Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietotekniikka » Kansallisen palveluarkkitehtuurin toteuttaminen alkaa

Valtiovarainministeriö

Kansallisen palveluarkkitehtuurin toteuttaminen alkaa

Tiedote.
Julkaistu: 21.11.2013 klo 09:18
Julkaisija: Valtiovarainministeriö

Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti 19.11.2013 Kansallisen palveluarkkitehtuurin toteuttamisesta ja kansallisen Tietoviraston suunnittelun käynnistämisestä osana hallituksen rakennepoliittista ohjelmaa. Päätöksillä tähdätään yhteiskunnan digitalisaation nopeuttamiseen ja parannetaan mahdollisuuksia sähköisiin palveluihin liittyvän uuden liiketoiminnan syntymiselle.

Palveluarkkitehtuuri luo yhteisen pohjan ja perusrakenteen julkisen hallinnon sähköisten palvelujen kehittämiseen ja tietojärjestelmien väliseen tiedon vaihtoon. Näin voidaan kehittää laadukkaampia palveluja nopeammin ja pienemmin kustannuksin.

- Tavoitteena on saada palveluväylä asteittain kansalaisten, yritysten ja julkishallinnon käyttöön vuodesta 2015 alkaen. Väylään yhdistyy sähköinen tunnistus, ja yksi ensimmäisistä palveluista tulee olemaan asiakkaan mahdollisuus tarkastella omia tietojaan eri rekistereistä, kertoo hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen.

Palveluarkkitehtuurin keskeinen osa on Kansallinen palveluväylä, jonka toteuttamisessa tehdään tiivistä yhteistyötä Viron kanssa. Palveluväylä kehitetään Viron X-roadin pohjalta ja samoilla periaatteilla. Palveluväylä perustuu standardoituun tiedon välitykseen organisaatioiden välillä avoimilla rajapinnoilla ja avoimella lähdekoodilla. Tämä mahdollistaa aiempaa paremmin PK-yritysten osallistumisen julkisiin hankintoihin ja kehitystyön nopeutumisen.

Kokonaisuudessa luodaan myös uusi kansallinen sähköinen tunnistusmalli, jossa valtio takaa kansalaisen sähköisen identiteetin, ja varsinaisia tunnistusvälineitä voidaan tuottaa markkinaehtoisesti. Tarkoituksena on taata kansalaisille turvallinen sähköinen tunnistaminen ja kehittää markkinoiden toimintaa. Kansalaisten tietosuojan varmistamiseksi kehitetään palvelu, jossa kansalainen voi nähdä ja hallinnoida itseään koskevien tietojen välittymistä eri organisaatioiden välillä.

Palveluarkkitehtuurikokonaisuuden hallintaan liittyvien vastuiden ja ICT:n hyödyntämiseen liittyvien tehtävien tehokkaan järjestämisen takaamiseksi päätettiin myös käynnistää suunnittelutyö kansallisen Tietoviraston perustamiseksi. Tietoviraston suunnittelun lähtökohtana on tarvittavan osaamisen kerääminen hallinnon sisäisin järjestelyin. Tavoitteena on tehostaa julkisen hallinnon toimintaa lisäämällä yhteisten arkkitehtuurien, menetelmien ja ICT-ratkaisujen käyttöä sekä vahvistaa julkisen hallinnon omaa ICT:n hyödyntämis- ja tilaajaosaamista.

Kansallisen palveluarkkitehtuurin toteuttamista ja Tietoviraston suunnittelutyötä viedään eteenpäin valtiovarainministeriön Julkisen hallinnon ICT-toiminnon johdolla osana ICT 2015 -työryhmän raportin toimenpiteitä ja Julkisen hallinnon ICT:n hyödyntämisstrategian toimeenpanoa.

Lisätietoja:

ICT-johtaja, ylijohtaja Timo Valli, p. 02955 30340
Yksikön päällikkö Riku Jylhänkangas, p. 02955 30475
Erityisavustaja Elina Laavi, 040 708 2121

Julkaisijan muita tiedotteita

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs