Tiedotteet

Näytä tiedotekategoriat

Etusivu » Tiedotteet » Tietotekniikka » Joulukauppa siirtyy verkkoon

Joulukauppa siirtyy verkkoon

Julkaistu: 27.11.2008 klo 10:14
Julkaisija:

Kansainväliset arviot kertovat, että synkkenevä taloustilanne ja uudet kuluttajaryhmät tekevät verkkokaupasta tämän joulun voittajan. Verkossa tavaravalikoima on helpommin ja nopeammin kuluttajien saatavilla ja vertailtavissa. Uutena kuluttajaryhmänä yli 40-vuotiaat ovat löytämässä verkkokaupan. Trendin odotetaan rantautuvan myös Suomeen.

Kansainväliset arviot kertovat, että synkkenevä taloustilanne ja uudet kuluttajaryhmät tekevät verkkokaupasta tämän joulun voittajan. Verkossa tavaravalikoima on helpommin ja nopeammin kuluttajien saatavilla ja vertailtavissa. Uutena kuluttajaryhmänä yli 40-vuotiaat ovat löytämässä verkkokaupan. Trendin odotetaan rantautuvan myös Suomeen.

Verkkokaupan edelläkävijämaassa Tanskassa julkaistava BizReport kertoo, että USA:n kuluttajista 63 prosenttia etsii halvempia joululahjoja. Yli puolet vastaajista kertoo käyttävänsä hakukoneita halvimman tuotteen etsimiseen ja kolmasosa käyttää hintavertailusivustoja.

Lontoossa toimiva brittiläisten käyttäytymistä tutkinut IMRG puolestaan kertoo, että 60 prosenttia kuluttajista aikoo tehdä tänä vuonna jouluostoksia verkosta. Jopa 77 prosenttia kertoo keskittävänsä jouluostokset joko kokonaan tai vähintään puoliksi verkkokauppoihin.

- Suomessa verkkokaupan joulumyyntiä ei ole vielä erikseen tilastoitu, mutta joulun ajan verkkokauppa maassamme kasvaa samaa kansainvälistä vauhtia. Edellisenä vuonna Forrester Research -tutkimuslaitos arvioi joulukaupan verkko-ostamisen kasvavan 58 prosenttia ja suomalaisten ostavan joululahjoja keskimäärin 400 eurolla, kertoo Soprano Oyj:n verkkokaupppa-asiantuntija Riitta Auvinen.

Hintatietoisuus vie nelikymppisen nettiin

Suomalaisista 16-74-vuotiaista netin käyttäjistä joka kolmas on ostanut verkosta. Aktiivisinta verkko-ostaminen on 20-39-vuotiainen keskuudessa, joista puolet on tehnyt hankintoja verkkokaupasta viimeisen kolmen kuukauden aikana. Tänä jouluna verkkokauppoihin odotetaan ryntäystä yli 40-vuotiaiden ikäryhmästä.

- Nelikymppiset ja sitä vanhemmat ovat erityisen hintatietoisia ja muistavat hyvin viime laman vaikutukset. Nämä tekijät vahvistavat verkkokauppojen mahdollisuutta kasvattaa osuuttaan joulumyynnistä, analysoi Auvinen.

- On mielenkiintoista nähdä vaikuttavatko myös ympäristötekijät ja polttoaineiden hinnat suomalaisten kuluttajien käyttäytymiseen. Erityisesti Englannissa ja USA:ssa polttoaineen hinta ohjaa kuluttajia kääntymään verkkokaupan puoleen. Suomessa bensan hinta ei välttämättä ole ohjaava tekijä, mutta julkinen keskustelu etämarkettien ympäristövaikutuksista voi hyvinkin vaikuttaa ostokäyttäytymiseen.

Suomalaisyritykset jälkijunassa

Suomalaiset yritykset kulkevat vieläkin jälkijunassa verrattuna suomalaisten kuluttajien toiveisiin tehdä nettiostoksia. Tänäkin jouluna suomalaiset ostavat suhteellisesti entistä enemmän tuotteita ja palveluja ulkomaisilta verkkokauppiailta kuin kotimaisista.

- Nyt jos koskaan pitäisi suomalaista tarjontaa olla verkossa enemmän. Arviolta neljännes suomalaisista euroista valuu ulkomaille. Talouden kasvun pysähtyessä suomalaisilla kuluttajilla olisi varmasti intoa ostaa kotimaisesta verkkokaupasta ulkomaisen toimijan sijaan. Nyt tarvitaan ripeää toimintaa, jotta saadaan joulukauppa vahvistamaan meidän kaikkien tulevaisuuden näkymiä, patistaa Riitta Auvinen.

Lisätietoja:

Riitta Auvinen, varatoimitusjohtaja, Soprano Oyj, puh. 041 533 4010
riitta.auvinen@soprano.fi

Soprano Oyj on OMX Helsingin Pörssissä listattu julkinen yhtiö. Yhtiö tarjoaa helppokäyttöisiä verkkoliiketoiminnan ratkaisuja sekä täyden palvelun viestintäpalveluja. Yhtiön ohjelmistoilla on toteutettu yli 500 verkkokauppaa suomalaisille pk-yrityksille sekä laajoja verkkoliiketoimintaratkaisuja suomalaisille ja kansainvälisille suuryrityksille.

Hae kategoriasta

Kategorian julkaisijoita

Kategorian uusimmat

ePressin asiakkaita
Trafi Radisson Blu Tellabs