritettiin sähköpostikyselynä kaikissa maissa paitsi Latviassa ja Liettuassa, missä käytettiin puhelinhaastatteluja. Haastatteluja tehtiin yhteensä 10 434. Kaikissa maissa haastateltavien valinta perustui demografisiin kiintiöihin, jotka edustivat läpileikkausta kunkin maan väestöstä sukupuoli, ikä ja asuinpaikka huomioon ottaen.

Liitteenä tutkimustulosten kertomaa suomalaisten tavoista ja tottumuksista viestintäteknologiaan liittyen.

Lisätietoja: TeliaSonera, Group Communications, tutkimuspäällikkö Jesse Broman,
puh. 040 3023532, sähköposti etunimi.sukunimi@teliasonera.com,

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs