Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietotekniikka » Mobiiliteknologia ikääntyneen palveluksessa

Lahden ammattikorkeakoulu

Mobiiliteknologia ikääntyneen palveluksessa

Kutsu.
Julkaistu: 07.04.2014 klo 12:27
Julkaisija: Lahden ammattikorkeakoulu

Lahden ammattikorkeakoulun liiketalouden IT-alan opiskelijat ovat perehtyneet hyvinvointiteknologian mahdollisuuksiin ikääntyneen väestön näkökulmasta. Lahden kotipalvelun kanssa tehdyssä pilotissa haettiin ikääntyneiltä kotipalvelun asiakkailta käyttäjäkokemuksia tablettitietokoneen käytöstä ja kuunneltiin heidän tarpeitaan erilaisten heitä palvelevien sovellusten kehittämiseksi. Tablettitietokoneeseen liittyviä mielipiteitä kerättiin myös iäkkäiltä Terveyskioskin käyttäjiltä, samassa yhteydessä asiakkailta kysyttiin myös palautetta vielä kehittämisvaiheessa olevasta Ruori-palvelusta.

Neljälle kotipalvelun asiakkaille annettiin tablettitietokoneet käyttöön ja opiskelijat kävivät opastamassa heitä kerran viikossa laitteen käytössä. Näin IT-alan opiskelijat näkivät käytännössä mitä vaikeuksia erilaisten sovellutusten käytössä on ikääntyneille ja millaisia asioita tulee ratkaista, kun sähköisiä palveluja suunnitellaan ikääntyneen väestön käyttöön. 
Ikääntyneet antoivat palautetta tablettitietokoneen käytettävyydestä liittyen sekä laitteeseen että sovellutuksiin, molemmissa löytyi paljon kehitettävää. Laitteen käsittelyä helpottaisi esimerkiksi jos siihen saisi tukevampaa otetta ja moniin sovelluksiin toivottiin selkeämpää ja yksinkertaisempaa ulkoasua joka huomioisi ikääntyneet käyttäjät. Myös ohjausta kaivataan, sähköiset palvelut jäävät ikääntyneeltä hyödyntämättä jos ohjausta ei ole saatavilla ja ohjelmien helppokäyttöisyyteen ei kiinnitetä riittäväsi huomiota ikääntyneen näkökulmasta.

Opiskelijoiden tehtävänä oli myös suunnitella ikääntyneitä palveleva ja arkea tukeva sovellutus mobiililaitteeseen. Opiskelijaryhmien tuotoksissa oli kehitetty jo olemassa oleviin palveluihin parannuksia kuten Skypeen ja sähköpostiin niin että näkymä hahmottuu selkeämmin hyvinkin ikääntyneelle henkilölle. Samoin opiskelijat olivat tuottaneet uusia innovaatioita, jotka liittyvät esimerkiksi lääkehoitoon ja kaupassa asiointiin. Näissä ehdotuksissa on aihioita, joita lähdetään työstämään eteenpäin ja osallistumaan Paras Mobiilipalvelu2014 -kilpailuun. 

Opiskelijat esittelevät ma 14.4.2014, klo 9:30–10:30 Fellmannian ala-aulassa havaintojaan ikäihmisten tablettien käyttäjäkokemuksista sekä suunnittelemiaan ikääntyneille suunnattuja mobiilipalveluita. Median edustajat ovat tervetulleita osallistumaan tilaisuuteen.

LISÄTIETOJA
Hannele Tiittanen, yliopettaja
puh. 050 4036885

Sariseelia Sore, yliopettaja
puh. 044 708 0174

 

Lahden ammattikorkeakoulu on monialainen ja kansainvälinen ammattikorkeakoulu, joka on tunnettu erityisesti muotoilu- ja ympäristöosaamisestaan sekä innovatiivisuudestaan.

www.lamk.fi

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs