Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietotekniikka » Ruotsista kehittyvän robotiikan ykkösmaa

METSTA ry

Ruotsista kehittyvän robotiikan ykkösmaa

Tiedote.
Julkaistu: 15.10.2015 klo 13:05
Julkaisija: METSTA ry

Robottien tulo ihmisten avuksi ja osaksi yhteiskuntaa on väistämätön tosiasia. Kehittyneitä teollisuusrobotteja tarvitaan, jotta teollista valmistusta olisi mahdollista palauttaa halvan työvoiman maista kotimarkkinoille. Toisaalta erilaisten teollisuusrobottien rinnalle ovat kovaa vauhtia tulossa hoiva-, palvelu- ja huoltotehtäviin suunnitellut robotit, jotka toimivat ihmisten kanssa ja apuna. Tällöin niiden liikkuvuus, turvallisuustekijät, mitoitus ja huollon helppous nousevat ensisijaisiksi ominaisuuksiksi, jotka on tärkeää saada standardisoiduiksi.

Robotiikkaan liittyviä standardeja on laadittu jo 1990-luvun puolivälistä lähtien. Aiemmissa standardeissa on kuitenkin paneuduttu lähinnä teollisuusrobottien liikeratojen koordinointiin, mekaanisten osien kiinnittymiseen ja vaihtokelpoisuuteen sekä tuotannollisiin turvallisuusvaatimuksiin. 

Nyt kansainvälinen standardisointijärjestö ISO on päättänyt eriyttää robotiikkaan ja robotteihin liittyvän standardisoinnin omaksi tekniseksi komiteakseen, mikä mahdollistaa jatkossa standardien nopeamman ja yksityiskohtaisemman kehittelyn. Aiemmin robotiikkaan keskittyviä standardeja on laadittu laajemmassa teollisuusautomaation standardisointikokonaisuudessa. Uutta, pelkästään robotiikkaan keskittyvää komiteaa vetää Ruotsin standardisointijärjestö SIS.

Ruotsi on jo pitkään ollut robotiikan kehityksen etulinjassa ja tunnistanut painopistealueeksi nimenomaan uudentyyppisten hoiva- ja palvelurobottien kehityksen. Uusissa tekeillä olevissa robotiikkastandardeissa keskitytäänkin mm. ihmisten apuna toimivien robottien toiminnallisuuteen, johon olennaisesti liittyvät esimerkiksi tarkkuus, nopeus, ketteryys ja kappaleenkäsittelykyky.

Uudella, jatkuvasti kehittyvällä toimialalla erilaisia robotteja valmistavilla yrityksillä on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa standardien sisältöön. Valtaosa Euroopan ja Aasian maista sekä Yhdysvallat ja Kanada ovat mukana robotiikkastandardeja kehittävässä komiteassa. Suomi ei toistaiseksi ole aktiivisesti mukana tässä kehitystyössä, mikä pidemmällä aikavälillä saattaa vaikuttaa alan suomalaisyritysten kilpailukykyyn.

 

Lisätiedot: Ville Saloranta, METSTA, puh. (09) 192 3290

METSTA, Metalliteollisuuden Standardisointiyhdistys ry on vuonna 2007 perustettu yleishyödyllinen standardisointiin keskittynyt yhdistys.METSTA vastaa teknologiateollisuuteen kuuluvien kone- ja metallituoteteollisuuden, metallien jalostuksen, talotekniikan sekä energianhallinnan standardisoinnista, tarkoituksenaan edistää osaltaan suomalaisen kone- ja metalliteollisuuden kilpailukykyä sekä alan ja käyttäjien turvallisuutta.Lisätiedot: www.metsta.fi

Tutustu julkaisijan muuhun lehdistöaineistoon

Mediapankki

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs