Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietotekniikka » Nokia ja Intel sulauttavat ohjelmistoalustansa tulevaisuuden tietokonelaitteita varten

Nokia ja Intel sulauttavat ohjelmistoalustansa tulevaisuuden tietokonelaitteita varten

Julkaistu: 15.02.2010 klo 13:24
Julkaisija:

Nokia ja Intel ottavat merkittävän kehitysaskeleen viestintä- ja tietokoneteollisuuden yhdentymisessä sulauttamalla yhteen suositut Moblin- ja Maemo -ohjelmistoalustansa. Uusi yhtenäinen Linux-pohjainen MeeGo-ohjelmistoalusta tukee lukuisia tietokonepohjaisia laitearkkitehtuureja, kuten mobiililaitteita, minikannettavia, mediapuhelimia ja autossa käytettäviä tietoviihdejärjestelmiä. Avoin MeeGo-ohjelmistoalusta vauhdittaa sekä toimialan innovaatioita että uusien internet-sovellusten ja -palveluiden markkinoille tuloa ja käyttöliittymien kehitystä. Nokian ja muiden laitevalmistajien arvioidaan esittelevän markkinoille MeeGo-pohjaisia laitteita myöhemmin tänä vuonna.

MeeGo* mahdollistaa avoimen ekosysteemin ja uusien käyttöliittymien kehittämisen

 

 

YHTEISTYÖN PÄÄKOHDAT:

 

 

- Toimialan johtajat, Nokia ja Intel, sulauttavat yhteen Moblin- ja Maemo-ohjelmistoalustansa luodakseen MeeGon, joka on Linux-pohjainen ohjelmistoalusta ja tukee erilaisia laitearkkitehtuureja, kuten mobiililaitteita, minikannettavia, mediapuhelimia ja autossa käytettäviä tietoviihdesysteemejä. 

- MeeGo sisältää Qt-sovelluskehitysympäristön ja se hyödyntää myös Moblin-ohjelmistoalustan ydinosaa sekä -käyttöliittymää. Qt-ympäristössä ohjelmistonkehittäjät voivat samaa koodia käyttäen luoda sovelluksia useille eri laitteille ja alustoille. Kehittäjät voivat jakaa ja markkinoida sovelluksiaan Nokian Ovi Kaupan tai Intelin AppUp(SM) Centerin kautta.

- Linux Foundation tulee ylläpitämään ja hallinnoimaan MeeGo-ohjelmistoalustaa avoimeen lähdekoodikehitykseen perustuvan mallin mukaisesti. Ohjelmistoalustan ensimmäisen version arvioidaan olevan saatavilla vuoden 2010 toisen neljänneksen aikana ja ohjelmistoalustaan pohjautuvien laitteiden vuoden 2010 toisen vuosipuoliskon aikana

- Nokia ja Intel uskovat, että laitteiden valmistajat, verkko-operaattorit, puolijohdevalmistajat, ohjelmisto- ja sovelluskehittäjät ottavat MeeGon laajasti käyttöön.

 

 

Nokia ja Intel ottavat merkittävän kehitysaskeleen viestintä- ja tietokoneteollisuuden yhdentymisessä sulauttamalla yhteen suositut Moblin- ja Maemo -ohjelmistoalustansa. Uusi yhtenäinen Linux-pohjainen MeeGo-ohjelmistoalusta tukee lukuisia tietokonepohjaisia laitearkkitehtuureja, kuten mobiililaitteita, minikannettavia, mediapuhelimia ja autossa käytettäviä tietoviihdejärjestelmiä. Avoin MeeGo-ohjelmistoalusta vauhdittaa sekä toimialan innovaatioita että uusien internet-sovellusten ja -palveluiden markkinoille tuloa ja käyttöliittymien kehitystä. Nokian ja muiden laitevalmistajien arvioidaan esittelevän markkinoille MeeGo-pohjaisia laitteita myöhemmin tänä vuonna.

 

 

Nyt julkistettu ohjelmistoalustan kehitys vahvistaa Nokian ja Intelin kumppanuutta sekä perustuu yhtiöiden kesäkuussa 2009 julkistamalle strategiselle yhteistyölle. Nokia ja Intel kutsuvat viestintä- ja tietokoneteollisuuden nykyiset Maemo- ja Moblin-kehitysyhteisöt osallistumaan uuden MeeGo-ohjelmistoalustan kehittämiseen.

 

 

"Näkemyksemme esimerkiksi kotona, autossa ja toimistossa toimivien järjestelmien ja kannettavien laitteiden saumattomasta viestinnästä ottaa ison askeleen eteenpäin MeeGon ansiosta," Intelin pääjohtaja Paul Otellini sanoi. "Tämä yhteistyö on myös merkittävä askel koko strategisessa yhteistyössämme Nokian kanssa. Kahden ohjelmistoalustan sulauttaminen yhdeksi avoimen lähdekoodin ohjelmistoalustaksi on olennainen osa eri toimialojen yhteistyössä ja silloin, kun luodaan uutta laadukasta käyttäjäkokemusta eri laitteisiin."

 

 

Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo sanoi: "MeeGo mahdollistaa kuluttajille entistä laajemmat internet- ja tietokonetoiminnot uusissa matkaviestimissä. Avoimen innovaation ansiosta MeeGo luo johtavan yhteisön, jossa useat eri toimialojen edustajat kohtaavat. Se tukee erilaisia liiketoimintamalleja koko arvoketjussa ja perustuu Nokian, Intelin ja kehitysyhteisöön liittyvien yhtiöiden asiantuntemukseen ja kokemukseen. MeeGo merkitsee uuden ajanjakson alkua langattomille tietokoneille."

 

 

MeeGossa yhdistyvät sekä Maemo- että Moblin-ohjelmistoalustojen parhaat puolet tavalla, joka tukee erilaisia prosessoriarkkitehtuureja. MeeGo rakentuu Moblin-alustan ydinosaan ja hyödyntää sen käyttömahdollisuuksia laajassa laitevalikoimassa sekä käyttöliittymissä. Samalla siihen yhdistyy toimialalla tunnetun aseman saavuttanut Maemo-ohjelmistoalusta ja ohjelmistokehittäjien laajasti käyttämä Qt-kehitysympäristö ja -käyttöliittymärakenne.

 

 

MeeGo yhdistää myös maailmanlaajuisesti vahvat Maemo- ja Moblin-sovellusekosysteemit sekä avoimet lähdekoodiyhteisöt. MeeGo tarjoaa ohjelmistonkehittäjille ja heidän sovelluksilleen laajemman laitevalikoiman. Qt-sovelluskehitysympäristön avulla kehittäjät voivat hyödyntää samaa koodia useissa laitteissa ja alustoissa, kuten esimerkiksi Symbian-käyttöjärjestelmässä. 

 

 

Ovi Kauppa tarjoaa kehittäjille mahdollisuuden markkinoida ja jakaa sovelluksiaan Nokian MeeGo- ja Symbian-pohjaisiin laitteisiin. Forum Nokia tukee kehittäjiä kaikkien Nokian laitteissa käytettävien ohjelmistojen osalta. Intelin AppUp(SM) Center tarjoaa kehittäjille markkinointikanavan eri valmistajien Intel-pohjaisiin MeeGo-laitteisiin. Intel® Atom(TM) Developer Program -kehittäjäohjelma tarjoaa sovellustukea eri kategorioiden laitteille.

 

 

Erittäin suorituskykyisille laitteille suunnattu MeeGo-ohjelmistoalusta tarjoaa erilaisia internet-, ohjelmisto- ja viestinnällisiä käyttökokemuksia, visuaalisesti monipuolista grafiikkaa, monitoiminnallisuutta, multimediakyvykkyyttä ja huippuluokan sovellussuoritusta. Koska MeeGo toimii useissa erilaisissa laitetyypeissä, käyttäjät voivat pitää mieluisat sovelluksensa myös laitetta vaihdettaessa eivätkä he ole sidottuja vain yhdenlaiseen laitteeseen tai tietyn valmistajan tarjoamiin laitteisiin.

 

 

Linux Foundation -säätiö ylläpitää MeeGoa

Linux Foundation -säätiö tulee ylläpitämään MeeGo-ohjelmistoalustaa avoimen lähdekoodin projektina ja rohkaisee yhteisöjä osallistumaan avoimeen lähdekoodin kehitykseen. Nokia ja Intel kutsuvat nykyiset Maemo.org- ja Moblin.org-jäsenet sekä myös viestintä-, tietokone- ja muut toimialat liittymään yhdistettyyn MeeGo.com-yhteisöön. Kehittäjät voivat aloittaa sovellusten koodaamisen MeeGo:lle Qt-ympäristössä. Ensimmäisen MeeGo-ohjelmistoalustan version arvioidaan olevan saatavilla vuoden 2010 toisen neljänneksen aikana.

 

 

TAUSTATIETOA TOIMITTAJILLE: Lehdistömateriaalit ja mm. lehdistötilaisuuden webcastit löytyvät osoitteista http://events.nokia.com  , www.nokia.fi/lehdisto  , www.intel.com/pressroom/intel-nokia  . Lisätietoja Linux Foundationista on saatavilla osoitteestat www.linuxfoundation.org 

 

 

Intel [NASDAQ: INTC] on toimialallaan maailman johtava innovaattori ja se kehittää teknologioita, tuotteita ja hankkeita edistääkseen ihmisten työskentelyä ja elämää. Lisätietoja Intelistä on saatavilla osoitteissa www.intel.com/pressroom  ja http://blogs.intel.com .

 

 

Nokia on langattoman viestinnän edelläkävijä ja maailman johtava matkaviestimien valmistaja. Nokia yhdistää ihmisiä uusin ja erilaisin tavoin yhdistämällä edistyksellisen langattoman teknologian palveluihin, jotka ovat yksilöllisesti merkityksellisiä ja tärkeitä. Nokian omistama NAVTEQ tarjoaa lisäksi kattavan valikoiman digitaalisia karttatietopalveluita. Nokia Siemens Networks toimittaa laitteita, ratkaisuja ja palveluita viestintäverkkoihin.

 

 

On otettava huomioon, että tähän tiedotteeseen sisältyvät, muut kuin jo toteutuneita seikkoja koskevat lausumat ovat tulevaisuudennäkymiin liittyviä kannanottoja. Näitä ovat esimerkiksi: A) tuotteiden, palvelujen ja ratkaisujen julkistuksiin ja toimituksiin liittyvät ajankohdat; B) kykymme kehittää, tarjota käyttöön ja kaupallistaa uusia tuotteita, palveluja, ratkaisuja ja teknologioita; C) kykymme kehittää ja kasvattaa kuluttajille suunnattua Internet-palveluliiketoimintaamme; D) arviot markkinoiden kehittymisestä ja rakenteellisista muutoksista; E) arviot matkaviestimiemme kappalemääräisen myynnin kehityksestä, markkinaosuudesta, hinnoista ja katteista; F) liiketoimintamme tulosta koskevat arviot ja tavoitteet; G) vireillä olevien ja uhkaavien oikeudenkäyntien lopputulos; H) arviot koskien suunniteltujen yrityskauppojen menestyksekästä toteuttamista oikea-aikaisesti ja kykyämme saavuttaa asetetut tavoitteet yrityskauppojen toteuduttua; ja I) lausumat, joissa esiintyy sana "uskoa", "odottaa", "ennakoida", "arvioida", "tavoite", "on tarkoitettu", "suunniteltu", "aikoa" tai muu vastaava ilmaisu. Tällaiset lausumat perustuvat johdon parhaaseen arvioon ja uskoon sen tiedon valossa, joka sillä on kyseisellä hetkellä saatavilla. Koska tällaisiin lausumiin sisältyy riskejä ja epävarmuuksia, todelliset tulokset voivat poiketa huomattavasti niistä tuloksista, joita tällä hetkellä odotamme. Tekijöitä, jotka saattaisivat aiheuttaa tällaisia poikkeamia, voivat olla esimerkiksi: 1) maailmantalouden heikkeneminen ja siihen liittyvä rahoitusmarkkinoiden kriisi sekä näiden vaikutukset meihin, asiakkaisiimme ja tuotteidemme, palveluidemme ja ratkaisujemme loppukäyttäjiin sekä toimittajiimme ja yhteistyökumppaneihimme; 2) langattoman viestinnän ja kiinteiden verkkojen toimialan kehittyminen sekä tavoittelemiemme uusien markkinasegmenttien kasvu ja kannattavuus ja kykymme menestyksekkäästi kehittää tai hankkia ja markkinoida tuotteita, palveluja ja ratkaisuja näissä segmenteissä; 3) kilpailutilanne langattoman viestinnän ja kiinteiden verkkojen toimialalla ja kykymme säilyttää tai parantaa markkina-asemaamme tai vastata muutoksiin kilpailutilanteessa; 4) tuote-, palvelu- ja ratkaisuvalikoimamme kilpailukyky; 5) kustannusten menestyksekäs hallitseminen; 6) valuuttakurssien vaihtelut mukaan lukien erityisesti vaihtelut raportointivaluuttamme euron sekä Yhdysvaltojen dollarin, Japanin jenin, Kiinan yuanin ja Ison-Britannian punnan sekä eräiden muiden valuuttojen välillä; 7) yhteistyökumppaneidemme, toimittajiemme ja asiakkaidemme menestys, taloudellinen tilanne ja suorituskyky; 8) kykymme hankkia keskeytyksettä ja kohtuulliseen hintaan riittäviä määriä täysin toimivia komponentteja, osarakenteita, ohjelmistoja ja sisältöä; 9) teknologiamuutosten vaikutukset sekä kykymme kehittää tai hankkia sekä oikea-aikaisesti ja menestyksekkäästi kaupallistaa sellaisia monimutkaisia teknologioita, joita markkinat meiltä vaativat; 10) todelliset tai väitetyt viallisuudet tai muut tuotteidemme, palveluidemme tai ratkaisujemme laatuun, turvallisuuteen tai tietoturvaan liittyvät ongelmat; 11) eri valtioiden toimintatapojen, kauppapolitiikkojen, lakien tai säännösten muutosten vaikutukset tai poliittiset epävakaudet maissa, joissa meillä on liiketoimintaa; 12) menestyksemme teknologiaan tai uusiin tuotteisiin, palveluihin ja ratkaisuihin liittyvissä yhteistyöjärjestelyissä kolmansien osapuolien kanssa; 13) kykymme ylläpitää menestyksekkäästi tuotannon ja logistiikan tehokkuutta sekä varmistaa tuotteiden, palvelujen ja ratkaisujen laatu, turvallisuus, tietoturva ja oikea-aikaiset toimitukset; 14) markkinakysynnän muutoksista aiheutuvat varastonhallintaan kohdistuvat riskit; 15) kykymme suojata monimutkaisia teknologioita, joita me tai muut kehittävät tai joita me lisensioimme, kolmansien osapuolten väitteiltä että olisimme loukanneet suojattuja immateriaalioikeuksia, sekä tiettyjen tuotteissamme, palveluissamme ja ratkaisuissamme käytettyjen teknologioiden saatavuus kaupallisesti hyväksyttävin ehdoin; 16) kykymme suojata useita Nokian, NAVTEQin ja Nokia Siemens Networksin patentoimia, standardisoituja tai immateriaalioikeuksien piirissä olevia teknologioita kolmansien osapuolien loukkauksilta tai toimenpiteiltä, jolta tähtäävät immateriaalioikeuksiemme mitätöimiseen; 17) häiriö tietoliikennejärjestelmissä tai verkoissa, joista toimintamme on riippuvaista; 18) kehitys suurissa, monivuotisissa sopimuksissa tai suhteessamme merkittäviin asiakkaisiin; 19) asiakasrahoitusriskiemme hallinta; 20) kykymme pitää palveluksessamme, motivoida, kehittää ja palkata ammattitaitoisia työntekijöitä; 21) mahdolliset uudet toimenpiteet, joihin valtion viranomaiset tai muut tahot ryhtyvät Siemens AG:tä ("Siemens") ja/tai sen työntekijöitä vastaan Siemensin entisten työntekijöiden väitettyihin rikkomuksiin kohdistuvien viranomaistutkimuksien seurauksena, jotka voivat liittyä tai joilla voi olla vaikutusta Siemensistä Nokia Siemen Networksiin siirtyneisiin operaattoritoimintoihin ja työntekijöihin, tai mahdolliset muut havaitsematta jääneet ennen toimintojen siirtoa tai siirron jälkeen tapahtuneet rikkomukset, joilla voi olla vaikutusta siirtyneisiin toimintoihin tai työntekijöihin ja joiden seurauksena valtion viranomaiset voivat ryhtyä lisätoimenpiteisiin; 22) häiriöt, jotka aiheutuvat Nokia Siemens Networksin asiakassuhteille käynnissä olevista viranomaistutkimuksista, jotka liittyvät Siemensistä Nokia Siemens Networksiin siirtyneisiin operaattoritoimintoihin; 23) oikeudenkäyntien epäsuotuisa lopputulos; ja 24) väitteet siitä, että tukiasemien ja matkaviestimien synnyttämistä sähkömagneettisista kentistä aiheutuisi mahdollisia terveysriskejä, sekä niihin liittyvät oikeudenkäynnit ja julkisuus riippumatta siitä, onko väitteillä perusteita; sekä ne riskitekijät, jotka mainitaan Nokian 31.12.2008 päättynyttä tilikautta koskevassa Yhdysvaltojen arvopaperisäännösten mukaisessa asiakirjassa (Form 20-F) ss. 11-28 otsikon "Item 3.D Risk Factors" alla. Muut tuntemattomat tai odottamattomat tekijät tai vääriksi osoittautuvat oletukset voivat aiheuttaa todellisten tulosten huomattavan poikkeamisen tulevaisuudennäkymiin liittyvissä kannanotoissa ja lausumissa esitetyistä tulosodotuksista. Nokia ei sitoudu päivittämään tai muuttamaan tulevaisuudennäkymiin liittyviä kannanottoja tai lausumia uuden tiedon, tulevaisuuden tapahtuman tai muun syyn johdosta, paitsi siltä osin kuin sillä on siihen lainmukainen velvollisuus.

 

 

Lisätietoja tiedotusvälineille:

Nokia

Viestintä

Puh. 07180 34900

Sähköposti: press.services@nokia.com

 

 

Intel

Claudine Mangano      

Puh. +1 408 887 2706

Sähköposti: claudine.a.mangano@intel.com 

 

 

www.nokia.fi 

www.nokia.com 

www.intel.com 

www.linuxfoundation.org 

 

 

Intel, Intel-logo ja Intel Atom ovat Intel Corporationin omistamat tuotemerkit Yhdysvalloissa ja muissa eri maissa.

*MeeGo on Linux Foundationin omistama tuotemerkki.

Muut mainitut tuotteiden ja yritysten nimet voivat olla omistajiensa tavaramerkkejä tai kauppanimiä.

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs