Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietotekniikka » Sairaanhoitajapäivien tulevaisuusdebatti: Onko robotti tulevaisuuden sairaanhoitajan paras kaveri?

Suomen sairaanhoitajaliitto

Sairaanhoitajapäivien tulevaisuusdebatti: Onko robotti tulevaisuuden sairaanhoitajan paras kaveri?

Tiedote.
Julkaistu: 13.03.2015 klo 07:00
Julkaisija: Suomen sairaanhoitajaliitto

Uudenlaiset teknologiat mullistavat terveydenhuollon jo tulevalla vuosikymmenellä. Uutena trendinä nähdään tekoälyn ja robotiikan tuomat mahdollisuudet.

- Robotisaatio on ilmiö, jolla on merkittäviä yhteiskunnallisia vaikutuksia. On tärkeää, että siitä keskustellaan ja siihen myös valmistaudutaan, Robotics Finland hankkeen vetäjä Christina Andersson sanoo.

Hoitotyössä palveluroboteilla nähdään valtavia mahdollisuuksia.  Niiden uskotaan tuovan ratkaisuja terveydenhuollon työvoimapulaan ja siirtävän raskaita töitä pois hoitajilta. Tulevaisuuden hoivarobotit voivat myös tukea omahoitoa sekä auttaa sairaita ja iäkkäitä pärjäämään pidempään omassa kodissaan.  

Tutkijoiden mukaan palvelurobotit hoitavat tulevaisuudessa monet työt ja nyt tuttujen ammattien sisältö tulee muuttumaan. Edessä on suurin työhön liittyvä murros sitten teollisen vallankumouksen.

Futuristi Elina Hiltunen ei kuitenkaan usko, että robotiikka tulee korvaamaan sairaanhoitajien töitä lähitulevaisuudessa.

- Muutos tapahtuu pikkuhiljaa ja on muistettava, että robotit ovat koneita, joilla ei vielä ole riittävästi älyä suorittaa ajattelua vaativia monimutkaisia tehtäviä. Tällä hetkellä suurimmat riskit liittyvät ennen kaikkea tietoturvaan ja koneiden virhearviointeihin ja kömpelyyteen, Hiltunen sanoo.

Myöskään Lastenklinikalla työskentelevä sairaanhoitaja Soili Katavisto ei usko, että robotit voisivat huolehtia yksin potilaasta. Sen sijaan ne voivat olla tehokkaita apureita.

- Jo nyt sairaaloissa on  paljon teknologiaa, joka auttaa hoitajia ja lääkäreitä työssään. Tässä näen, että meillä on vielä paljon hyödyntämättömiä mahdollisuuksia.

Hämeenlinnan Terveyspalveluiden palvelusuunnittelija Jari Numminen pitää ensiarvoisen tärkeänä, että hoitohenkilökunta on aktiivisesti mukana teknologian käyttöönotossa ja uudenlaisten palveluiden kehittämisessä.

- Parhaimmillaan teknologia vapauttaa hoitajilta aikaa luovuudelle sekä potilaan ja asiakkaan kohtaamiselle. Kehityksessä mukana pysyminen on kuitenkin merkittävä oppimis- ja koulutushaaste niin työnantajille kuin yksittäisille hoitajille. Kehityksen ulkopuolelle jättäytyminen voi johtaa jopa ammatilliseen syrjäytymiseen, Numminen pohtii.

Christina Andersson, Elina Hiltunen, Soili Katavisto ja Jari Numminen keskustelevat teknologian ja robotiikan tuomista haasteista ja mahdollisuuksista Sairaanhoitajapäivien tulevaisuusdebatissa
Onko robotti tulevaisuuden sairaanhoitajan paras kaveri perjantaina 13.3. klo 10.30 - 12 Messukeskuksessa Helsingissä. Debattia johtaa MTV3:n toimituspäällikkö Tomi Einonen.
Tutustu osallistujiin.

Sairaanhoitajapäivät 12.-13.3.2015
Sairaanhoitajapäivät 2015 on Suomen sairaanhoitajaliiton ja Messukeskuksen järjestämässä hoitotyön ammattitapahtumassa on kymmeniä asiantuntijaluentoja ajankohtaisista aiheista sekä laaja näyttely. Päiville osallistuu vuosittain yli 5 000 hoitoalan ammattilaista.  Tutustu päivien ohjelmaan.

Toimittajat ovat lämpimästi tervetulleita seuraamaan päivien puheenvuoroja ja luentoja!

Akkreditoidu ennakkoon

Vaihtoehtoisesti voi akkreditoitua päivien aikana Messukeskuksen Lehdistökeskuksessa (eteläinen sisäänkäynti, 2. kerros). Lehdistökeskus palvelee koko päivien ajan.

Lisätietoja:
Viestintä- ja markkinointijohtaja Laura Niemi, Sairaanhoitajaliitto, laura.niemi@sairaanhoitajaliitto.fi, puh. 050 3738602

90 vuotta osaamista, tietoa ja välittämistä

Sairaanhoitajaliitto perustettiin Helsingin Säätytalossa 25.1.1925. Jo perustamisesta lähtien tehtävämme on ollut yhdistää sairaanhoitajat huolehtimaan asiantuntevasta ammatistaan, edunvalvonnasta sekä korkeatasoisesta hoitotyöstä.

Tänään Suomen sairaanhoitajaliitto ry on merkittävä terveydenhuollon vaikuttaja sairaanhoitajia koskevissa asioissa. Tehtävänämme on kehittää hoitotyötä, antaa ammatillista tukea ja edistää sairaanhoitajien asemaa asiantuntijoina. Meihin kuuluu lähes 50 000 hoitotyön ammattilaista. Joukossamme on sairaanhoitajia, terveydenhoitajia, kätilöitä ja ensihoitajia (AMK).

Sairaanhoitajaliiton konserniin kuuluvat myös koulutus- ja kustannusyhtiö Fioca Oy ja Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus.

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs